Daca va plac vinetele, dar v-ati saturat de clasica salata de vinete, va propun aceasta reteta de vinete glazurate cu miso, facute la cuptor.

Este o reteta inspirata din bucataria japoneza, repede si usor de facut. Japonezii ii zic Nasu Dengaku, un preparat care. de regula este vegetarian sau chiar vegan. In japoneza dengaku se refera la un ingredient (in cazul de fata, vinete / nasu) acoperit cu o glazura. Modul de preparare poate varia, in functie de ingredientul ales. De exemplu, vinetele se gatesc direct pe flacara, in timp ce alte legume sau tofu se fierb sau se fac pe gratar. Eu n-am facut vinetele pe flacara ca sa nu mai pun inca un strat de fum pe peretii din bucatarie ๐Ÿ˜‰.

Interesant este ca, desi japonezii au soiul lor de vinete (cele lungi violet care au aparut si in supermarket-urile noastre), pentru felul acesta de mancare folosesc vinete negre, cele mai populare in zona noastra.

Ingrediente pentru vinete glazurate cu miso

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite. Detalii despre cantitatile necesare si metoda de preparare pas cu pas le veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Fiind o reteta japoneza, unele ingrediente sunt mai putin cunoscute, insa nu imposibil de gasit:

  • vinete – ar fi bine sa folositi vinete mici / medii care se coc repede;
  • pasta miso alba – am mai dat detalii despre pasta miso in reteta de ramen cu miso; am folosit mai multe feluri de pasta miso alba; Lima este un brand care mi-a placut si puteti comanda de pe site-ul Obio (Lima nu este intotdeauna disponibila, insa pe site gasiti si alte variante de miso); nu confundati cu supa miso (miso soup) pe care o gasiti in spuermarket-uri; aceea este o supa concentrata pe baza de pasta miso din care faceti probabil 1-2 portii de supa; pasta miso se foloseste in cantitati mici (1-2 linguri pentru mai multe portii); se pastreaza bine in frigider dupa ce deschideti ambalajul, insa o puteti pastra si in congelator pentru mai multa siguranta (nu ingheata);
Pasta miso alba
  • mirin – un vin din orez fermentat specific bucatariei japoneze; da o aroma placuta oricarui preparat si, in cazul de fata, mai tempereaza gustul sarat al pastei miso; il gasiti in magazinele cu produse asiatice;
  • sirop de artar – japonezii folosesc zahar, insa eu am preferat un indulcitor natural;
  • sos sriracha – un sos iute pe care nu este obligatoriu sa il folositi; sau puteti folosi un alt sos iute.

Cum se fac vinetele glazurate cu miso

Metoda de preparare este foarte simpla.

Pentru glazura, tot de aveti de facut este sa puneti toate ingredientele intr-un bol si sa le amestecati bine. E foarte probabil sa veti nevoie sa adaugati 2-3 linguri de apa.

Cat despre vinete, le-am taiat pe lungime in jumatati si apoi le-am crestat in zig-zag ca se coaca mai usor, dar pentru ca glazura sa patrunda mai bine vinetele.

Apoi le-am gatit in 2 etape.

Prima data le-am gatit intr-o tigaie, unsa cu ulei, 2 minute pe fiecare parte. Aveti grija sa nu se arda.

Vinete taiate in jumatati, pe lungime

Dupa ce vinetele s-au inmuiat putin, le-am pus pe un gratar si le-am uns cu amestecul de miso pe partea crestata.

Vinete glazurate cu miso pregatite pentru coacere

Apoi le-am pus in cuptor la 190ยฐ timp de 5 minute. Am pus vinetele pe nivelul cel mai de sus in cuptor si am selectat functia „gratar”. Indiferent ce fel de cuptor folositi sau ce functie alegeti, veti sti ca vinetele sunt aproape gata cand glazura incepe sa sfaraie.

Cel mai bine este sa serviti vinetele imediat ce sunt gata. Merg foarte bine cu orez simplu, fiert. Eu am preparat un orez cu curry.

Vinete glazurate cu miso servite pe pat de orez

Alte retete vegane cu miso

Alte retete cu vinete

Daca v-a placut aceasta reteta de vinete glazurate cu miso, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati niste vinete in stil japonez dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Vinete glazurate cu miso la cuptor

Vinete glazurate cu miso | Reteta japoneza

Reteta aceasta japoneza de vinete glazurate cu miso se prepara foarte repede si simplu. Puteti avea un pranz sau o cina usoara in mai putin de 20 de minute, din doar 4 ingrediente.
Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins
Course Cina, Pranz
Cuisine Japoneza
Servings 4 vinete

Ingredients
  

  • 4 vinete medii
  • 80 g pasta miso alba
  • 30 ml mirin
  • 1 lingurita sirop de artar
  • 1 lingura sos sriracha optional

Instructions
 

  • Puneti intr-un bol pasta miso, mirin, siropul de artar si sriracha (daca folositi); amestecati bine pana aobtineti un sos; adaugati 2-3 linguri de apa, dar este prea consistent;
  • Taiati vinetele in jumatati, pe lungime; folositi un cutit foarte ascutit sa le crestati in zig-zag; crestati in adancime, insa fara a ajunge la coaja;
  • Ungeti o tigaie cu putin ulei, incalziti la foc mediu, apoi coaceti vinetele timp de 2 minute pe fiecare parte, pana se inmoaie putin;
  • Incalziti cuptorul la 190ยฐ pe functia "gratar";
  • Puneti vinetele cu coaja in jos pe gratarul metalic al cuptorului; ungeti vinetele cu amestecul de miso astfel incat sa parunda si printre crestaturi;
  • Puneti vinetele in cuptor pe nivelul cel mai de sus si coaceti timp de 5 minute sau pana cand glazura incepe sa sfaraie;
  • Scoateti vinetele din cuptor si serviti cu orez.
Keyword reteta vinete cu miso, vinete glazurate, vinete in stil japonez

Scrie un comentariu

Evaluare reteta