*Reteta aceasta a fost publicata in septembrie 2020 si actualizata in mai 2021. Am veganizat-o folosind taietei fara ou si am simplificat modul de preparare. Textul si pozele au fost actualizate corespunzator.

Sunt mare fan „stir fry noodles” si prepar reteta acesta simpla de taietei prajiti cu legume si tofu cand vreau o masa rapida. Tofu prajit si legumele crocante, acompaniate de sosul usor picant fac, din acesti taietei o masa delicioasa si hranitoare.

Fiind o mancare foarte populara in Asia, evident ca exista diverse feluri de taietei. Eu o sa va prezint acum varianta chow mein, unul dintrecele mai populare feluri de taietei in China si nu numai ๐Ÿ˜Š. In mandarina „chow mein” inseamna chiar taietei prajiti. Practic, nu e corect sa spunem taietei chow mein sau chow mein noodles, insa greu ne putem dezobisnui ๐Ÿ˜Š. Acesti taietei sunt facuti, de regula, din faina de grau si oua, insa, din fericire, exista si varianta vegana, fara ou. Sunt mai subtiri in comparatie cu alti taietei din grau pentru ca sa iasa crocanti. Motiv pentru care sunt un pic mai uleiosi si nu toata lumea ii agreaza.

Bol cu taietei prajiti cu legume si tofu

Inceputurile „relatiei” mele cu taieteii prajiti

Nu mi-au iesit chiar de la inceput, uneori sfarseam cu o zeama cu legume prajite si niste taietei fleciti in farfurieโ€ฆ departe de ce aveam in minte. Asta pana am pus cap la cap niste observatii.

Unul dintre lucrurile care mi-au atras atentia a fost ca nu am vazut niciodata intr-un restaurant traditional chinezesc sare si piper pe masa, asa cum eram obisnuita. Doar recipiente cu sos de soia ลŸi alte sosuri iuti. Mai mult decat atat, chinezii pun zahar in aproape orice mancare.

In multe restaurante clientii pot sa vada cum pregatesc bucatarii mancarea. Si asa am observat ca taieteii se gatesc la flacara foarte puternica. Asadar, temperatura ridicata joaca un rol foarte important in prepararea taieteilor prajiti.

Ca sa scurtam povestea, cand am renuntat la sare in favoarea sosului de soia, am adaugat un indulcitor si am dat flacara la maxim si ….zbang! Taieteii mi-au iesit perfect! ๐Ÿ˜‰

Ingrediente pentru taietei prajiti cu legume si tofu

!!! In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului !!!

Asa cum am mentionat, pentru a face acesti taietei prajiti vegani, am folosit taietei chow mein fara ou. I-am gasit intr-un magazin cu produse asiatice, dar pot fi comandati si online. Daca nu gasiti taietei chow mein, folositi orice alti taitei subtiri fara ou.

Ce legume sunt potrivite?

Eu am folosit broccoli si morcovi, dar puteti sa le inlocuiti cu alte legume preferate de voi, cum ar fi ardei, bok choy, fasole verde, ciuperci etc. Practic, nu exista reguli. Folositi ce aveti in frigider. Eu prefer o varianta simpla a acestei retete si nu adaug mai mult de doua feluri de legume. Cu atat ma mult cu cat folosesc si tofu.

Alte ingrediente necesare

  • tofu – folositi tofu tare (nu tartinabil); si, daca vreti o textura crocanta, taiati-l cubulete si prajiti-l; tofu este o sursa foarte buna de fier si calciu si nu contine colesterol; asadar, e un inlocuitor foarte bun pentru carne;
  • ghimbir si usturoi – un amestec foarte placut de arome, folosit in multe preparate asiatice si clar, nu trebuie sa lipseasca din nici o reteta de taietei prajiti;
  • ulei de susan – inca un ingredient esential in bucataria asiatica, mai ales cand vine vorba de taietei prajiti; desi uleiul facut din seminte prajite are gust mai bun, prefer sa il evit atunci cand trebuie sa prepar ceva bine prajit; ar fi ca si cum l-as praji a doua oara , iar gustul ar fi destul de amar; il puteti inlocui cu ulei de alune si, in ultima instanta, ulei vegetal dezodorizat;
  • sos de soia – folositi sos de soia simplu (light soy sauce) sau potrivit pentru orice preparat (all purpose); sosul va face taieteii suficient de sarati (sosul brun de soia nu este foarte sarat) si nu va mai fi neaparat nevoie sa adaugati sare; daca totusi vreti sa mai adaugati sare, cel mai bine e sa o faceti la final, dupa ce taieteii absorb toata sarea din sos; pentru o varianta fara gluten, puteti inlocui sosul de soia cu tamari sau coconut amino, un sos facut din seva de palmier de cocos; gasiti aceste produse in supermarketuri la raioanele de produse eco / bio sau in magazinele de produse naturiste;
  • indulcitor – zaharul este prezent in aproape toate mancarurile asiatice; eu prefer sa-l inlocuiesc cu sirop de agave.

Si, daca va place iute, adaugati niste fulgi de chili sau un sos iute, cum ar fi sriracha.

Ponturi pentru a gati cei mai buni taietei prajiti

  • Folositi un wok – cand gatesc taietei prajiti, prefer sa folosesc wok-ul, dar si o tigaie non-aderenta e buna. Dar folositi una mare casa ca sa nu „zboare” taieteii cand ii intoarceti ๐Ÿ˜Š.
  • Temperatura foarte ridicata – legumele trebuie sa sfaraie instant cand le puneti in wok. Asa ca, asigurati-va ca wok-ul (sau tigaia) e bine incalzit inainte sa adaugati ingredientele.
  • Pregatiti ingredentele in avans – din moment ce aveti nevoie de temperatura foarte ridicata si timpul de gatit este foarte scurt, ar fi foarte bine sa aveti la indemana toate ingredientele gata pregatite inainte sa va apucati de gatit.
  • Fara complicatii – nu incarcati wok-ul cu prea multe ingrediente! Nu toate legumele se vor gati la aceeasi temperatura ridicata si riscati sa sfarsiti cu o farfurie plina de ingrediente unele prea gatite, altele mai deloc.
  • Nu depasiti timpul de prajire – legumele trebuie gatite foarte putin ca sa isi pastreze savoarea si textura crocanta.

Preparare taietei prajiti cu legume si tofu

Cum am mentionat, e important sa aveti toate ingredientele pregatite la indemana.

Asadar, taiati morcovii julien si separati buchetelele de broccoli. Cel mai bine ar fi sa rupeti broccoli in bucati mai mici ca sa se gateasca mai repede. Curatati si zdrobiti sau dati pe razatoare usturoiul si ghimbirul.

Apoi presati blocul de tofu intre servetele de hartie sau intr-un prosop curat pentru a elimina cat mai multa apa. Taiati-l cubulete si apoi prajiti-l pe toate partile in ulei de susan, pana devine auriu.

Tofu prajit in ulei de susan

Apoi preparati taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt aproape gata, puneti-i intr-o sita si treceti-i sub un jet de apa rece pentru a intrerupe procesul de gatire si lasati deoparte. Pastrati putin din apa in care au fiert pentru mai tarziu.

Taietei chow mein fierti

In timp ce taieteii fierb, puteti pregati sosul. Puneti toate ingredientele intr-un bol mic, amestecati bine si lasati deoparte.

Cand aveti toate ingredientele pregatite, incalziti putin uei de susan intr-un wok si, cand e fierbinte, adaugati usturoiul si ghimbirul. Prajiti aproximativ 1 minut la foc mediu, pana cand se elibereaza aromele. Adaugati apoi sosul cu putina apa ramasa de la taietei si lasati pe foc cateva secunde.

Adaugati legumele si gatiti la foc ridicat cam 30 de secunde.

Preparare legume pentru taietei prajiti

Adaugati taieteii si putin ulei; distribuiti uleiul pe marginile wok-ului, nu in mijloc. Prajiti aproximativ 2-3 minute si amestecati din cand in cand. Adaugati cuburile de tofu in timp ce se prajesc taieteii si amestecati. Mai adaugati ulei sau sos de soia daca este nevoie.

Cand sunt gata, puneti-i in boluri si serviti cu ceapa verde si seminte de susan.

Se pot pastra taieteii prajiti pentru mai tarziu?

Recomand sa consumati stir fry noodles imediat ce i-ati preparat. Cand se racesc, taieteii si legumele se inmoaie si nu mai au acelasi gust proaspat si textura crocanta.

Alte retete asiatice care ar putea sa va placa


Daca v-a placut aceasta reteta simpla deย taietei prajiti cu legume si tofu, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca preparati acesti taietei vegani, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.


Servire taietei chow mein cu legume si tofu

Taietei prajiti cu legume si tofu | Chow mein

Aceasta reteta simpla si usor de preparat de taietei prajiti este perfecta pentru un pranz sau o cina rapida. Legume, tofu si taietei crocanti, in combinatie perfecta cu un sos de soia aromat cu ghimbir si usturoi. Totul gata gata in mai putin de 30 de minute!
5 from 2 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 12 mins
Total Time 27 mins
Course Fel principal
Cuisine Chinezesc
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 2+4 linguri ulei de susan din seminte crude
  • 150 g tofu tare taiat cubulete de 1 cm
  • 150 g taietei chow mein
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti la presa
  • 1 bucata ghimbir zdrobit 1-2 cm
  • 100 g morcovi taiati julien
  • 130 g buchetele broccoli
  • 50 ml apa pastrata de la taieteii fierti

Sos

  • 1 lingura ulei de susan
  • 50 ml sos de soia light / all purpose
  • 1 lingurita sirop de agave
  • 1 lingurita sos iute sau fulgi de chili

Ornare

  • ceapa verde
  • seminte prajite de susan

Instructions
 

  • Intr-un bol mic, amestecati bine ingredientele pentru sos si puneti deoparte;
  • Pentru a praji tofu, puneti 2 linguri de ulei de susan intr-un wok si incalziti la foc mediu; cand uleiul este fierbinte, adaugati cubuletele de tofu si prajiti timp de 5-6 minute, pana se face auriu si crocant; scoateti tofu pe o farfurie si puneti deoparte;
  • Preparati taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj; cand sunt aproape gata (al-dente), scoateti-i din apa si lasati-i la scurs intr-o sita; pastrati 50 ml apa pentru mai tarziu;
  • Punteti in wok o lingura de ulei de susan si, cand este fierbinte, adaugati usturoiul si ghimbirul zdrobit; prajiti la foc mediu timp de aproximativ 1 minut, pana cand devin aurii si aromele se imbina; amestecati continuu ca sa nu se arda;
  • Adaugati sosul si apa de la taietei si lasati la foc mediu cateva secunde;
  • Adaugati broccoli si morcovii taiati in wok si prajiti la foc mare aproximativ 30 de secunde; amestecati continuu ca sa nu se arda;
  • Adaugati taieteii, amestecati bine si prajiti timp de 2-3 minute; puneti uleiul ramas pe marginile wok-ului, de jur imprejur, sa se scurga spre taietei; amestecati din cand in cand;
  • Adaugati tofu in timp ce taieteii se prajesc; mai puneti ulei si / sau sos de soia daca e nevoie;
  • Opriti focul; puneti taieteii in farfurii sau boluri, presarati ceapa verde si seminte de susan deasupra si savurati!

Notes

  1. Pregatiti ingredientele in avans si pastrati-le la indemana ca sa va puteti misca repede.
  2. Folositi sos de soia „light” sau „all purpose” nu dark soy sauce.
  3. Serviti imediat; cu cat pastrati mai mult taieteii si legumele, cu atat mai moi si nesavuroase vor fi.
Keyword mancare asiatica, mancare chinezeasca, reteta chow mein, taietei chinezesti, taietei prajiti, taietei prajiti vegani, taitei cu legume

3 Comentarii

  1. Am incercat de 2 ori reteta, prima data am gresit cu taiteii ca i-am gatit prea mult., a doua oara am folosit alta marca si a fost mult mai bine. De asemenea โ€œ5 spicesโ€ e foarte puternic, dupa gustul meu, asa ca a am ajustat cantitatea. Inca am tendinta de a praji prea mult legumele -stilul romanesc-dar sper sa ma adaptez in timp . Foarte buna combinatia. Prima data am folosit varza in loc de broccoli, si a fost la fel de gustos.

  2. 5 stars
    In sfarsit am gasit secretul taieteilor prajiti! ๐Ÿฅณ Imi plac mancarurile cu taietei prajiti dar nu imi reuseau, asa ca mancam doar cand cumparam din oras ๐Ÿ™‚ Acum, cu aceasta reteta, gatesc taieteii acestia de 2 ori pe luna cel putin! E fain ca e si simplu de facut, ca nu ma arunc la retete complicate, cu multe condimente ๐Ÿ˜‰

Scrie un comentariu

Evaluare reteta