Este mai mult decat clar ca vesticilor le place mancarea asiatica si interpreteaza si reinterpreteza retetele traditionale. Insa nici asiaticii nu se lasa! Si ce altceva putea sa iasa intr-o bucatarie japoneza decat un sushi burger!
Si cum nu prea ma dau eu in vant dupa chestii „clasice”, am facut un burger japonez mai altfel. Si-a iesit un delicios sushi burger vegan cu ciuperci Portobello marinate in pasta miso. Am mai adaugat niste salate asiatice de castraveti si morcovi si un sos din avocado si wasabi siiii….vedeti si voi ce-a iesit!
Ingrediente pentru sushi burger cu ciuperci Portobello
In paragraful acesta veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Pentru prepararea chiflelor am folosit orez pentru sushi. Fiind foarte lipicios, orezul pentru sushi este foarte potrivit pentru a fi modelat sub forma de chifle. Nu am testat alte feluri de orez si nu pot sa recomand inlocuitori. Orezul pentru sushi se gaseste fie in supermaket-uri, fie in magazine cu produse asiatice.
Pentru prepararea ciupercilor, am folosit un amestec de pasta miso rosie, sos sriracha si mirin. Puteti folosi pasta miso alba sau un amestec intre cele doua daca le aveti pe ambele la indemana. Gasiti pasta miso Republica Bio. Sosul sriracha poate fi inlocuit cu un alt sos iute. Mirin este un vin din orez (japonez) care se gaseste tot in magazinele cu produse asiatice. Cel mai potrivit inlocuitor ar fi vinul sherry sau marsala. Daca nu, amestecati putin otet din orez cu o lingurita de sirop de agave.
Pentru salata am am folosit castraveti si morcovi pe care i-am marinat in otet din orez, ulei din susan prajit, sare si piper.
Pentru sos am folosit avocado bine copt, pasta wasabi, usturoi, frunze de coriandru si zeama de lime. Daca nu aveti wasabi, puneti putin hrean.
Cum se face sushi burger
Preparare chifle din orez
Incepeti cu prepararea orezului deoarece are nevoie de un timp mai lung de racire si nu este recomandat sa-l puneti in frigider. Orezul pentru sushi se prepara in 4 pasi simpli.
Mai intai caltiti orezul foarte bine, pana cand apa ramane curat. Lsati-l la inmuiat in apa timp de 30 de minute. Puneti apoi la fiert intr-o cratita non-aderenta; lasati la foc mare pana cand incepe sa fiarba, apoi dati la minim si acoperiti cu un capac. Lasati sa fiarba pana cand orezul absoarbe toata apa.
Opriti focul si folositi o lingura din lemn sau ceramica pentru a transfera orezul intr-un bol din ceramica sau sticla.
Amestecati intr-un bol mic otetul din orez, mirin si sarea si puneti peste orez. Amestecati usor cu lingura. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Puteti prepara orezul cu o zi inainte astfel incat sa-l lasati sa se raceasca peste noapte.
Pentru modelarea chiflelor, tineti la indemana un bol cu apa in care sa va umeziti mainile. Orezul este foarte lipicios si nu-l veti putea modela cu mainile uscate. Faceti mai intai niste bile de 5 cm. Presati bine orezul pentru a obtine niste chifle cat mai compacte, care sa nu se rupa. Puneti apoi bila din orez pe o suprafata umeda si presati cu palma pana se formeaza o chifla. Modelati / presati pana cand chifla devine rotunda si compacta. Tineti cont de faptul ca ciupercile Portobello se vor micsora dupa ce le gatiti, deci nu e nevoie sa faceti niste chifle la fel de mari ca ciupercile crude.

Eu am preferat sa prajesc chiflele in putin ulei, pe o singura parte. Cum am mai spus, orezul este destul de lipicios si, prin prajire, veti putea lucra mai usor cu chiflele. Le-am prajit pe o singura parte deoarece orezul absoarbe destul de mult ulei.
Preparare ciuperci Portobello
Puneti pasta miso, mirin si sriracha intr-un bol si amestecati bine.
Folositi o pensula din silicon pentru a unge ciupercile cu jumatate din cantitatea de sos obtinuta. Lasati ciupercile in frigider cel putin o ora.

Amestecati sosul ramas cu putina apa. Incingeti un gratar sau o tigaie si gatiti ciupercile pe fiecare parte cate 4-5 minute. Ungeti din cand in cand ciupercile cu sosul ramas ca sa iasa cat mai suculente.

Preparare salata asiatica
Feliati castravetii pe lungime cu un peeler si taiati morcovii julienne. Puneti in boluri separate si amestecati cu otet din orez, ulei de susan, sare, piper si presarati seminte de susan deasupra. Lasati la rece timp de 30 de minute.

Preparare sos avocado
Puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati pana cand obtineti o pasta fina. Mai adaugati zeama de lime daca sosul e prea consistent.
Asamblare sushi burger cu ciuperci Portobello
Asamblati burgerii abia dupa ce chiflele din orez s-au racit complet.
Puneti pe o chifla un strat foarte subtire de sos, apoi o ciuperca Portobello, un strat de salata de castraveti, un strat de salata de morcovi, sos de avocado cu wasabi si o chifla deasupra. Puteti presara seminte de susan albe si negre deasupra.

Alte retete care ar putea sa va placa
- Salata asiatica cu taietei, leume si tofu copt in susan
- Vinete chinezesti in sos iute cu usturoi si ghimbir
- Sushi simplu cu legume
- Burger vegan cu ciuperci oyster si salata coleslaw
Daca v-a placut aceasta reteta simpla de sushi burger cu ciuperci Potobello si sos de avocado cu wasabi, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Sushi burger cu ciuperci Portobello si sos de avocado
Ingredients
Ingrediente pentru chifle din orez
- 400 g orez pentru sushi
- 480 ml apa
- 50 ml otet din orez
- 1 lingura mirin optional
- 1 lingurita sare sau dupa gust
- 2 linguri ulei pentru prajit
Ingrediente preparare ciuperci Portobello
- 4 ciuperci Portobello
- 3 lingurite pasta miso rosie sau alba
- 2 linguri sos sriracha
- 2 linguri mirin sau vin sherry
Ingrediente salata
- 200 g castraveti feliati pe lungime cu un peeler
- 200 g morcovi taiati julien
- 2 linguri otet din orez
- 2 lingurite ulei din susan prajit
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita piper negru macinat
- 1 lingurita seminte de susan alb
Ingrediente sos
- 2-3 avocado
- 2 lingurite wasabi sau dupa gust
- 2-3 catei de usturoi
- zeama de la 1-2 lime
- ⅔ lingurita sare sau dupa gust
- frunze de coriandru optional
Instructions
- Puneti orezul intr-un bol si clatiti in 4-5 ape, pana cand apa ramane curata; lasati apoi la inmuiat in apa timp de 30 de minute;
- Puneti orezul la fiert cu 480 ml de apa intr-o cratita non-aderenta; lasati focul la maxim pana cand incepe sa fiarba, dupa care dati la minim si acoperiti cu un capac; nu mai amestecati in orez dupa ce incepe sa fiarba; lasati pe foc 10-12 minute, pana cand toata apa este absorbita;
- Puneti intr-un bol mic otetul din orez, mirin si sarea; amestecati pana cand sarea se topeste complet;
- Transferati orezul intr-un bol din lemn sau ceramica; adaugati amestecul de otet din orez si mirin si amestecati usor cu o lingura din lemn sau ceramica; acoperiti cu un prosop curat si lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei;
- Amestecati bine intr-un bol pasta miso cu mirin si sos sriracha; folositi jumatate din sos pentru a unge cu o pensula din silicon ciupercile; puneti ciupercile la frigider minim 1 ora pentru ca aromele sa se patrunda;
- Pentru prepararea salatelor, amestecati intr-un bol mic otetul din orez, uleiul de susan, sarea piperul si smintele de susan; puneti jumatate in bolul cu morcovi si jumatate in bolul cu castraveti; amestecati bine si lasati la rece 30 de minute;
- Puneti toate ingredientele pentru sos (avocado, wasabi, zeama de lime, usturoi, coriandru, sare) intr-un blender si procesati pana cand on=btineti un sos fin; mai adaugati zeama de lime, daca este prea consistent;
- Ingingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie si prajiti pe o singura parte 4 dintre chifle (maxim 1 minut); mai adaugati 1 lingura d eulei si prajiti si celelalte chifle;
- Dupa ce chiflele s-au racit complet, asamblati burgerii; puneti pe o chifla din orez un strat subtire de sos, apoi o ciuperca Portobello, un strat de castraveti, unul de morcovi si un strat generos de sos deasupra; puneti peste sos o alta chifla; presarati deasupra seminte de susan si savurati.
Notes
- Nu folositi vas si lingura din metal pentru racirea si asezonarea orezului; otetul interactioneaza cu metalul si isi schimba gustul.
- Daca nu aveti kirin, adaugati 1 lingurita de sirop de agave pentru asezonarea orezului.
- Faceti bile din orez cat mai compacte, astfel incat chiflele sa fie cat mai rezistente si sa nu se rupa atunci cand asamblati si serviti burgerii.
- Daca ciupercile lasa zeama atunci cand pe puneti peste chifle, e foarte probabil ca acestea sa se rupa.