*Acest articol a fost publicat initial in ianuarie 2021 si actualizat in aprilie 2021 cu poze noi. Reteta a ramas neschimbata.
Aceasta a fost nu doar primul meu tort vegan de morcovi, ci primul tort vegan pe care l-am facut vreodata 😊. Am ezitat destul de mult pana sa-mi iau inima in dinti si sa ma apuc de treaba. Inainte faceam torturi foarte des, insa acum nu eram sigura daca rezultatul va fi acelasi folosind doar ingrediente vegane. Aveam emotii mari in ceea ce priveste crema 😊. Dar nu mica mi-a fost surpriza cand am vazut ca a iesit un tort la fel de pufos, aromat si cu o crema super cremoasa. Cam la fel ca torturile mele din „era pre-vegana” 😉.

Despre ingredientele pentru tortul vegan de morcovi
Aceasta sectiune contine informatii generale despre ingrediente. Detaliile despre cantitati si mod de preparare se gasesc in tablelul de la finalul articolului.
Ingrediente pentru blat
Atunci cand vine vorba de prepararea deserturilor vegane, pare o provocare destul de mare sa gasti inlocuitori pentru oua si produse lactate. Dar, din fericire, au aparut pe piata din ce in ce mai multe ingrediente care vin in sprijinul celor care nu doresc sa mai consume produse de origine animala.
Datorita ofertei foarte variate de lapte si iaurturi din plante, este chiar simplu sa inlocuim lactatele. In general, prefer sa folosesc lapte din migdale, ovaz sau soia pentru prepararea deserturilor pentru ca sunt putin mai consistente (comparativ cu laptele din orez, de exemplu). Pentru tortul acesta am folosit lapte din soia.
In ceea ce priveste inlocuitorii pentru oua, avem si aici cateva optiuni: „oua” din faina de in, banane bine coapte, sos de mere, pireu de dovleac si chiar aquafaba (lichidul ramas dupa ce fierb boabele de naut sau din conserva).
Deoarece morcovii au un continut ridicat de apa, am ales pentru acest tort vegan de morcovi niste inlocuitori mai putin lichizi, care sa lege bine ingredientele. Asadar, am folosit o banana bine coapta si 2 „oua” din in. In mod normal, pentru a obtine 1 ou din in macinat, amestec 1 lingura de in cu 3 de apa; dar, de data asta, am folosit doar 2 linguri de apa.
Avem nevoie de putina grasime pentru ca blatul de tort sa iasa moale si umed. Am ales sa folosesc ulei de masline. Am testat si cu ulei de cocos, insa blatul avea o textura prea densa si nu mi-a placut. A iesit foarte bine si cu ulei din orez.
Restul ingredientelor sunt cele obisnuite pentru orice blat / prajitura: faina din grau, zahar brut din trestie, praf de copt, bicarbonat, coaja de lamaie/portocala, extract de vanilie. De data aceasta am adaugat si putin amidon din porumb pentru a obtine un blat mai usor si pufos (am testat si fara amidon si se simte diferenta). Pentru arome specifice, am folosit ghimbir, scortisoara, cardamom si nucsoara si am adaugat si cateva nuci macinate si stafide. Si, evident, ingredientul vedeta in acest tort este morcovul ras 😊.
Ingrediente pentru crema vegana de tort
Pentru crema am ales un amestec de crema de „branza” vegana si unt vegan. Nu am fost niciodata fan creme cu unt, insa crema de branza este destul de moale si nu cred ca poate sustine singura blatul superior. Incerc sa reduc consumul de zahar si, de aceea, am folosit o cantitate mult mai mica de zahar decat se foloseste, de obicei, pentru astfel de creme. Cu cat mai mult zahar, cu atat mai ferma este crema. Si-mi place sa dau putina aroma cremei, asa ca am adaugat putin extract de vanilie si zeama de lamaie.
Cum se face tortul vegan de morcovi
Pasul 1: Prepararea si coacerea blatului
Blatul se prepara aproape la fel ca orice alta prajitura. Singura diferenta e ca impartim aluatul in doua parti egale si coacem in doua forme rotunde.
Este important sa folositi ingrediente la temperatura camerei. In felul acesta, se combina mai usor si formeaza o emulsie care va incorpora bule de aer ce ajuta blatul sa fie pufos.
Incepem prin a amesteca intr-un bol mare ingredientele uscate. Intr-un alt bol, amestecam bine ingredientele lichide, dupa care le punem peste cele uscate. Combinam usor cu un tel, pana cand ingredientele uscate sunt complet absorbite de cele lichide.
Adaugati apoi morcovul ras si amestecati usor. Adaugati si nucile si stafidele si amestecati.
Aluatul acesta este suficient pentru doua forme de tort de 18 cm. Cel mai bine e sa folositi un cantar pentru a distribui in mod egal aluatul in cele doua forme. Altfel s-ar putea sa obtineti blaturi de inaltimi diferite, care nu s-ar coace in acelasi timp.

Coaceti cele doua blaturi la 170°C timp de aproximativ 40 de minute (sau pana cand scobitoarea pe care o introduceti in mijlocul blaturilor iese curata). Lasati blaturile sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie. Daca nu sunt racite complet, crema se va inmuia si nu va sustine blatul de deasupra; si nici nu o veti putea intinde bine pe margini mai ales.
Pasul 2: Prepararea cremei
Puteti prepara crema in timp ce blaturile se racesc si aveti nevoie de doar 2-3 minute pentru asta. Este foarte important ca ingredientele sa fie la aceeasi temperatura, altfel riscati sa se taie crema (am patit-o 😐). Asadar, scoateti crema si untul din frigider cu 30 de minute intainte de preparare. Scurgeti lichidul din crema de branza (daca e cazul) si cerneti printr-o sita zaharul pudra.
Puneti untul intr-un bol si bateti cu un mixer electric pana devine cremos. Adaugati crema de branza vegana, extractul de vanilie si zeama de lamaie si amestecati la viteza mare timp de maxim 1 minut, pana cand obtineti un amestec omogen. Nu amestecati mai mult, altfel crema va fi prea subtire .
Adaugati treptat zaharul pudra si amestecati la viteza mica timp de 30-40 de secunde. Apoi, schimbati pe viteza mare si mai amestecati pana cand crema se ingroasa (aproximativ 1-2 minute). Crema se va intari si mai mult daca o lasati la rece timp de 15-20 de minute.
Pasul 3: Asamblarea si decorarea tortului
Asezati primul blat pe un suport de tort sau pe o farfurie rotativa si intindeti, intr-un strat egal, aproximativ 1/3 din cantitatea de crema. Puneti peste crema cel de-al doilea blat si deaupra inca un strat de crema. Intindeti crema ramasa pentru a acoperi marginile tortului.
Ornati apoi dupa cum doriti cu nuca maruntita si / sau fructe confiate (eu am folosit bucati de mango). Lasati tortul in frigider timp de minim 2 ore inainte de a-l felia.

Cum sa simplificati prepararea unui tort
Daca nu aveti suficient timp sa ornati un tort, puteti sa coaceti aluatul intr-o tava de 25×25 cm (aproximativ), intindeti crema deasupra si gata 😉.
Sau puteti coace cele doua blaturi cu 1-2 zile in avans. Puteti sa le preparati chiar cu mai mult timp inainte si sa le pastrati in congelator timp de maxim 2 luni.
Una dintre cititoarele care au testat reteta, mi-a transmis ca a copt tot aluatul intr-o singura forma rotunda si apoi l-a taiat in doua. Timpul de coacere ar trebui sa fie putin mai lung incazul acesta.
Cum se pastreaza tortul de morcovi
Cel mai bine este sa pastrati tortul in frigider, altfel crema se inmoaie prea tare. Rezista in frigider, acoperit cu un capac pentru torturi, timp de 4-5 zile.
Alte retete de deserturi vegane
- Tort de ciocolata
- Briose cu portocale si goji
- Chec cu banane si nuci prajite | banana bread
- Negrese cu ciocolata
- Prajitura cu gutui si migdale
- Prajitura cu afine si cocos
Daca va place reteta aceasta de tort vegan de morcovi /carrot cake, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca il si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Tort vegan de morcovi cu crema de branza vegana
Equipment
- doua forme rotunde de tort cu diametrul de 18 cm
- mixer electric
Ingredients
- 200 g morcov ras
- 70 g miez de nuca maruntita 50g pentru blat, 20g pentru ornat
- 50 g stafide (+ 30 g pentru ornat)
- optional – fructe confiate (mango, papaya, ananas) pentru ornat
Ingrediente uscate
- 350 g faina alba de grau cernuta
- 30 g amidon din porumb cernut
- 170 g zahar brut din trestie
- 1⅓ lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
- ¼ lingurita sare
- 1 lingura ghimbir pudra
- 1 lingura scortisoara macinata
- ½ lingurita cardamom pudra
- ½ lingurita nucsoara macinata
- coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente lichide
- 1 banana foarte coapta (150 g fara coaja) bine zdrobita cu o furculita
- 70 ml ulei de masline
- 230 ml lapte din soia
- 2 "oua" din in 2 linguri faina de in x 4 linguri apa
- 1 lingura extract de vanilie
Ingrediente crema vegana
- 100 g unt vegan la temperatura camerei
- 300 g crema vegana de branza la temperatura camerei
- 120 g zahar pudra cernut
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
Instructions
Prepararea si coacerea blatului
- Incalziti cuptorul la 170° C si puneti hartie de copt in doua forme de tort cu diametrul de 18 cm;
- Puneti toate ingredientele uscate intr-un bol mare si amestecati-le bine;
- Intr-un alt bol, amestecati bine toate ingredientele lichide;
- Puneti ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati usor, cu un tel, pana cand obtineti un aluat omogen;
- Adaugati morcovul ras si amestecati usor;
- Adaugati apoi stafidele si nucile maruntite si amestecati;
- Puneti aluatul in cele doua forme pentru tort si coaceti la 170°C timp de aproximat 40 de minute;
- Scoateti blaturile din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie;
Prepararea cremei
- Puneti untul intr-un bol si bateti cu mixerul pana devine cremos;
- Adaugati crema de branza vegana, extractul de vanilie si zeama de lamaie si amestecati la viteza mare timp de maxim 1 minut;
- Adaugati treptat zaharul pudra in timp ce amestecati la viteza mica (cam 30 de secunde); schimbati din nou pe viteza mare si mai bateti 1-2 minute, pana cand crema se intareste; lasati apoi crema in frigider timp de 20 de minute;
Asamblarea si ornarea tortului
- Puneti un blat pe un suport de tort sau o farfurie rotativa si apoi intindeti, intr-un strat uniform, aproximativ ⅓ din cantitatea de crema;
- Puneti cel de-al doilea blat peste stratul de crema si intindeti crema ramasa ca sa acoperiti blatul si marginile tortului;
- Ornati tortul cu nuca maruntita si fructe confiate si lasati la frigider minim 2 ore inainte de servire.
Notes
- Cerneti faina inainte de a prepara blatul.
- Folositi un cantar pentru a va asigura ca distribuiti aluatul in cantitati egale in cele doua forme pentru tort.
- Timpul de coacere poate fi diferit, in functie de cuptor; introduceti o scobitoare in mijlocul blatului si, daca iese curata, insemna ca blatul e copt; daca nu, mai lasati 5 minute si repetati testul.
- Crema de branza vegana si untul trebuie sa fie la aceeasi temperatura, altfel crema se va „branzi”.
- Scurgeti lichidul din cutia de crema de branza inainte de a o folosi.
- Nu bateti prea mult crema, altfel va fi prea moale.
- Lasati blaturile sa se raceasca complet inainte de a asambla tortul.
3 Comentarii
Buna,
Am facut reteta si am incercat de mai multe ori sa fac crema si tot mi s-a taiat.
Ai mai multe recomandari: de la ce firme ai luat produsele (untul si crema de “branza”)? Poate si alte tipsuri ?
Imi pare rau ca nu ti-a iesit crema 🙁 Eu am folosit unt Naturli (vegan block, nu crema tartinabila) si crema simplyV. E foarte important ca untul si crema sa fie la aceeasi temperatura; trebuie sa stea la temperatura camerei 30 de minute inainte sa le folositi. Vedeti descrierea din articol – Pasul 2 – Prepararea cremei. Sper sa fie utile informatiile si data viitoare sa iasa bine crema 🙂
Merci ca ai specificat firma untului. Voi incerca cu aceasta varianta.
Am folosit pana la urma in loc de unt avocado si a iesit gustos, nu stiu daca consistenta a fost aceeasi.