Caldura mare, mon cher! Nu prea-mi vine sa gatesc zilele astea, asa ca am trecut pe salate si deserturi fara coacere. Cum capsunile imi fac cu ochiul oriunde merg la cumparaturi, nu m-am putut abtine sa nu fac o tarta vegana cu capsuni. Si, daca tot sunt pusa pe facut chestii sanatoase, a iesit o tarta si fara zahar si fara gluten.

Si tot la categoria „fara” as adauga si fara inghetare de data asta. Bine, bine, dar daca tarta asta e si vegana si fara coacere si fara inghetare, cum se intareste crema?! Cu un ingredient nou, pe care nu vi l-am mai prezentat pana acum: agar agar.

Lucrez de ceva vreme la retete cu agar agar, am facut multe teste, unele reusite, altele mai putin. Si pot sa spun ca pentru tarta aceasta am ajus la combinatia ideala si cantitaile potrivite de ingrediente care dau o crema usoara cu o textura super fina.

Sectiune tarta cu capsuni

Ce este agar agar

Agar agar este gelatina vegana / vegetariana si se extrage din alge rosii. Ca mule alte produse vegane pe care le consumam astazi, vine de la asiatici, mai exact de japonezi. Japonezii l-au numit kanten, emigrantii chinezi l-au dus in Malaezia, iar malaezienii i-au zis agar agar. Si de aici a venit si in Europa…noi nu ne-am mai deranjat sa-i dam alt nume. Si, daca va intrebati de ce nu doar agar, ei bine, pentru ca in malaeziana / indoneziana agar inseamna „astfel incat” (sau pe-acolo :)), fara nici o legatura cu agar agar care inseamna jeleu :).

In Romania il gasim in magazinele cu prosduse bio fie sub forma de pudra, fie fasii subtiri (ca fideaua). Cel putin doar asa am vazut eu pana acum. Am preferat sa folosesc pudra. Sunt doua brand-uri de agar agar pe care le-am testat pana acum: Lima si Biovegan. Cu Lima am obtinut rezultate mai bune. Mai gasiti pe site-ul Vegis si altele, dar pe care eu nu le-am folosit pana acum.

Cum se foloseste agar agar

Pentru a se dizolva complet, agar agar trebuie sa fiarba (spre deosbire de gelatina, care se distruge prin fierbere). Dar sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont:

  1. fierbeti agar agar in apa si nu in alte lichide colorate – este important sa faceti asta mai ales daca sunteti la inceputul experimentelor cu agar agar; granulele sunt foarte fine si e mai greu sa observati intr-un lichid colorat daca s-au dizolvat sau nu;
  2. inmuiati agar agar in apa rece – daca-l puneti direct la fiert, exista riscul sa se formeze cocoloase care greu se vor dizolva, chiar si prin fierbere mai indelungata; asadar amestecati bine agar agar in apa pana cand toate granulele se separa si nu raman cocoloase;
  3. fierbeti agar agar pana cand toate granulele se dizolva complet – altfel crema nu se va intari suficient si textura va fi de lapte cu gris; verificati la lumina (de preferat naturala) daca mai sunt sau nu granule in lichid; in general, agar agar trebuie sa fiarba cam 5 minute pana cand se dizolva complet.

Cremele preparate cu agar agar se intaresc destul de repede, deci ar fi bine ca imediat ce ati combinat toate ingredientele sa puneti crema in forma in care vreti sa se intareasca. Partea buna este ca o crema intarita cu agar agar poate fi reincalzita in cazul in care se intareste mai repede decat va asteptati.

Ingrediente pentru tarta vegana cu capsuni

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Multe dintre ingredientele de care aveti nevoie pot fi comandate de pe Vegis.

Cateva observatii despre o parte dintre ingrediente pe care le-am folosit:

  • migdale – eu am folosit migdale intregi pentru crusta, insa, daca doriti o textura mai fina, puteti folosi faina de migdale;
  • curmale – daca sunt prea uscate, lasati-le 10 minute la inmuiat in apa;
  • crema de cocos – sunt doua branduri pe care le-am folosit cu succes pana acum: Cocomi (se gaseste mai greu) si Biona; lasati conserva de cocos in frigider peste noapte pentru ca lichidul sa se separe de crema si sa o puteti scoate mai usor;
  • amidon din porumb – daca folositi doar agar agar, crema va avea consistenta unui jeleu; amidonul este ingredientul care o face mai cremoasa;
  • sirop de orez – in comparatie cu alte siropuri (agave, artar) este mai consistent si il prefer in preparate care au nevoie sa se intareasca bine; il gasiti tot la Vegis.

Cum se face tarta vegana cu capsuni

Prepararea crustei

Puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati pana cand obtineti o pasta densa si lipicioasa.

Ingrediente pentru crusta tarta vegana

Puneti apoi pasta intr-o forma pentru tarta si presati bine pe fund si pe margini. E important sa aveti o crusta cat mai compacta, altfel se va rupe usor. Puneti crusta la rece in timp ce preparati crema. Eu am folosit o forma de 11×35 cm si 2.5 cm inaltime. In cazul in care forma nu are fund detasabil, ar fi bine sa folositi niste hartie de copt (doar pe fund, nu si pe margini), pentru a scoate tarta mai usor.

Crusta in forma dreptunghiulara pentru tarta

Prepararea cremei

Pentru prepararea cremei, procesati mai intai intr-un blender capsunile, siropul de orez, extractul de vanilie, zeama si coaja de lamaie. Daca doriti o textura super fina, puteti trece piureul de capsuni printr-o sita (eu nu am facut asta).

Puneti intr-un bol mic amidonul si amestecati bine fie cu 2-3 linguri de piure de capsuni, fie cu apa.

Puneti agar agar si apa intr-o cratita mica si amestecati bine, pana cand nu mai raman cocoloase. (Eu am folosit apa din conserva de cocos, de aceea se vede alba in poza.) Puneti apoi cratita la foc mic spre mediu si amestecati in continuu. Lichidul va incepe sa se ingroase incet. Amestecati in continuu si verificati din cand in cand daca mai sunt granule nedizolvate.

Preparare agar agar cu apa de cocos

Dupa ce agar agar s-a dizolvat complet, adaugati crema de cocos si amestecati pana cand devine lichida. Adaugati apoi amidonul dizolvat si amestecati bine. Lasati la foc mic aproximativ 2 minute sau pana cand sosul se ingroasa putin. Amestecati in continuu ca sa nu se prinda. Luati cratita de pe foc si adaugati treptat capsunile pasate. Amestecati bine pana obtineti o compozitie omogena.

Scoateti crusta din frigider si puneti crema deasupra. Crusta fiind rece, crema va incepe imediat sa se intareasca. Lasati tarta in frigider minim 1 ora inainte de servire.

Tarta de post cu capsuni

Alte deserturi vegane care ar putea sa va placa

Daca v-a placut aceasta reteta simpla de tarta de post cu capsuni, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta aceasta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Tarta vegana cu capsuni

Tarta vegana cu capsuni | Fara zahar & fara gluten

O tarta usoara, aromata si racoroasa, numai buna pentru o zi de vara. Nu are gluten si nici zahar. Si nici de coacere nu are nevoie!
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Course Desert
Cuisine General
Servings 10 portii

Equipment

  • Forma pentru tarta de 11×35 cm si 2.5 cm inaltime

Ingredients
  

Ingrediente crusta

  • 130 g curmale medjool
  • 100 g migdale
  • 120 g fulgi moi de ovaz
  • 10 g cacao sau pudra de roscove
  • 45 g ulei de cocos topit

Ingrediente crema

  • 300 g capsuni
  • 70 g sirop de orez
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa si zeama de la o lamaie
  • 190 g crema de cocos
  • 70 ml apa sau apa de cocos
  • 3 g agar agar
  • 3 g amidon din porumb

Instructions
 

  • Procesati printr-un blender toate ingredientele pentru crusta pana obtineti o pasta consistenta si lipicioasa; distribuiti pasta intr-un strat uniform intr-o forma pentru tarta; presati bine pe fund si pe margini pentru a obtine o crusta cat mai compacta; puneti crusta in frigider;
  • Procesati printr-un blender capsunile, siropul de orez, extractul de vanilie, coaja si zeama de lamaie pana cand obtineti un sos fin;
  • Puneti intr-un bol mic amidonul si adaugati 2-3 linguri de piure de capsuni si amestecati bine sa nu ramana cocoloase;
  • Puneti agar agar si 70 ml apa intr-o cratita mica si amestecati pana cand toate granulele se separa (sa nu ramana cocoloase);
  • Puneti cratita pe foc mic spre mediu si amestecati continuu; lasati sa fiarba pana cand toate granulele se dizolva complet (aproximativ 5 minute); mai adaugati putina apa daca este nevoie;
  • Adaugati crema de cocos si amestecati pana cand se topeste;
  • Adaugati amidonul si lasati pe foc aproximativ 2 minute; amestecati in continuu ca sa nu se lipeasca;
  • Opriti focul si adaugati sosul de capsuni; amestecati bine pana cand obtineti o compozitie omogena;
  • Scoateti crusta din frigider si distribuiti crema deasupra intr-un strat uniform; lasati tarta in frigider timp de o ora;
  • Decorati tarta cu capsuni si alte fructe si savurati!

Notes

  1. Daca forma nu are fund detasabil, folositi hartie de copt pentru a scoate mai usor tarta.
  2. Este important ca toate granulele de agar agar sa se dizolve complet inainte de a adauga restul ingredientele. Cititi cu atentie paragraful despre cum se prepara agar agar.
  3. Sosul de capsuni trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand il adaugati in amestecul cu agar agar. Altfel crema se poate intari prea repede si nu o veti putea distribui intr-un strat uniform peste crusta.
Keyword desert fara coacere, desert fara gluten, preparare agar agar, reteta tarta vegana, tarta cu capsuni, tarta de post, tarta fara coacere, tarta fara zahar

Scrie un comentariu

Evaluare reteta