Daca vreti un desert super gustos, dar care se prepara foarte repede si usor, atunci tarta aceasta vegana cu ciocolata este pentru voi. Aveti nevoie de 20 de minute si doar 4 ingrediente pentru a o prepara. Atat! ๐
Crusta este facuta din biscuiti Oreo si unt vegan – nimic iesit din comun pana aici. Insa crema de ciocolata este cea care facea acesta tarta mai speciala. Ingredientul care face tarta super fina si cremoasa este silken tofu. Sau „tofu de matase” daca ar fi sa traducem. Evdent, numele este legat de faptul ca are o textura fina ca matasea. ๐
Ce este silken tofu?
Stim deja ca tofu este un produs din soia plin de proteine si foarte hranitor. Procesul prin care se obtine tofu este foarte asemanator cu cel prin care se produce branza. Produsul rezultat chiar are o textura asemanatoare, motiv pentru care unii chiar ii spun โbranzaโ din soia. Evident, gustul este complet diferit.
Tofu a fost descoperit in China in urma cu aproximativ 2000 de ani, dar, in timp, diverse retete au fost dezvoltate si de alte tari asiatice. In functie de consistenta, exista doua categorii principale de tofu: tare (firm) si moale (soft).
Daca suntem deja obisnuiti cu tofu tare, care se si produce in Romania, tofu moale este destul de nou aparut pe piata. I se mai spune si tofu japonez sau โsilken tofuโ (tofu de matase) datorita texturii foarte fine si cremoase (seamana cu budinca). Diferenta in procesul de productie consta in faptul ca laptele coagulat nu se separa si nu este nevoie sa fie strecurat, asa cum se intampla cand se face tofu tare. Din acest motiv, silken tofu are un continut mai ridicat de apa si proteine mai putine. Este folosit pentru prepararea retetelor de mancaruri sau sosuri, dar mai ales in retete de deserturi vegane.
Eu il cumpar de la un magazin cu produse asiatice (in Timisoara), insa poate fi comandat si de la mai multe magazine online.
Cum se face tarta vegana cu ciocolata
Pentru prepararea crustei, macinati intr-un robot de bucatarie biscuitii Oreo si untul topit. Eu am folosit biscuitii cu tot cu crema. Puneti apoi amestecul intr-o forma cu diametrul de 18 cm si presati bine cu un pahar pe fundul formei si pe margini (2-3 cm). Dati crusta la rece 30 de minute ca sa se intareasca.

Intre timp, topiti ciocolata vegana in bain-marie, dupa care lasati-o cateva minute sa se raceasca.

Puneti apoi intr-un blender toate ingredientele pentru umplutura si amestecati pana cand obtineti o crema foarte fina. Daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, mai puteti adauga 2-3 linguri de sirop de orez, agave sau artar in crema. Eu il prefer pe cel de orez deoarece se intareste putin la rece.
Puneti crema peste crusta, intr-un strat uniform, si lasati la frigider minim 2 ore. Crema se va intari pe masura ce se va raci.
Puteti sa decorati tarta dupa cum doriti, cu ciocolata rasa, frisca de cocos sau chiar sare de mare, daca va place combinatia.

Alte retete de deserturi vegane
- Tarta cu lamaie
- Tarta cu dovleac si crema de cocos
- Cheesecake vegan fara coacere
- Batoane cu unt de arahide, hrisca expandata si ciocolata
Daca va place aceasta tarta de post cu ciocolata (sau cheesecake cu ciocolata, daca vreti ๐), va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook. ๐

Tarta vegana cu ciocolata
Equipment
- robot de bucatarie / blender
- Forma de tort detasabila de 18 cm
Ingredients
Ingrediente crusta
- 28 biscuiti Oreo 300 g
- 60 g unt vegan topit
Crema de ciocolata
- 340 g silken tofu
- 300 g cicolata vegana
- 2-3 linguri sirop din orez optional
Instructions
- Puneti intr-un robot de bucatarie biscuitii Oreo (cu tot cu crema) si macinati-i foarte fin; adaugati apoi untul topit si amestecati bine;
- Puneti amestecul de biscuiti si unt in forma de tort, distribuiti intr-un strat egal pe fund si pe margini (aproximativ 3 cm inaltime) si presati bine cu ajutorul unui pahar; puneti crusta in frigider timp de 30 de minute;
- Topiti ciocolata in bain-marie si apoi lasati-o cateva minute sa se raceasca;
- Puneti intr-un blender ciocolata topita, silken tofu si siropul de orez (daca folositi) si amestecati pana cand obtineti o crema foarte fina;
- Puneti crema de ciocolata peste crusta si dati la rece minim 2 ore;
- Decorati cu ciocolata sau frisca de cocos si savurati!
6 Comentarii
Cel mai gustos tort oreo ๐ ca mica sugestie, eu pun si curmale in crusta, sa fie mai inchegata โค๏ธ
Super! Ma bucur tare mult ca ti-a placut ๐ Si sigur au fost mai putine firimituri daca ai pus curmale ๐
PS: Scuze ca raspund asa tarziu, voi reveni curand cu noutati ๐
Vฤ mulศumesc pentru reศete, sunteศi o inspiraศie pentru mine de cand v-am descoperit. Am ales sa va scriu in acest moment, dupa ce m-am delectat la ceas de seara cu o mica bucatica din tarta magica ๐ Bine ca am reusit sa ma opresc, delicioasa, nu se compara cu niciun desert vegan incercat pana acum! Multe stelute, felicitari!
Ma bucur mult ca v-a placut tarta ::)
Buna! Oare ati putea sa-mi spuneti unde se gฤseศte acest magazin asiatic de unde cumpฤraศi Dvs Silken tofu in Timisoara? Va mulศumesc!
Buna Ramona! Imi cer scuze ca raspund asa tarziu. In Timisoara gasesti silken tofu la Taste of Asia (vizavi de hotel Continental) si la K-Mart (in Unirii).