Harira este o supa marocana de rosii cu linte si naut, bine condimentata si foarte placut aromata. Ingredientele pot varia in functie de zona in care este preparata, iar eu, evident, am ales o varianta de harira vegana.

Supa aceasta este foarte populara mai ales in perioada Ramadanului, cand se lasa seara si postul este intrerupt. Marocanii o servesc cu smochine sau curmale si chebakia, niste lipii traditionale aromate cu apa de trandafiri.

Ingrediente harira vegana

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele necesare, rolul lor, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Ingredientele necesare pentru a prepara aceasta reteta sunt destul de simple si la indemana:

  • rosii – eu am folosit rosii zemoase de gradina pe care le-am oparit ca sa inlatur mai usor coaja (nu este obligatoriu); in afara sezonului, puteti folosi rosii din conserva sau chiar un sos mai consistent de rosii (nu pasta);
  • linte si naut – eu am ales linte verde, dar puteti folosi linte maro sau o combinatie intre cele doua; daca folositi naut boabe, lasati peste noapte la hidratat cu putin bicarbonat, ca sa fiarba mai repede; eu am lasat si lintea la hidratat 2 ore;
  • morcovi – ii puteti inlocui cu tije de telina (apio) sau sa le folositi pe ambele;
  • orez – se foloseste pentru a da consistenta supei; il puteti inlocui cu fidea subtire sau vermicelli (rupti in bucati mici);
  • harissa – pasta de ardei iute specifica tarilor din nordul Africii; puteti folosi reteta mea de harissa facuta in casa sau puteti comanda online (dati click pe imaginea de mai jos);
Harissa – pasta de ardei iute
  • ceapa & ghimbir – baza pentru supa; eu am folosit ghimbir proaspat, dar se poate folosi si ghimbir pudra care se adauga impreuna cu celelalte condimente;
  • condimente – chimion, coriandru, turmeric, scortisoara; daca va lipseste ceva, puteti comanda tot de pe Vegis;
  • ierburi aromate – frunze verzi de patrunjel si coriandru; din pacate, eu nu am gasit coriandru, asa ca am folosit doar patrunjel.

Cum se face supa marocana de rosii cu linte si naut

Pregatiti toate ingredientele pentru a le avea la indemana atunci cand incepeti sa preparati supa.

Daca folositi boabe de naut, lasati-le la hidratat peste noapte (sau minim 2 ore) in apa cu bicarbonat. Lasati si lintea la hidratat 2 ore.

Tocati ceapa marunt si dati ghimbirul pe razatoare (partea cu gauri mici). Curatati morcovii si dati-i pe razatoare (gaurile mari).

Spalati si tocati frunzele de patrunjel si coriandru.

Caliti ceapa in ulei de masline la foc mediu timp de 3 minute, dupa care adaugati si ghimbirul. Mai caliti 2 minute si amestecati continuu ca sa nu se arda. Adaugati condimentele, amestecati bine si lasati pe foc 1 minut. Condimentele prajite dau o aroma placuta supei.

Adaugati apoi morcovii si caliti aproximativ 2 minute (puneti 2-3 linguri de apa, daca este nevoie). Puneti apoi rosiile impreuna cu harissa si sare, amestecati bine si lasati pe foc 12-13 minute, pana cand rosiile se inmoaie.

Dupa ce rosiile s-au inmuiat, puteti sa procesati supa intr-un blender pentru a obtine o textura mai fina.

Supa va avea acum consistenta unui sos. Puneti pe foc, adaugati apa si, cand incepe sa fiarba, adaugati nautul si lintea. Acoperiti cu un capac si lasati la fiert timp de 20-30 de minute, pana cand lintea si nautul se mai inmoaie.

Adaugati orezul si mai lasati 15 minute pe foc. Apoi puneti frunzele de patrunjel (si coriandru, daca aveti), amestecati bine si opriti focul.

Harira vegana

Alte retete de ciorbe vegane

Daca v-a placut aceasta reteta de supa marocana de rosii cu linte si naut, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati o supa harira vegana dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Harira supa marocana cu rosii linte si naut

Supa marocana de rosii cu linte si naut | Harira vegana

Harira este o supa marocana de rosii cu linte si naut, bine condimentata si placut aromata. Harira vegana este super delicioasa si usor de preparat.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Course Cina, Pranz
Cuisine Marocan
Servings 5 portii

Ingredients
  

  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mare tocata
  • 1 bucata ghimbir (20 g) dat pe razatoare (gaurile mici)
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • lingurita chimion pudra
  • lingurita coriandru pudra
  • ¼ lingurita scortisoara pudra
  • 2 morcovi medii dati pe razatoare (gaurile mari)
  • 900 g rosii
  • 1 lingura harissa sau dupa gust (in functie de cat de iute este)
  • 1 lingura sare
  • 1 l apa sau supa de legume
  • 1 conserva naut bine scurs
  • 200 g boabe linte verde lasate la hidratat 2 ore
  • 50 g orez
  • ½ legatura patrunjel tocat
  • ½ legatura coriandru tocat

Instructions
 

  • Puneti uleiul de masline intr-o cratita mare si lasati sa se incinga la foc mediu; adaugati ceapa si caliti 3 minute, apoi adaugati ghimbirul si mai lasati 2 minute pe foc; amestecati din cand in cand;
  • Adaugati condimentele, amestecati bine si lasati 1 minut pe foc;
  • Adaugati morcovii razuiti si amestecati bine; caliti 2-3 minute la foc mediu; puneti 2-3 linguri de apa, daca este nevoie;
  • Adaugati rosiile, harissa si sarea; acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu timp de 10-12 minute, pana cand rosiile se inmoaie;
  • (Optional) Dati amestecul de rosii, morcovi si condimente printr-un blender pana obtineti un sos fin;
  • Adaugati apa (sau supa de legume) si, cand incepe sa fiarba, adaugati lintea si nautul; acoperiti cu un capac si lasati la fiert la foc mediu aproximativ 20-30 de minute;
  • Adaugati orezul si mai lasati la fiert 15 minute;
  • Adaugati frunzele de patrunjel si coriandru, amestecati bine si opriti focul.

Notes

Timpul de fierbere pentru linte si naut poate varia. Uneori chiar si nautul din conserva trebuie fiert mai mult (nu am folosit linte conservata nicodata). Alteori, chiar daca boabele stau la inmuiat peste noapte, tot fierb foarte greu. De aceea, va recomand sa gustati din cand in cand, sa verificati daca sunt gata sau mai au nevoie sa fiarba.
Keyword harira vegana, supa marocana

2 Comentarii

  1. 5 stars
    Facuta, mancata, extraordinara! Si nune doar pararea mea ci si a celorlalti „mancatori”, si nu toti vegani/vegetarieni!
    Incep sa cred ca esti „cartea mea de retete” 🙂 Toate retetele „simple” le-am facut, mi-au placut, si le refac cu drag si spor 🙂 si se si mananca repede 🙂 Un exemplu fiind chiar desertul cu hrisca/orez expandat si ciocolata – terminat de mancat in 10 minute dupa ce a fost gata, nici nu a apucat sa stea la frigider :))

    • Vai ce fain e cand si non-veganilor le place mancarea vegana 🙂 Exact ce-mi doresc: sa arat ca mancarea vegana poate fi si gustoasa si sanatoasa. Ma bucur ca-ti plac retetela si ca ti-e usor s ale prepari 🙂

Scrie un comentariu

Evaluare reteta