Aceasta este una dintre cele mai simple retete de tort vegan de ciocolata pe care le puteti prepara 😊. Are o textura usoara si pufoasa si un gust bogat de ciocolata. Sigur nu o sa-l faceti o singura data! Mai ales cand o sa vedeti cat de simplu se prepara😉.

Cum se face tortul vegan de ciocolata
Acest tort vegan de ciocolata are 3 componente: blat, ganache (crema de ciocolata) si glazura de ciocolata.
Preparare blat
Prepararea blatului este la fel de simpla ca prepararea oricarei prajituri: punti intr-un bol ingredientele uscate, intr-un alt bol pe cele lichide si amestecati-le foarte bine.
Dupa ce le amesteti bine separat, puneti ingredientele lichide peste cele uscate. Amestecati usor cu un tel, fara a „stresa” prea mult aluatul. Orice aluat amestecat prea mult va crea o prajitura cu textura mult prea densa. Asadar, puteti lasa cateva cocoloase mici de faina pentru ca se vor dizolva in timp ce blaturile se coc.

Dupa ce ati amestecat ingredientele, impartiti aluatul in doua forme de tort cu diametrul de 18 cm si coaceti timp de 30 de minute la 170°C. Distribuiti aluatul in cantitati egale in cele doua forme pentru ca altfel nu se vor coace in acelasi timp. Eu cantaresc tot timpul bolul inainte de a amesteca ingredientele, ca sa fiu sigura ca pun aceeasi cantitate de aluat in ambele forme.

Preparare ganache vegan
Crema pentru acest tort vegan este de fapt un ganache preparat dintr-un amestec de ciocolata vegana si crema de cocos. Am folosit ciocolata cu 55% cacao si crema de cocos dintr-o conserva de 400 g. Folositi conserva pe care scrie crema de cocos (coconut cream), nu lapte de cocos (coconut milk), deoarece acestea din urma contin o cantitate mai mica de crema. In reteta de cheesecake vegan fara coacere am dat mai multe informatii despre crema de cocos.
Rupeti ciocolata in bucati si topiti-o in bain-marie impreuna cu crema de cocos. Amestecati bine cu o spatula pana cand ingredientele se topesc complet si formeaza o compozitie omogena. Puneti deoparte si lasati sa se raceasca complet, apoi lasati la rece timp de 30 minute, pana cand crema se intareste putin.
Scoateti crema din frigider si bateti cu un mixer electric timp de 1-2 minute, pana cand devine mai aerata si capata o culoare mai deschisa. E important sa raciti crema la frigider inainte, altfel nu se va bate.
Nu este obligatoriu sa bateti ganash-ul. Dar, daca nu o faceti, veti avea o crema destul de densa care nu se poate modela usor.
Preparare glazura de ciocolata
Pentru prepararea glazurii, rupeti ciocolata vegana in bucati cat mai mici pentru a se topi mai usor. Puneti-o intr-un bol de sticla impreuna cu laptele din plante si topiti-o in bain-marie. Amestecati in continuu pana obtineti o compozitie omogena.
Deoarece glazura se intareste pe masura ce se raceste, va recomand sa o preparati abia dupa ce ati asamblat tortul.

Asamblare tort vegan cu ciocolata
Taiati blaturile in doua, astfel incat sa obtineti 4 blaturi cu aceeasi inaltime.
Puneti un blat pe un suport pentru tort si acoperiti cu 1/4 din ganache. Asezati peste ganache urmatorul blat si repetati. Ultimul strat trebuie sa fie un blat.
Puneti glazura de ciocolata peste ultimul blat apoi intindeti glazura de ciocolata peste. Folositi cantitatea ramasa de ganache (1/4) pentru a decora tortul.

Cum se pastreaza tortul
Tortul acesta poate fi pastrat in frigider timp de 5-6 zile, pe un platou acoperit cu un cpac special pentru torturi.
Daca sunteti fani torturi, puteti incerca si un tort vegan de morcovi cu nuci si stafide. Sau, daca preferati deserturile mai simple, va recomand sa incercati niste briose cu goji si portocale rosii sau un chec cu banane si nuci prajite 😊.
Daca v-a placut aceasta reteta simpla de tort de post cu ciocolata, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca preparati acest tort de post, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook 😊.

Tort simplu cu ciocolata | Reteta vegana
Equipment
- 2 forme de tort cu diametrul de 18 cm
- mixer electric
Ingredients
Blat – ingrediente uscate
- 280 g faina tip 000
- 110 g cacao
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat
- ¼ lingurita sare
Blat – ingrediente lichide
- 170 g zahar brun light din trestie
- 90 ml ulei din orez
- 300 ml lapte din plante la temperatura camerei
- 250 g iaurt din soia la temperatura camerei
- 1 lingura otet de mere sau zeama de lamaie
- 1 lingura extract de vanilie
Ganache de ciocolata
- 250 g crema de cocos
- 250 g ciocolata vegana (55% cacao) rupta in bucati cat mai mici
Glazura de ciocolata
- 100 g ciocolata vegana (55% cacao) rupta in bucati cat mai mici
- 70 ml lapte din plante
Instructions
- Incalziti cuptorul la 170°C si puneti hartie de copt in 2 forme cu diametrul de 18 cm;
- Cerneti toate ingredientele uscate pentru blat si amestecati-le bine intr-un bol;
- Amestecati bine intr-un alt bol toate ingredientele lichide pentru blat;
- Puneti ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati usor cu un tel;
- Distribuiti aluatul in cantitati egale in cele 2 forme de tort si coaceti timp de 30 de minute la 170°C;
- Dupa ce blaturile s-au copt, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie;
- In timp ce blaturile se coc, puneti ingredientele pentru ganache intr-un bol de sticla sau metal si topiti-le in bain-marie; amestecati bine pana obtineti o compozitie omogena;
- Lasati ganache-ul sa se raceasca si apoi puneti-l in frigider maxim 30 de minute;
- Dupa ce s-a racit complet si s-a intarit putin, scoateti-l din frigider si bateti cu un mixer electric pana cand devine aerat si se deschide la culoare;
- Dupa ce blaturile s-au racit complet, taiati-le in doua pe fiecare astfel incat sa obtineti 4 blaturi cu aceeasi inaltime;
- Asezati unul dintre blaturi pe un platou pentru tort si intindeti ¼ din ganache peste el;
- Puneti peste ganache urmatorul blat si repetati pana cand puneti deasupra ultimul blat;
- Topiti ingredientele pentru glazura in bain-marie; amestecati in continuu pana obtineti o compozitie omogena;
- Puneti glazura de ciocolata peste blatul de deasupra;
- Puneti cantitatea ramasa de crema (¼) intr-un pos cu dui si ornati tortul dupa cum doriti;
- Lasati tortul in frigider minim 2 ore inainte de servire.
Notes
- Puneti in frigider conserva de crema de cocos cu o seara inainte de a prepara tortul; astfel crema se va separa de lichid si o veti scoate mai usor din conserva.
- Blatul este suficient de umed si nu este nevoie sa il insiropati.
- Asteptati ca blaturile sa se raceasca complet inainte de a le sectiona.
- Preparati glazura dupa ce asamblati tortul; altfel se va raci si nu o veti mai putea intinde peste tort (probabil merge reincalzita).
2 Comentarii
Ce ciocolată vegană ați folosit ?
Am folosit Ritter Sport.