Pentru ca in fiecare dimineata beau apa calda cu zeama de lamaie, fructele astea nu lipsesc niciodata din frigiderul meu. Dau aroma ceaiurilor, le folosesc cand prepar salate, dar si unele mancaruri, ca sa nu mai zic de prajituri! Si atunci de ce sa nu fac si o tarta vegana cu lamaie?! ๐
Este un desert usor, foarte aromat, cu un echilibru perfect de dulce acrisor. Si se prepara chiar foarte simplu, din ingrediente care nu prea lispesc din camara unui vegan ๐.
Ingrediente tarta vegana cu lamaie
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Gasiti pe Vegis mare parte dintre ingredientele de care aveti nevoie.
- faina – am folosit faina alba din grau; puteti incerca si cu o faina fara gluten daca doriti;
- unt vegan – folosesc doar unt vegan, nu margarina; nu stiu daca margarina ar da acelasi rezultat;
- zahar – incerc sa reduc pe cat posibil cantitatile de zahar, insa am vrut sa iasa o prajitura dulce acrisoara, nu acra, asa ca am folosit mai mult decat de obicei; dar, ca sa nu ma simt asa vinovata, de data asta am folosit zahar din mesteacan (xylitol); il gasiti in magazinele cu produse naturiste sau in supermarket la rafturile cu produse bio; daca nu ati mai folosit pana acum xylitol, va rog documentati-va inainte sau consultati un medic (eu am citit informatii contradictorii – de exemplu, in unele articole se mentiona ca poate fi consumat de catre femeile insarcinate, in altele scria ca nu; eu nu am avut nici o problema, dar nu sunt specialist); xylitolul poate fi inlocuit cu orice alt zahar, pastrand aceeasi cantitate;
- crema de cocos – lasati conservele de cocos in frigider peste noapte pentru a separa crema de lichid; pana acum, am folosit Biona si Cocomi (se gaseste mai rar) cu rezultate foarte bune;
- lamaie – pentru ca nu e tarta cu lamaie fara lamaie ๐; avem nevoie de muuulta zeama de lamaie, dar si coaja rasa de lamaie pentru o aroma mai bogata;
- amidon din porumb -ingredientul esential care leaga crema de lamaie;
- turmeric – am folosit foarte putin pentru o culoare vibranta, fara a influenta gustul; nu este obligatoriu sa folositi.
Cum se face tarta vegana cu lamaie
Crusta se prepara foarte simplu. Amestecati mai intai intr-un bol untul vegan topit cu zahar si coaja de lamaie rasa, apoi adaugati faina. Amestecati cu mana pana cand toate ingredientele se combina si obtineti un aluat omogen, destul de moale.
Puneti aluatul intr-o tava patrata (aproximativ 24 cm) cu hartie de copt si presati bine pentru a obtine un strat uniform. Coaceti la 170ยฐC timp de 16-18 minute, pana cand marginile devin putin aurii.
Scoateti tava din cuptor si lasati-o pe un gratar de bucatarie. Nu inchideti cuptorul pentru ca va trebui sa mai coaceti o data tarta imediat ce e gata crema.
Pentru prepararea cremei, tot ce aveti de facut este sa puneti toate ingredientele intr-o cratita si sa le fierbeti la foc mic spre mediu timp de aproximativ 12 minute, pana cand crema sa ingroasa si isi schimba culoarea.
Distribuiti apoi crema peste crusta intr-un strat uniform si mai coaceti timp de 15 minute, tot la 170ยฐ C.
Dupa ce scoateti tarta din cuptor, lasati-o sa se raceasca complet apoi puneti-o in frigider pentru cel putin o ora. Tarta se asaza cel mai bine daca sta peste noapte la rece.
Taiati tarta dupa cum doriti, presarati zahar pudra deasupra si savurati!

Cum se pastraza tarta
Tarta aceasta se pastreaza cel mai bine in frigider, Ramane le fel de aromata timp de o saptamana daca este tinuta intr-o caserola bine inchisa.
Alte retete de tarte vegane
Daca va place aceasta reteta de tarta de post cu lamaie (sau lemon bars, ca sa fim in trend๐ ), va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐. Si, daca o si preparati, postati o poza; nu uitati sa etichetati #choose_tasty pe Instagram si #choosetasty pe Facebook.

Tarta vegana cu lamaie | Lemon bars
Ingredients
Ingrediente crusta
- 180 g unt vegan topit
- 50 g zahar din mesteacan (xylitol) sau zahar alb
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 210 g faina alba din grau
Ingrediente crema
- 200 ml zeama de lamaie
- 300 g crema de cocos
- 200 g xylitol sau zahar alb
- 40 g amidon din porumb
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- un praf de sare
- un praf de turmeric pudra optional, pentru culoare
Instructions
- Incalziti cuptorul la 170ยฐC si puneti hartie de copt intr-o tava patrata de 24 cm;
- Pentru a prepara crusta, amestecati intr-un bol untul topit, zaharul si coaja de lamaie; adaugati apoi faina si amestecati bine pana obtineti un aluat omogen moale;
- Puneti aluatul in tava si presati bine pentru a obtine un strat uniform;
- Coaceti timp de 16-18 minute, pana cand aluatul devine putin auriu pe margini;
- Scoateti tava din cuptor (fara a opri cuptorul);
- Puneti intr-o cratita toate ingredientele pentru crema si aduceti in punctul de fierbere; amestecati in continuu ca sa nu se prinda;
- Gatiti la foc mic-mediu pana cand crema se ingroasa si capata culoarea lamaii;
- Puneti crema fierbinte peste crusta si apoi mai coaceti la 170ยฐC timp de 15 minute;
- Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet, apoi puneti-o la rece minim 2 ore inainte de servire.