Cremoasa, usoara, perfect aromata si suficient de dulce (pentru gustul meu 😉), pe scurt, tarta cu dovleac si crema de cocos. Sau placinta cu dovleac. Sau pumpkin pie….tot una e pentru mine 😉.

Si daca mai e si facuta in casa de la 0, e si mai buna. Cu siguranta ca puteti da fuga repede la magazin sa cumparati niste foi de placinte. Dar va asigur ca nu se compara cu o crusta pentru tarta facuta in casa. Si sigur e si mai sanatoasa 😊.

Cum se face tarta cu dovleac si crema de cocos

Preparati crusta

Hai sa vedem cat e de simplu sa facem acasa o crusta pentru tarta!

Aveti cateva ingrediente uscate (faina, zahar, praf de copt si sare) pe care trebuie sa le amestecati intr-un bol. Adaugati apoi uleiul de cocos, care trebuie sa fie in stare solida, si framantati pana cand obtineti un aluat foarte sfaramicios. Adaugati apoi treptat apa rece. E important ca apa sa fie „rece ca gheata” ca sa obtineti o crusta cat mai tare. Apa trebuie adaugata treptat pentru ca e posibil sa nu aveti nevoie de toata cantitatea. Sau poate veti avea nevoie sa mai adaugati putina. Veti sti ca aluatul are suficienta apa atunci cand toate faramiturile sunt inglobate si nu se mai lipeste de mana. Puteti sa folositi si un robot de bucatarie, daca e mai simplu pentru voi.

In urmatoarea etapa, trebuie sa intindeti aluatul cu un sucitor pe o suprafata curata pana cand obtineti un cerc cu diametrul putin mai mare decat cel al formei pentru tarta. Astfel veti putea acoperi cu aluat si marginile formei. Transferati cu grija aluatul in forma si intindeti-l bine. Taiati apoi aluatul in exces si puneti forma in frigider timp de 15-20 de minute. Uleiul de cocos se topeste mult mai repede in comparatie cu untul vegan, de aceea e important sa raciti aluatul inainte sa il dati la cuptor.

Aluat crusta in tava pentru tarta

Prepararea umpluturii

In timp ce aluatul se raceste, puteti pregati umplutura. Tot ce aveti de facut este sa puneti toate ingredientele intr-un blender si sa le amestecati pana obtineti o crema fina.

Umplutura tarta de post cu dovleac

Asamblarea si coacerea tartei cu dovleac si crema de cocos

Ca orice crusta pentru tarta, si aceasta are nevoie sa treaca printr-o faza de pre-coacere (coacere oarba). Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc. In acest fel, aburul care se formeaza in timpul pre-coacerii va iesi usor de sub aluat. Altfel, aburul face presiune sub aluat si il va face sa se umfle pana cand va crapa.

Puteti pune peste aluat niste greutati speciale pentru pre-coacere (merge si cu fasole sau orez) ca sa nu crape. Evident, greutatile se pun pe o hartie de copt, nu direct pe aluat 😉. Puteti folosi aceasta metoda pentru mai multa siguranta. Mie mi se pare ca e prea multa bataie de cap, cu atat mai mult cu cat mi se coace aluatul foarte bine si fara.

E important de stiut ca aluatul facut cu ulei de cocos se comporta putin diferit in comaparatie cu cel facut cu unt vegan. In timpul pre-coacerii (primele 3 minute) marginile s-au lasat in jos foarte mult, la mai putin de jumatate din inaltimea formei (desi am acoperit complet marginile). Eu am scos aluatul din cuptor si l-am ridicat pana un pic mai sus de jumatate, ca sa cuprinda umplutura. Puteti folosi o lingurita daca e prea fierbinte.

Dupa etapa de pre-coacere (10 minute), scoateti forma din cuptor si puneti umplutura peste aluat. Dati din nou la cuptor si coaceti timp de 1 ora la 170°C. Dupa primele 30 de minute, umputura va creste, insa se va lasa treptat spre final. Eu am folosit un program cu incalzire si sus si jos si am copt tarta pe raftul din mijloc.

E important sa lasati tarta sa se raceasca complet dupa ce s-a copt. Si mai bine ar fi sa o lasati peste noapte la frigider. Umplutura este destul de moale cand scoateti tarta din cuptor, dar se intareste pe masura ce se raceste.

Eu am ales sa ornez tarta cu frisca facuta din crema de cocos, fara zahar. Doar am presarat putina scortisoara peste frisca.

Felie tarta cu dovleac si crema de cocos

Recomandari pentru a prepara cea mai buna tarta cu dovleac si crema de cocos

Uleiul de cocos: Din moment ce se topeste mult mai repede decat untul vegan, trebuie folosit in stare solida. Cantariti cantitatea necesara pentru prepararea crustei si lasati-l cel putin o ora in frigider.

Crema de cocos: Folositi o conserva de crema de cocos, nu lapte de cocos. Continul dintr-o conserva de crema este suficient pentru prepararea acestei tarte. Conserva de cocos trebuie sa stea peste noapte in frigider pentru a putea scoate crema cat mai usor. Pe site-ul Vegis puteti comanda cele doua brand-uri de crema / lapte de cocos pe care le-am testat pana acum si care au dat rezultate bune: Cocomi si Biona.

Piure de dovleac: Va recomand sa faceti piureul din dovleac copt, nu fiert. Prin fierbere dovleacul absoarbe apa si va fi prea moale pentru umplutura din reteta aceasta.

Zahar: Folositi zahar brun light sau zahar brut din trestie pentru o usoara aroma de caramel. Deoarece si dovleacul si crema de cocos contin zahar in mod natural, eu am folosit o cantitate destul de mica de zahar. Voi puteti adauga mai mult, dava preferati mai dulce. Il puteti in locui cu sirop de artar, dar probabil ca va trebui sa adaugati putin mai mult amidon.

Amidon (din porumb): E un ingredient foarte important in aceasta reteta pentru face ca umplutura sa se „lege” si sa se intareasca in timpul coacerii. Practic, inlocuieste ouale in aceasta reteta.

Cum se pastreaza tarta cu dovleac

Tarta vegana cu dovleac si crema de cocos se pastreaza in frigider pana la 5 zile. Ar fi bine sa o acoperiti cu un capac pentru torturi.

Daca va plac deserturile cu dovleac, poate doriti sa testati si reteta mea de biscuiti cu dovleac si nuca de cocos. Iar daca sunteti fan tarte, s-ar putea sa va placa tarta aromata cu prune.

Daca va place aceasta reteta de tarta de post cu dovleac si crema de cocos, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra 😊. Si, daca o si preparati, postati o poza va rog; nu uitati sa etichetati #choose_tasty pe Instagram si #choosetasty pe Facebook 😊.

Tarta cu dovleac si crema de cocos ornata cu frisca din cocos

Tarta cu dovleac si crema de cocos | Reteta vegana

Tarta aceasta cu dovleac si crema de nuca de cocos este delicios de aromata, cremoasa, usoara si destul de simplu de preparat.
5 from 2 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr 10 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Desert
Cuisine General
Servings 10 portii

Equipment

  • Forma de copt tarta de 25 cm
  • Blender

Ingredients
  

Ingrediente pentru crusta

  • 220 g faina de grau tip 000
  • 50 g zahar brut din trestie
  • 1 lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita sare
  • 70 g ulei de cocos racit la frigider
  • 60 ml apa foarte rece

Ingrediente pentru umplutura

  • 420 g piuré de dovleac din dovleac copt
  • 220 g crema de cocos
  • 100 g zahar brut din trestie sau zahar brun light
  • 30 g amidon din porumb
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 lingurite scortisoara macinata
  • ½ lingurita cuisoare macinate
  • ½ lingurita cardamom verde macinat

Decorare (optional)

  • 150 g crema de cocos rece, de la frigider
  • ½ lingurita scortisoara macinata

Instructions
 

  • Puneti intr-un bol faina, zaharul, sarea si praful de copt si amestecati-le bine;
  • Adaugati uleiul de cocos si framantati pana cand obtineti un aluat foarte faramicios;
  • Adaugati apa rece treptat si framantati pana cand obtineti un aluat omogen care nu se lipeste;
  • Intindeti aluatul cu un sucitor pe o suprafata curata pana obtineti un disc mai mare decat diametrul formei de copt; astfel veti putea intinde aluatul si pe marginile formei;
  • Mutati cu grija foaia de aluat in forma pentru tarta si presati bine pe fundul si pe marginile formei;
  • Taiati marginile in exces si lasati aluatul in frigider timp de 15-20 de minute;
  • Incalziti cuptorul la 170°;
  • Dati printr-un blender toate ingredientele pentru umplutura pana se amesteca bine;
  • Scoateti forma din frigider, intepati aluatul cu o furculita si coaceti timp de 10 minute;
  • Scoateti aluatul din cuptor si puneti umplutura peste el;
  • Introduceti in cuptor si coaceti tarta timp de aproximativ 1 ora;
  • Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o felia;
  • Pentru decorare, bateti crema de cocos cu un mixer electric timp de 3-4 minute pana cand se dizolva toate cocoloasele; intindeti frisca de cocos peste tarta (sau folositi un pos cu dui) si presarati deasupra scortisoara macinata.

Notes

  1. Catariti uleiul de cocos si lasati-l in frigider 1 ora sa se intareasca.
  2. Folositi apa foarte rece pentru  aluat si adaugati-o treptat, nu dintr-o data.
  3. In timpul pre-coacerii, se poate ca marginile sa se lase in jos la mai putin de jumatate din intalimea formei. Eu am scos aluatul (inainte de cele 10 minute) si l-am intins din nou pe margini.
  4. Umplutura se umfla in timp ce se coace, dar, cand este aproape gata, se lasa din nou.
  5. Umplutura este putin cam moale imediat dupa ce o scoateti din cuptor, dar se intareste pe masura ce se raceste.
Keyword pumpkin pie, tarta cu dovleac, tarta de post, tarta vegana

4 Comentarii

  1. 5 stars
    Mulțumesc pentru toate detaliile legate de cum sa prepar crema cu dovleac. Il fierbeam si da, era prea apos. Plus ca ai adăugat condimente pe care nu le am incercat in combinația cu dovleac. Revin dupa ce fac reteta

Scrie un comentariu

Evaluare reteta