Muuulta vreme singurul fel de mancare pe care il preparam din vinete a fost salata de vinete coapte…. musai cu maioneza. Nu m-a atras gustul si n-am avut nici un interes sa vad ce altceva as mai putea face cu ele.

Asta pana am ajuns prin Asia si mi-am dat seama ca “lumea vinetelor” nu-I chia rasa ingusta cum credeam eu! Am aflat ca exist exista vinete japoneze, vinete chinezesti, indiene, thailandeze … nu mai zic de multele feluri in care pot fi preparate.

Si tare m-am bucurat zilele trecute cand am vazut la Lidl vinete chinezesti! Asa ca, atunci cand spun ca am facut vinete chinezesti in sos iute, chiar aia am gatit! Nu vinete de-ale noastre dupa vreo reteta asiatica. Vinetele chinezesti sunt foarte diferite fata de soiurile europene. Sunt lungi si inguste, iar culoarea e mov lavanda, cum se vede in poza de mai jos. Pot fi usor confundate cu vinetele japoneze care arata cam la fel – putin mai scurte si mai inchise la culoare. Coaja este mai subtire, au mai putine seminte, iar pulpa este mai cremoasa, ceea ce le face foarte potrivite pentru retetele de vinete prajite (stir-fry).

Vinete chinezesti

Ca si „fun fact”, in chineza, reteta aceasta se numeste yu xiang qiezi (nu-mi mai amintesc tonurile :)) – yu inseamna peste, iar qiezi inseamna vinete. Insa niciodata nu am vazut sa se prepare cu peste 🙂 De cele mai multe ori vinetele sunt gatite cu carne tocata, insa, din fericire mai tot timpul gaseam in restaurante vinetele simple, doar cu sos iute, asa cum le-am preparat si eu acum.

Vinete chinezesti in sos iute ceapa verde si seminte de susan

Daca totusi vreti un gust mai bogat, puteti adauga tofu „macinat” sau ciuperci (preferabil shiitake) taiate foarte marunt. Insa va asigur ca vinetele acestea sunt foarte bune gatite doar cu sos iute.

Ingrediente pentru vinete chinezesti in sos iute

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre  ingredientele principale, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

  • vinete chinezesti – vedetele acestei retete; nu le-as inlocui cu vinetele noastre (vinetele „glob”) pentru ca rezultatul nu ar fi acelsi nici ca gust, nici ca textura; daca totusi chiar nu gasiti si vreti sa preparati reteta cu vinete glob, ar fi indicat sa indepartati coaja;
  • usturoi & ghimbir – baza retetelor stir-fry in bucataria asiatica;
  • sos de soia – folositi sos de soia light sau all purpose; eu folosesc o cantitate destul de mare si nu mai am nevoie sa adaug sare, dar asta depinde de gustul fiecaruia;
  • otet din orez – ar fi de preferat (dar nu obligatoriu) sa folositi otet din orez brun;
  • amidon din porumb – ca sa ingroase putin sosul;
  • fulgi de ardei iute – ii puteti inlocui cu un sos iute sau chiar omite deca nu va plac mancarurile iuti.

Cum se fac vinetele chinezesti in sos iute

Fiind vorba despre o reteta stir fry, se prepara foarte repede si usor. Tineti cont de faptul ca, atunci cand incepeti sa gatiti, toate ingredientele trebuie sa fie pregatite si la indemana.

Asa ca, incepeti prin a amesteca intr-un bol mic amidonul cu putina apa si, in alt bol, sosul de soia, otetul din orez, siropul de agave si fulgii de ardei iute.

Ingrediente stir-fry: amidon cu apa si amestec de sos de soia, sirop de agave si fulgi de ardei iute

Apoi curatati si taiati ghimbirul julien si zdrobiti bine cateii de usturoi.

Vinetele trebuie gatite in doua etape.

Incepeti prin a le taia in jumatati, apoi jumatatile in jumatati :). Taiati sferturile pe lungime in bucati mai mici, cam de grosimea unui deget. Pentru prima etapa, puteti alege intre a le gati pe aburi, in cuptor sau prajite in ulei. Am inteles ca singura varianta pentru a pastra culoarea mov frumoasa e sa le prajiti rapid, la foc mare, insa nu am testat. Pana acum, am preferat sa le fac pe aburi sau la cuptor. Indiferent ce varianta veti alege, vinetele au nevoie de aproximativ 5 minute sa se inmoaie putin.

Vinete chinezesti gatite pe aburi

Puneti putin ulei la incins intr-un wok sau o tigaie mare si, cand e fierbinte, adaugati usturoiul si ghimbirul. Caliti la foc mare timp de 2 minute, pana cand devin aurii.

Adaugati apoi amestecul din sos de soia, sirop de agave si fulgi de ardei iute si amestecati bine. Adaugati vinetele, amestecati si adaugati si apa cu amidon. Gatiti timp de 1-2 minute, pana cand sosul se ingroasa putin.

Opriti focul si serviti imediat cu orez fiert, simplu.

Alte retete asiatice rapide

Daca v-a placut aceasta reteta simpla de vinete chinezesti in sos iute, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Vinete stir fry in sos iute

Vinete chinezesti in sos iute cu usturoi si ghimbir

Datorita texturii fine si consistentei cremoase, vinetele chinezesti sunt perfecte pentru retete stir fry! Incercati aceasta reteta de vinete prajite cu sos iute cu usturoi si ghimbir pentru o masa super rapida si delicioasa.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 20 minutes
Course Cina, Pranz
Cuisine Chinezesc
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 1 lingurita amidon din porumb
  • 120 ml apa
  • 60 ml sos din soia light sau all purpose
  • 1 lingurita sirop de agave
  • 1 lingura otet din orez preferabil din orez brun
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute sau dupa gust
  • 400 g vinete chinezesti
  • 2 linguri ulei de susan
  • 1 bucata ghimbir (3-4 cm) taiat julien
  • 4-5 catei de usturoi bine maruntiti
  • ceapa verde si seminte de susan pentru ornare

Instructions
 

  • Amestecati intr-un bol mic amidonul cu 120 ml apa si puneti deoparte;
  • Intr-un alt bol, amestecati sosul de soia, otetul din orez, siropul de agave si fulgii de ardei; puneti deoparte;
  • Taiati vinetele in sferturi, apoi pe lungime in bucati de grosimea unui deget; gatiti pe aburi timp de 5 minute sau la cuptor la 190°C;
  • Puneti uleiul intr-o tigaie mare sau un wok si incalziti la foc mare; cand uleiul s-a incins, adaugati usturoiul si ghimbirul si caliti timp de 2 minute, pana cand devin aurii; amestecati ca sa nu se arda;
  • Adaugati amestecul cu sos de soia, apoi vinetele si amestecati bine;
  • Adaugati amidonul cu apa si amestecati bine pana cand toate bucatile de vinete sunt acoperite cu sos; lasati pe foc maxim 2 minute, pana cand sosul se ingroasa;
  • Puneti vinetele in boluri/farfurii si serviti imediat cu ceapa verde si seminte de susan.
Keyword retete asiatice, retete rapide, vinete chinezesti, vinete stir fry

2 Comentarii

  1. Regret ca nu dati cantitatiile ingredientelor !!! Acuma am facut, am mancat si am simtit numai gust de ghimbir de ma pisca si acuma limba. Dar bun. Sigur ca voi sti data viitoare. Am facut vinetele pe aburi si nu mai au nici o culoare. Regret. As putea posta undeva sa vedeti ce am facut ?

    • In primul rand imi cer scuze ca raspund asa tarziu. Imi pare rau ca ati pus prea mult ghimbir, insa toate cantitatile sunt trecute in tabelul de la finalul articolului. Puteti posta pe pagine dumneavoastra de Facebook (#choosetasy) sau Instagram (#choose_tasy).

Scrie un comentariu

Evaluare reteta