Cum primavara se cam lasa asteptata anul asta, mai merge o supa crema, sa ne mai incalzim un pic ๐Ÿ˜‰. Asa ca, supa crema de conopida cu boabe naut crocante facute in cuptor cu cu putina boia afumata m-a uns pe suflet.

Are sens sa va mai zic ca e o supa vegana si ca se face foarte repede si usor? ๐Ÿ˜Š

Ingrediente necesare

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele principale folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare, veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

  • conopida – o capatana medie cu buchetele alfe, fara pete, cu o suprafata ferma si compacta;
  • alte legume – cartofi, pentru continutul de amidon care face supa cremoasa; morcovi, pentru gustul usor dulceag si pentru culoarea placuta pe care o da supei;
  • naut – fie uscat, lasat la inmuiat peste noapte si fiert, fie din conserva;
  • lapte din soia – am preferat laptele smantanii pentru ca, in general, smantanile vegane contina amidon, iar supa aceasta are deja suficient amidon din cartofi; il puteti inlocui cu alt lapte vegetal neindulcit;
  • condimente – boia afumata, chimion, cimbru, foi de dafin; puteti folosi si praf de chili pentu boabele de naut.

Cum se face supa crema de conopida cu naut crocant

Ca orice supa crema, se prepara foarte simplu.

Daca folositi naut uscat, aveti un pas in plus de facut: sa-l fierbeti. Eu il las la inmuiat peste noapte in apa cu 1/2 lingurita de bicarbonat. Astfel fierbe mai repede. Dupa ce boabele de naut au fiert, pastrati lichidul (aquafaba); puteti face o maioneza vegana cu el sau il puteti folosi ca inlocuitor pentru albusurile de ou in blaturile pentru torturi sau prajituri (vezi reteta de chec cu banane si nuci prajite). Aquafaba poate fi si congelata in caz ca nu aveti ceva de preparat in zilele urmatoare.

Desfaceti conopida in buchetele cat mai mici. Puneti-o intr-o tava mare impreuna cu boabele de naut. Stropiti cu ulei de masline, presarati boia afumata, chimion, chili si sare si amestecati bine. Lasati la copt timp de 30 minute la 200ยฐC. Ar fi bine ca boabele de naut si bucatile de conopida sa nu fie prea inghesuite in tava, ca sa iasa usor crocante. Daca nu incape toata conopida in tava, ce ramane puteti pune la fiert cu cartofii.

Naut si conopida pregatite pentru coacere

In timp ce conopida si nautul sunt la cuptor, tocati marunt ceapa si usturoiul, curatati cartofii si taiati-i cubulete.

Caliti ceapa si usturoiul intr-o cratita (fie in ulei, fie in putina apa) adaugati apoi cartofii, morcovii, conopida ramasa (daca e cazul), cimbru, foi de dafin si apa si lasati la fiert pana se inmoaie.

Conopida, morcovi si cartofi fierti

Cand legumele sunt suficient de moi, scoateti foile de dafin, adaugati conopida coapta (puteti pastra cateva bucati intregi, pentru decor) si dati printr-un blender pana devine foarte fina si cremoasa.

Puneti apoi supa din nou la foc mic, adaugati sare sau condimente (daca e nevoie) si laptele din soia. Cantitatea pe care am trecut-o eu mai jos este orientativa; voi adaugati cat este nevoie pentru a obtine consistenta dorita.

Dupa ce supa e gata, puneti in boluri si serviti cu boabe de naut crocant.

Supa crema de conopida coapta cu naut crocant

Alte retete care ar putea sa va placa

Cu conopida

Supe creme

Daca va place reteta de  supa crema de conopida cu naut crocant, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐Ÿ˜Š. Si, daca preparati aceasta supa de post, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Supa cremoasa de conopida si naut crocant

Supa crema de conopida cu naut crocant

O supa crema super gustoasa, care se prepara foarte rapid si usor. Serviti-o cu boabe aromate de naut crocant.
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 50 mins
Course Supa
Cuisine General
Servings 2 portii

Equipment

  • Blender

Ingredients
  

  • 4-500 g buchetele de conopida taiate in bucati mai mici
  • 1 conserva boabe de naut sau 170 g boabe de naut uscat puse la fiert
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura boia afumata
  • 1 lingurita chimion macinat
  • 1 lingurita praf de chili optional
  • 1+1 lingurite sare sau dupa gust
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 4-5 catei de usturoi tocat marunt
  • 1 morcov taiat rondele
  • 2 cartofi mici taiati cubulete
  • ยฝ lingurita cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 300 ml apa sau supa de legume
  • 200 ml lapte din soia neindulcit

Instructions
 

  • Incalziti cuptorul la 200ยฐC si puneti hartie de copt intr-o tava mare;
  • Puneti in tava boabele de naut si bucatile de conopida (cate incap); stopiti cu ulei de masline, apoi presarati 1 lingurita de sare, boia afumata, chili si chimion; amestecati bine astfel incat toate bucatile de conopida si boabele de naut sa fie acoperite cu ulei si condimente; puneti tava in cuptor si coaceti timp de 30 de minute, pana cand se rumenesc;
  • Puneti aproximativ 100 ml apa intr-o cratita si adaugati ceapa si usturoiul; caliti la foc mediu timp de 2-3 minute, pana cand se inmoaie;
  • Adaugati morcovii, cartofii, conopida si apa ramasa, sare, cimbru si foile de dafin si lasati sa fiarba pana se inmoaie; mai adaugati apa daca este nevoie;
  • Dupa ce legumele s-au copt/ fiert, scoateti foile de dafin, adaugati in cratita conopida coapta si pasati cu un blender pana obtineti o crema fina; puteti pastra cateva bucatele de conopida coapta pentru ornat;
  • Puneti supa crema la foc mic si adaugati laptele din soia; mai puneti sare si alte condimente, daca e cazul; lasati sa fiarba cateva secunde, apoi opriti focul;
  • Puneti in boluri si serviti cu naut crocant.

Notes

  1. Lasati boabele de naut sa se scurga bine inainte sa le puneti in tava pentru copt.
  2. Puteti cali ceapa si usturoiul in 2-3 linguri de ulei, daca doriti.
  3. Ajustati cantitatea de lapte din soia pentru a obtine consistenta dorita.
Keyword naut crocant, supa crema, supa de conopida, supa de post, supa vegana

Scrie un comentariu

Evaluare reteta