Aceasta este o versiune vegana a unuia dintre cele mai populare feluri de mancare din nordul Indiei. Piureul de spanac, in combinatie un un amestec foarte aromat de condimente, devine un curry cremos si gustos, completat de bucati de tofu sanatos.
Umpleti o cratita mare cu apa si fierbeti-o; cand da in clocot, adaugati frunzele de spanac;
Blansati spanacul timp de maxim 1 minut, pana se inmoaie; scoateti spanacul din cratita si puneti-l pentru cateva secunte intr-un bol cu apa cu gheata;
Scoateti spanacul din apa si pueti-l intr-un blender; mixati pana obtineti o pasta fina; puneti deoparte;
Puneti uleiul vegetal intr-un wok incins (sau o tigaie mai mare);
Cand uleiul este fierbinte, adaugati ceapa tocata si caliti-o la foc mediu timp de 1 minut; adaugati usturoiul si ghimbirul si mai caliti aproximativ 1 minut; amestecati in continuu ca sa nu se arda;
Adaugati spanacul si apa; cand incepe sa fiarba, adaugati sare, turmeric, coriandru, garam masala, pudra de chili si chimion; amestecati bine si lasati sa se gateasca la foc mic timp de 10 minute, pana cand sosul se ingroasa; acoperiti cu un capac si amestecati din cand in cand;
Adaugati schinduf si amestecati;
Adaugati bucatile de tofu, amestecati, apoi opriti focul;
Puneti palak tofu in boluri si savurati.
Notes
Folositi spanac proaspat, fara cozi mari (de obicei, sunt amare).
Apa cu gheata ajuta spanacul sa-si pastreze culoarea verde vibranta,
Nu gatiti spanacul prea mult; pe langa faptul ca isi pierde din valoarea nutritiva, isi pierde si culoarea.
Optional, puteti adauga la final 3-4 linguri de smantana vegana pentru o textura si mai cremoasa.