Nu stiu cum sunt altii, dar mie imi plac taieteii asiatici sub orice forma: prajiti (sau taietei stir fry, cum li se mai zice), in supe, in curry, ramen si tot ce se poate ๐. De data asta am preparat o reteta foarte simpla si rapida de taietei cu tofu si ciuperci.
Desi pare complicat sa gatesti mancare asiatica, nu e chiar asa. „Procesul” este foarte simplu si, o data ce ati inteles niste chestiuni de baza, totul va merge ca uns. Cred ca mai degraba ingredientele specifice „sperie”, pentru ca multi nu sunt familiarizati cu ele si atunci exista reticenta in a le folosi. Din, nou, prima data e mai greu ๐.
Ingrediente de baza pentru prepararea taieteilor chinezesti
In paragraful acesta gasiti informatii generale despre ingredientele de baza. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Exista cateva ingrediente care stau la baza bucatariei chinezesti, asa cum se intampla in orice bucatarie. Acestea nu pot sa va lipseasca din camara daca doriti sa va aventurati in prepararea mancarurilor chinezesti sau asiatice, in general.
- ghimbir, usturoi & ceapa – asa cum noi avem la baza ceapa prajita, pentru asitatici usturoiul si ghimbirul sunt „sfinte”; ceapa mai poate sa lipseasca (nici eu nu am folosit in aceasta reteta), insa nu usturoiul si ghimbirul; nu imi amintesc sa fi vazut ceapa verde in supermarketuri in China, dar la piata o primeam tot timpul gratis ๐;
- sos de soia – nu cred ca exista mancare in care chinezii sa nu puna sos de soia; am mai spus, in restaurantele lor nu exista solnite cu sare si piper, ci sticlute cu sos de soia si alte sosuri; in principiu, exista doua feluri de sos de soia: light si dark; sosul light este cel mai des folosit si are continutul cel mai ridicat de sare; sosul dark este mai consistent si are un gust dulceag; mai exista si varianta „all purpose” (eu asta folosesc) care e foarte aproape de light; sosul de soia se gaseste acum in toate supermaketurile noastre si chiar avem multe optiuni; conteaza si ce sos de soia folosim pentru a obtine un gust autentic – eu testat sosul Inedit si e prea acru, ceea ce schimba foarte mult gustul mancarii; cel mai bine e sa va orientati catre ceva produs in Asia (eu folosesc Kikkoman); pentru cei alergici la soia exista doi inlocuitori: tamari si coconut amino;
- indulcitor – in general, mancarurile chinezesti contin zahar; eu inlocuiesc zaharul cu sirop de agave; puteti incerca si cu sirop de artar, insa eu il prefer pe cel de agave pentru ca nu are o aroma puternica;
- sos iute – nu este obligatoriu, dar stim foarte bine ca asiaticii mananca destul de iute; de data asta eu am folosit sos Sriracha, insa puteti folosi orice alt sos iute doriti sau chiar fulgi de ardei iute;
- taietei – exista foarte multe optiuni – din grau, orez alb, orez rosu, cartofi dulci, fasole etc.; alegeti taieteii in functie de cum doriti sa ii preparati; daca vreti o varianta mai crispy (crocanti), v-as recomanda sa folositi taietei din grau pentru ca sunt mai rezistenti; pentru reteta aceasta, eu am folosit taietei din orez, mai ingusti, care, in general, se folosesc pentru prepararea pad thai (taietei specifici bucatariei thailandeze);
- ulei – fiind vorba de taietei prajiti, clar avem nevoie de ulei; aromele cele mai bune le obtineti cu ulei din semente de susan (prajite) sau ulei de alune; insa varinatele acestea sunt destul de scumpe si nici chinezii nu le folosesc tot timpul; puteti inlocui cu un alt ulei dezodorizat, care nu se arde usor, avand in vedere ca taieteii se prajesc la foc puternic.
Ce NU folosim in prepararea taieteilor chinezesti
Am vazut cateva reteta cu niste legume care nu-si au locul in vreun preparat asiatic, cum ar fi radacina de telina sau patrunjel. In nici un caz! Aceste legume nu exista in Asia. Asa cum noi nu avem lotus, bambus, taro si multe altele, nici in Asia nu exista radacina de patrunjel! In 3 ani cat am stat acolo, o singura data am gasit aceste legume la un magazin cu produse alimentare din import. Si am platit pentru o amarata de radacina de telina, una de pastarnac si una de patrunjel echivalentul a $10!! Altfel puteti folosi cam orice de pe la noi – varza, fasole verde, ciuperci, spanac, morcovi, broccoli, ardei, porumb.
Cum se fac taieteii cu tofu si ciuperci
Acum ca stim de ce avem nevoie (si ce nu๐) , hai sa vedem si cum se fac taieteii prajiti.
Indiferent ce legume sau taietei folositi, este important sa aveti totul pregatit inainte de a incepe etapa de prajire. De ce? Pentru ca se lucreaza la foc puternic si legumele au nevoie de putin timp sa se caleasca.
Preparare sos stir fry
Asadar, incepem cu prepararea sosului. E foarte simplu: punem toate ingredientele (sos de soia, sos iute si sirop de agave) intr-un bol si le amestecam bine.
Preparare taietei
Apoi ocupati-va de taietei. Daca folositi taietei din orez, puneti apa la fiert cu sare, intr-o oala mare. Cand apa incepe sa fiarba, opriti focul si adaugati taieteii. Lasati-i 3-4 minute in apa sa se inmoaie, apoi puneti-i intr-o sita si treceti-i printr-un jet de apa rece ca sa intrerupeti procesul de gatire.
Preparare tofu prajit
Mie imi place tofu prajit asa ca l-am taiat felii / triunghiuri si le-am prajit pe ambele parti in ulei. Cand bucatile de tofu sunt usor rumenite si crocante, scoateti-le din tigaie/wok si puneti-le deoparte.

Preparare stir fry noodles cu ciuperci si tofu
In timp ce se prajeste tofu / inmoaie taieteii, puteti pregati legumele. Ca sa fie cat mai simplu, de data aceasta eu am folosit doar niste ciuperci Champignon brune pe care le-am spalat si le-am feliat. Spalati si ceapa verde si taiati-o rondele.
Curatati si zdrobiti ghimbirul si usturoiul. Eu le dau pe ambele prin presa pentru usturoi.
Cand toate cele de mai sus sunt pregatite, puneti ulei de susan in wok / tigaie. Cand uleiul este incins, adaugati amestecul de ghimbir si usturoi si caliti la foc mediu timp de 1 minut. Adaugati apoi sosul, putina apa si ciupercile. Lasati sa se caleasca 1 minut la foc maxim, apoi adaugati taieteii, tofu si ceapa verde. Mai puneti putina apa daca este nevoie. Amestecati bine pana cand toti taieteii sunt acoperiti cu sos si lasati pe foc maxim 1 minut.
Puneti taieteii in boluri, presarati seminte de susan peste ei si savurati! Va recomand sa-i serviti imediat. Taietetii prajiti nu mai sunt buni dupa ce se racesc.
Alte retete vegane asiatice care ar putea sa va placa
- Taietei prajiti cu broccoli, morcovi si tofu
- Curry verde thailandez cu taietei din orez, tofu si legume
- Supa ramen cu pasta miso alba, tofu si legume
- Legume stir fry cu orez
- Curry laksa vegan cu legume si tofu
- Pachetele de primavara cu legume si arahide
- Gado gado – salata indoneziana cu sos iute de alune
- Sushi simplu cu legume
- Vinete chinezesti in sos iute cu usturoi si ghimbir
Daca v-a placut aceasta reteta de taietei cu tofu si ciuperci, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca preparati acesti taietei stir fry, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Taieteti chinezesti cu tofu si ciuperci | Stir fry noodles
Ingredients
Ingrediente sos
- 50 ml sos de soia light sau all purpose
- 1 lingurita sirop de agave
- 1 lingurita sos Sriracha sau alt sos iute sau fulgi de ardei iute
- 1 lingurita amidon din porumb
Ingrediente stir fry
- 2+2 linguri ulei de susan
- 200 g tofu tare
- 200 g ciuperci Champignon (brune)
- 4 catei usturoi
- 1 bucata ghimbir (3 cm)
- 200 g taietei din orez
- 200 ml apa
- 1 ceapa verde doar partile verzi
- 1 lingurita seminte de susan
Instructions
- Puneti ingredientele pentru sos intr-un bol si amestecati bine pana cand amidonul se dizolva; puneti deoparte;
- Puneti apa la fiert intr-o cratita mare; adaugati sare cand incepe sa fiarba si opriti focul; puneti taieteii si lasati-i la inmuiat timp de 4-5 minute; puneti-i intr-o sita si treceti-i pe sub un jet de apa rece; lasati-i la scurs;
- Feliati ciupercile; taiati ceapa verde rondele; curatati si zdrobiti/razuiti usturoiul si ghimbirul;
- Presati blocul de tofu sa iasa apa din el, apoi taiati felii sau cuburi; incingeti 2 linguri de ulei in tigaie sau wok si apoi prajiti tofu la foc mediu pana devine auriu si usor crocant; scoateti bucatile de tofu si puneti-le pe o farfurie;
- Incingeti uleiul ramas si adaugati amestecul de ghimbir si usturoi; caliti timp de 1 minut la foc mediu; amestecati continuu ca sa nu se arda;
- Adaugati sosul, amestecati bine cateva secunde, apoi adaugati apa si ciupercile; caliti timp de 1 minut la foc mare si amestecati din cand in cand;
- Adaugati taieteii, tofu si ceapa verde; amestecati bine pana cand toti taieteii se combina bine cu sos; daca e nevoie, mai adaugati putina apa si lasati aproximativ 1 minut pe foc;
- Puneti taieteii in boluri, presarati seminte de susan deasupra si savurati!
Notes
- Pregatiti toate ingredientele conform instructiunilor de mai sus inainte sa incepeti sa calitiย usturoiul si ghimbirul.
- Cel mai bine este sa folositi un wok pentru ca e mai mare si taieteii se amesteca mai usor.
6 Comentarii
Super reศete! Abia aศtept sa le fac!
Ma bucur foarte mult ca-ti plac retetele ๐ Astept impresii dupa ce le prepari ๐
Wooow cum arata treaba asta! Trebuie sa fac cat de curand!
Super ๐ Abia astept sa-mi spui cum iese ๐
Alina, ce sa iti spun? de cand te-am „descoperit” sunt fericita! Fii-mea – care de vreo 3 luni a decis sa fie vegana e si mai fericita!
Retetele tale sunt extraorinar de gustoase, sunt relativ usor de pregatit chiar si pentru novici si sunt foarte bine structurate si prezentate! Felicitari si … evident ce faci din si cu pasiune nu poate fi decat spectaculos!
Wow! Nu pot decat sa ma bucur ca m-ai descoperit ๐ Multumesc mult pentru feedback si felicitari fiicei tale pentru decizia luata ๐