Daca va place sushi, dar nu ati mai preparat niciodata acasa, va recomad sa incepeti cu varianta aceasta de sushi simplu cu legume. Eventual si niste tofu, daca doriti.

Desi impresia generala este ca sushi a fost creat de japonezi, lucrurile nu stau chiar asa. Se pare ca in China se servea un preparat numit narezushi facut din orez fermentat si peste sarat. De fapt, scopul era conservarea pestelui, frigiderele neexistand la vremea respectiva (vorbim de sec. II I.C.). Primele mentiuni despre sushi apar in Japonia abia in sec. VIII, deci mult mai tarziu. Initial si japonezii conservau pestele in orez fermentat si inveleau totul in foi din bambus. Insa de la stadiul acesta, japonezii au perfectionat sushi si au dezvoltat multe retete interesante.

Abia dupa 1900 sushi a devenit un preparat popular si in tarile vestice. Si, bineinteles ca si vesticii au dezvoltat propriile variante de sushi.

Ceea ce am preparat eu se numeste makizushi sau norimaki, unul dintre cele mai populare feluri de sushi. In japoneza “maki” inseamna “a rula”, iar “nori” este foaia de alge in care sunt invelite restul ingredientelor din componenta unui sushi.

Sushi simplu su legume si tofu

Ingrediente necesare pentru sushi simplu cu legume

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas, gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Sushi are 3 componente:

  • foi de alge – sunt alge preparate special pentru sushi; le gasiti in supermarket la rafturile cu produse asiatice, in magazinele asiatice sau le puteti comanda online de la Vegis;
  • orez pentru suhi – este foarte important sa folositi orez special pentru sushi; este un orez alb cu bobul mic si rotund, care devine foarte lipicios dupa ce fierbe; si orezul il gasiti tot la Vegis;
  • umplutura – eu am folosit morcovi, salata verde, rucola si tofu, insa pot fi inlocuite cu orice alte legume va plac sau aveti prin frigider; tineti cont de faptul ca, pentru a avea un aspect cat mai placut, sushi nu trebuie sa fie foarte incarcat cu legume si alte ingrediente cu care doriti sa le umpleti; folositi cantitati foarte mici.

Pentru asezonarea orezului, am folosit otet din orez si sirop de agave. Nu prea este indicat sa folositi alte feluri otet pentru ca au arome mai puternice si destul de diferite. Cat despre indulcitor, puteti folosi orice aveti la indemana;

Pe langa cele de mai sus, eu am mai preparat doua sosuri pe baza de maioneza din aquafaba. Am amestecat o parte din maioneza cu un sos de ardei iute si restul de maioneza cu wasabi.

Cum se prepara sushi simplu cu legume

Odata ce aveti toate ingredientele, nu aveti mare lucru de facut. Prepararea orezului ia mai mult timp; legumele trebuie taiate pe lung, in fasii cat mai subtiri. Si, daca folositi tofu si vreti sa-l prajiti, presati-l ca sa iasa cat mai multa apa, apoi taiati-l fasii subtiri. Eu l-am dat si prin putin amidon, ca sa iasa mai crocant. Prajiti in ulei pana se rumeneste bine pe toate laturile.

Cum se prepara orezul pentru sushi

Orez pentru sushi, otet din orez si sirop de agave

Sunt 4 etape necesare pentru a prepara orezul pentru sushi “ca la carte”:

Pasul 1: Clatire

Orezul trebuie clatit in mai multe ape, pana cand tot amidonul este eliminat si apa ramane limpede.

Pasul 2: Inmuiere

Lasati orezul 30 de minute in apa inainte de a-l gati.

Pasul 3: Fierbere

Orezul trebuie fiert intr-o oala non-aderenta (cel mai potrivit ar fi intr-un rice cooker, nelipsit din bucataria oricarui asiatic). Raportul este 1:1 (1 masura de orez la 1 masura de apa), insa, daca nu lasati orezul la inmuiat, veti avea nevoie de putin mai multa apa pentru fierbere (cam 15-20% in plus).

Puneti mai intai apa rece si orezul intr-o cratita mica, dati focul la maxim si amestecati din cand in cand. Cand incepe sa fiarba, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si nu mai amestecati (pentru a nu zdrobi boabele de orez). Dupa ce orezul absoarbe toata cantitatea de apa, opriti focul. Folositi o lingura din lemn sau ceramica pentru a transfera orezul intr-un vas din lemn sau din plastic (desi nu este chiar recomandat sa punem alimente fierbinti in plastic). Este posibil ca putin orez sa se lipeasca pe fundul cratitei; nu-l folositi pentru ca nu are gust bun.

Pasul 4: Asezonare

Amestecati intr-un bol mic otetul din orez, indulcitorul si sarea si apoi puneti peste orez. Amestecati usor cu lingura din lemn sau ceramica (metalul schimba gustul otetului, de aceea nu este recomandat). Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Nu puneti orezul in frigider pentru a grabi procesul de racire pentru ca se va schimba textura / consistenta orezului.

Cum se asambleaza sushi

Pentru a rula sushi am folosit un support special din bambus (se gaseste in supermarketuri), insa daca nu aveti, puteti folosi un servet obisnuit din bambus sau un material mai tare.

Cantitatea de orez folosita este suficienta pentru a umple 5 foi din alge. Daca va este mai usor, cantariti orezul pentru a-l imparti in 5 parti egale. Tot acum puteti imparti si legumele si tofu in 5 parti egale.

Puneti la indemana toate ingredientele plus un bol mic cu apa. Orezul se intinde mai usor cu mainile ude.

Asezati o foaie din alge pe suportul din bambus cu partea mai aspra in sus. Intindeti pe lungime o parte din orez intr-un strat egal, dar lasati aproximativ 3 cm neacoperiti. Distribuiti uniform, fara a lasa “puncta negre” si presati usor, fara a zdrobi boabele de orez.

Puneti apoi legumele si tofu taiat fasii pe latimea foii, peste stratul de orez, la 2-3 cm de capatul acoperit cu orez.

Asamblare sushi: foaie de alge acoperita cu orez si cateva legume si tofu

Incepeti sa rulati impingand suportul din bambus cu degetele mari si presand usor din partea opusa legumele / orezul cu celelalte degete. Rulati usor spre capatul fara orez, insa aveti grija sa nu prindeti suportul din bambus intre straturile de sushi; chiar inainte sa incheiati prima rulare completa, impingeti capatul suportului din bambus cu degetele aratatoare in spate, spre degetele mari. Rulati pana la capat. Partea foii de alge ramasa neacoperita cu orez se va lipi usor, nu este nevoie sa folositi apa.

Transferati rolul de sushi pe o suprafata intinsa si repetati procesul cu ingredientele ramase.

Rol sushi

Pentru a taia rolurile de sushi aveti nevoie de un cutit foarte bine ascutit pe care trebuie sa-l curatati si umeziti dupa fiecare taiere. Dupa ce ati feliat toate rolurile, puneti suhi pe platouri si serviti cu wasabi sau alte sosuri care va plac.

Alte retete asiatice

Daca va place reteta aceasta de sushi vegan cu legume si tofu , va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Sushi vegan

Sushi simplu cu legume | Reteta vegana

Daca va place mancarea japoneza, atunci reteta aceasta trebuie incercata! Veti vedea ca nu e chiar asa de complicat sa preparati sushi acasa, iar ingredientele sunt din ce in ce mai accesibile.
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr
Course Aperitiv
Cuisine Japonez
Servings 6 portii

Equipment

  • Suport din bambus pentru sushi (sau un servet de bucatarie dintr-un material mai tare)
  • Cutit foarte bine ascutit

Ingredients
  

  • 400 g orez pentru sushi
  • 480 ml apa
  • 50 ml otet din orez
  • 1 lingurita sirop din agave sau alt indulcitor
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 100 g tofu tare
  • 1 lingura ulei (pentru prajit tofu) optional
  • 1 lingurita amidon optional
  • 2-3 frunze mici de salata verde
  • cateva frunze de rucola optional
  • 1 morcov mic
  • 1 avocado
  • 1 lingura zeama de lamaie

Pentru sosuri

  • 200 g maioneza vegana
  • 2 linguri sos de ardei iute sau dupa gust
  • 1 lingura wasabi sau dupa gust

Instructions
 

  • Clatiti orezul in mai multe ape pana cand se elimina tot amidonul si apa ramane limpede;
  • Lasati orezul intr-un bol cu apa timp de 30 de minute;
  • Intre timp, amestecati intr-un bol otetul din orez, siropul de agave si sarea;
  • Puneti orezul la fiert cu 480 ml apa intr-o cratita non-aderenta; lasati focul la maxim si amestecati din cand in cand;
  • Cand incepe sa fiarba, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si nu mai amestecati;
  • Lasati sa fiarba aproximativ 12 minute, pana cand orezul absoarbe toata apa si apoi opriti focul;
  • Folositi o lingura din lemn sau ceramica pentru a transfera orezul intr-un vas din lemn sau din plastic; folositi doar orezul care se ia cu usurinta din cratita (orezul care se prinde de cratita in timpul fierberii nu este bun);
  • Puneti otetul, siropul de agave si sarea peste orez si amestecati usor cu lingura din lemn sau ceramica;
  • Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei;
  • Presati blocul de tofu cu prosoape din hartie ca sa iasa cat mai multa apa din el; taiati fasii, puneti intr-o farfurie si presarati amidon deasupra;
  • Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti fasiile de tofu pana cand se rumeneste pe toate laturile; scoateti din tigaie si puneti deoparte;
  • Curatati morcovii, feliati-i pe lungime si apoi taiati fasii;
  • Daca frunzele de salata sunt prea mari, taiati-le fasii;
  • Taiati avocado in felii subtiri si stropiti-le cu lamaie;

Asamblare sushi

  • Puneti toate ingredientele la indemana si umpleti un bol mic cu apa;
  • Puneti o foaie din alge pe suportul din bambus; umeziti degetele in bolul cu apa si distribuiti intr-un strat uniform ⅕ din canditatea de orez; lasati 3 cm din foaia de alge neacoperiti (spre una dintre laturile mai inguste); presati usor orezul pentru a acoperi toate "punctele negre"; aveti grija sa nu zdrobiti orezul;
  • Distribuiti pe latime ⅕ din ingredientele pentru umplutura la 2-3 cm distanta de marginea acoperita cu orez;
  • Incepeti sa rulati impingand suportul din bambus cu degetele mari si presand usor din partea opusa legumele / orezul cu celelalte degete; rulati usor spre capatul fara orez, fara sa prindeti suportuldin bambus intre straturi (folositi degetele aratatoare pentru a impinge capatul suportului din bambus spre degetul mare); rulati pana la capat; presati usor, astfel incat rolul de sushi sa fie cat mai compact;
  • Transferati rolul de sushi pe o suprafata intinsa si repetati procesul cu celelate foi de alge si ingredientele ramase;
  • Umeziti un cutit foarte bine ascutit si taiati fiecare rol de sushi in bucati de aproximativ 1.5-2 cm; curatati si umeziti cutitul dupa fiecare taiere;
  • Pentru prepararea sosurilor, puneti maioneza in 2 boluri si amestecati o parte cu sos de ardei iute si o parte cu wasabi;
  • Asezati sushi pe platouri si serviti cu sosuri.

Notes

  1. Pentru ca orezul sa iasa lipicios trebuie sa il clatiti cat mai bine, sa se elimine tot amidonul.
  2. Otetul reactioneaza la metal si isi schimba gustul, prin urmare este recomandat sa folositi lingura si bol din lemn sau ceramica.
  3. Daca raciti orezul in frigider, isi va schimba consistenta si textura; il puteti prepara cu o zi inainte si lasa la temperatura camerei.
Keyword reteta sushi, retete asiatice, sushi cu legume, sushi simplu, sushi vegan

3 Comentarii

  1. 5 stars
    E ceva greșit aici?400g orez și 480 ml apa? Și în descriere raportul orez-apa pt fierbere e de 1:2?

Scrie un comentariu

Evaluare reteta