Desi nu sunt fructele mele preferate, tarta aceasta aromata cu prune mi-a facut ziua mai buna! Pentru mine, prunele au un gust mult mai bun atunci cand sunt parte dintr-un desert 😉. Si daca adaugati un pic de scrotisoara si cardamom, scoteti tot ce e mai bun in prune.

Tarta aceasta e perfecta pentru un desert de sfarsit de saptamana de toamna. Prunele dulci si usor zemoase combinate cu aroma nucilor prajite, intr-o crusta crocanta, sunt perechea perfecta pentru o ceasca cu ceai sau o cana cu lapte.

Cum sa alegi prunele pentru tarta?

Atunci cand prepar o tarta cu fructe, le aleg pe cele bine coapte, dar nu foarte moi. Daca fructele sunt mai tari, tarta se va aseza frumos. Daca fructele sunt prea coapte si moi, sunt sanse foarte mari ca tarta sa iasa prea zemoasa, inestetica si greu de asezat pe farfurie. Dar lucrul cel mai rau care se poate intampla e sa se reverse umplutura peste marginile tartei in timp ce se coace in cuptor. Si asta ar fi cam neplacut.

Cum se face tarta aromata cu prune in crusta crocanta?

1. Prepararea aluatului

Primul pas de facut pentru a prepara aluatul este sa amestecati intr-un bol mare ingredientele uscate (faina zahar, praf de copt, sare si turmeric). Adaugati apoi untul vegan rece taiat cubulete si framantati pana cand untul incorporeaza cat mai multa faina. In faza aceasta, nu veti avea un aluat consistent, ci unul destul de „nisipos”. Adaugati laptele foarte rece in mod treptat si continuati sa framantati pana cand obtineti un aluat omogen. Framantati in total aproximativ 2 minute. Acoperiti aluatul, puneti-l in frigider si incepeti sa pregatiti umplutura.

Bila aluat tarta cu prune

2. Prepararea umpluturii

Spalati prunele, scoateti samburii si taitati-le in felii late de 1 cm. Cu cat bucatile de prune sunt mai mari, cu atat mai greu va fi sa le aranjati intr-un strat uniform in crusta. Punteti intr-un bol mare toate ingredientele, dar nu le amestecati inca. Faceti asta inainte sa puneti tarta in cuptor. Cand intra in contact cu zaharul, fructele incep sa devina zemoase, ceea ce va afecta consistenta tartei si e posibil sa se si reverse peste margini.

Ingrediente umplutura tarta cu prune intr-un bol

3. Pregatirea crustei

Tarta are trei straturi: crusta de jos, umplutura si crusta decorativa de desupra.

Pentru a pregati cele doua cruste, scoateti aluatul din frigider si impartiti-l in doua bucati, una putin mai mare decat cealalta. Din bucata mai mare (cam 2/3 din aluat) faceti crusta de jos a tartei. Din celallta bucata veti face impletitura decorativa de deasupra tartei. Daca impletitura nu e ce doriti, modelati aluatul in alte forme pentru decor.

Pentru a prepara crusta de jos, faceti o foaie rotunda din bucata mai mare de aluat, folosind un sucitor. Foaia ar trebui sa aiba diametrul cu 3 cm mai mare decat diametrul formei pentru tarta. Astfel veti putea acoperi si marginile formei cu aluat. Eu am folosit o forma de 25 cm, iar foaia a avut peste 28 cm. Puneti aluatul in forma, asezati-o bine pe toata suprafata si taiati marginile in exces.

Aluat in forma pentru tarta, intepat cu furculita

Pentru a pregati impletitura din aluat, intindeti cu sucitorul cealalta bucata de aluat si si formati un dreptunghi. Taiati aluatul in fasii de 1,5 – 2 cm latime. Cu cat fasiile sunt mai late, cu atat mai simplu va fi sa le impletiti.

Asamblarea si coacerea tartei

Genul acesta de tarta necesita asa-numita tehnica a „coacerii oarbe”. Nu nu, nu trebuie sa va legati la ochi cand coaceti tarta 😉. Inseamna doar ca aluatul trebuie pre-copt inainte de a adauga umplutura. De ce? Pentru ca umplutura cu fructe are nevoie de mai putin timp pentru a se coace in comparatie cu aluatul. Pe langa asta, pre-coacerea face crusta mai cocanta. Daca le punteti in cuptor in acelasi timp, sucul eliberat de prune va patrunde mult mai usor in crusta si o va inmuia. Un alt motiv e ca, asa cum se intampla cu orice aluat facut cu unt, crusta se va micsora atunci cand intra brusc in contact cu temperatura ridicata din cuptor. Si nu cred ca doriti ca marginile tartei sa fie mai scurte decat stratul de umplutura.

Dar cum se face „coacerea oarba” a crustei? In primul rand e important sa tineti aluatul in frigider minim 30 de minute inainte de pregatirea crustei. E important acest pas pentru ca, atunci cand grasimea din unt incepe sa se topeasca in cuptor, se va crea acea textura nisipoasa, dar crocanta, care ne place atat de mult.

Dupa ce arannjati aluatul in forma de tarta, intepati cu furculita. O alta etapa necesara pentru a ajuta la eliminarea aburului care se formeaza sub aluat. Uneori e suficient sa aplicati metoda aceasta, alteori nu (la mine functioneaza tot timpul).

Asadar, ce altceva mai puteti face pentru ca aluatul sa nu „pufaie”? Folositi „greutati” care sa il apese, cum ar fi zahar, boabe de fasole, orez (daca nu aveti greutati speciale pentru aluat). Pentru asta aveti nevoie sa puneti o foaie de copt in tava, peste aluat si apoi greutatile distribuite intr-un strat egal. Coaceti timp de 7 minute la 180℃, apoi scoateti crusta din cuptor, indepartati greutatile si mai coaceti pentru inca 10 minute. Aluatul nu se coace atunci cand are greutati pe el (doar marginile), de aceea e nevoie de inca o etapa de coacere dupa ce scoatem greutatile.

In timp ce crusta se coace, amestecati ingredientele pentru umplutura. Scoateti tava din cuptor, adaugati umplutura, apoi faceti decorul din benzile de aluat. Puteti fie sa impletiti benzile, fie sa asezati intai un strat de benzi la 1-2 cm distanta si apoi peste ele inca un strat orizontal, daca impletitura va ia prea mult timp. Si nu e chiar usor sa impletesti aluatul, nici mie nu imi iese tot timpul 😉.

Coaceti tarta timp de 40 de minute la 180℃.

Ponturi pentru a face perfecta tarta cu prune si crusta crocanta

  • Folositi un agent de ingrosare pentru umplutura – nu conteaza cat de tari sunt prunele pe care le folositi, cand se incalzesc in cuptor sigur se vor inmuia si va iesi zeama din ele. Pentru a controla nivelul de „suculenta”, e important sa adaugati un agent de ingrosare. Pentru tarta aceasta am folosit faina din naut, dar mai exista si alte optiuni. O data am folosit faina din hrisca si a mers foarte bine. Faina din hrisca are o aroma placuta de nuca; dar ii si da umpluturii o nuanta mai inchisa. Mai puteti folosi amidon din porumb sau faina din tapioca.
  • Nu gatiti prunele inainte sa le dati la cuptor – nu este deloc o idee buna. Prunele gatite se vor inmuia foarte tare si vor insiropa mult prea tare crusta.
  • Folositi ingrediente reci – untul si laptele rece (sau apa) vor da texura nisipoasa crustei.
  • Dati-i culoare – din moment ce nu am folosit oua pentru prepararea aluatului, am colorat aluatul cu putin turmeric, un ingredient foarte des folosit pentru a da culoare deserturilor. In general simt daca s-a folosit turmeric in prajituri si nu prea imi place gustul. Insa o jumatate de lingurita in aluatul acesta nu a avut nici o influenta asupra gustului.

Cum se pastreaza tarta cu prune?

Tarta rezista la temperatura camerei timp de 1-2 zile. Daca totusi doriti sa o pastrati mai mult, o puteti pune in frigider intr-o caserola bine inchisa.


Daca ti-a placut aceasta reteta, lasa un comentariu. Si daca ai facut tarta cu prune dupa reteta mea, lasa o poza 😊

Tarta aromata cu prune in crusta crocanta

Tarta vegana cu prune in crusta crocanta

Aceasta tarta vegana cu prune aromate si delicioase este o adevarata placere pentru o zi de toamna. Dulceata simpla a prunelor este completata de aroma calda a condimentelor. Este tarta de sezon perfecta, pe care trebuie sa o incerci!
Prep Time 40 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Desert
Cuisine American
Servings 14 portii

Equipment

  • Forma de copt tarta de 25 cm

Ingredients
  

Aluat

  • 250 g faina 2 cani
  • 50 g zahar brut din trestie ½ cana
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita turmeric pudra optional
  • 1 praf sare
  • 80 g unt vegan rece (nu margarina) taiat cubulete
  • 80 ml lapte vegetal foarte rece

Umplutura

  • 500 g prune fara samburi feliate
  • 80 g zahar brut din trestie
  • 80 ml smantana vegana am folosit smantana din ovaz
  • 2-3 linguri faina de naut
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • ½ lingurita cardamom macinat
  • 30 g miez de nuca prajit
  • coaja rasa de la 1 lamaie

Instructions
 

Aluat

  • Amestecati intr-un bol mare toate ingredientele, mai putin untul si apa;
  • Adaugati cuburile de unt rece si framantati pana obtineti un aluat foarte nisipos;
  • Adaugati apoi treptat laptele rece cu o lingura; framantati pana cand obtineti un aluat omogen;
  • Acoperiti aluatul si puneti-l la frigider pentru cel putin 30 de minute;

Umplutura

  • Puneti intr-un bol mare toate ingredientele pentru umplutura cu prune; nu amestecati pana nu trebuie sa punteti umplutura peste crusta;

Asamblarea si coacerea tartei

  • Incalziti cuptorul la 180°C si scoateti aluatul din frigider;
  • Impartiti aluatul in doua bucati, una putin mai mare (⅔ + ⅓);
  • Intindeti cu un sucitor bucata de aluat mai mare pana obtineti o foaie rotunda cu aproximativ 3 cm mai mare in diametru decat tava;
  • Asezati bine foaia de aluat in tava si apoi taiati marginile in exces;
  • Intepati aluatul cu o furculita pentru a permite aburului sa iasa de sub aluat in timp ce se coace si sa nu se rupa;
  • Puneti tava in cuptor si coaceti timp de 10-12 minute la 180°C;
  • Intindeti cu sucitorul si bucata mai mica de aluat si incercati sa obtineti un dreptunghi;
  • Taiati foaia de aluat in fasii late de 1,5 – 2 cm;
  • Amestecati usor ingredientele pentru umplutura;
  • Scoateti tava din cuptor si adaugati umplutura peste crusta;
  • Aranjati benzile de aluat peste umplutura fie ca impletitura, fie intr-un alt model preferat de voi;
  • Puneti tarta in cuptor si coaceti la 180°C timp de aproximativ 40 de minute, pana cand crusta de deasupra devine aurie;
  • Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca 3 ore inainte sa o taiati pentru servire.

Notes

  1. Folositi ingrediente reci pentru a obtine o crusta cu textura nisipoasa, dar crocanta in acelasi timp. 
  2. Asigurati-va ca aluatul e rece inainte sa il puneti in cuptor; puneti-l in frigider 15-20 de minute, daca e cazul.
  3. Nu taiati tarta cand e fierbinte, lasati-i timp sa se raceasca.
Keyword crusta crocanta, tarta cu prune, tarta vegana

Scrie un comentariu

Evaluare reteta