Aceasta supa crema de cartofi si praz se prepara foarte usor si rapid. Super gustoasa, cu o textura cremoasa foarte fina, aromata cu un praf de nuscsoara si suc proaspat de lamaie, merge foarte bine cu niste crutoane, seminte sau nuci prajite.
Ingrediente pentru supa crema de cartofi si praz
Acest paragraf contine informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si instructiuni de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului.
Evident, cartofii si prazul sunt ingredientele principale din aceasta reteta. Folositi doar partile albe si verde deschis din tulpinile de praz. Pastrati frunzele verzi pentru servire. Si clatiti-le bine pentru a elimina toate impuritatile care se depun intre straturi.
Am adaugat si un morcov pentru gustul dulceag pe care il aduce.
Datorita continutului de amidon, cartofii dau o textura cremoasa oricarei supe. Dar, pentru a face aceasta supa si mai cremoasa, am adaugat cateva alune caju. Daca nu doriti sa folositi caju, puteti inlocui cu smantana vegana neindulcita sau cu lapte din plante.
Cat despre condimente, am folosit cimbru uscat, foi de dafin si putina nucsoara.
Iar la final, am stropit cu putina zeama de lamaie pentru o aroma si mai placuta. Dar gusturile nu se discuta, asa ca cel mai bine e sa testati mai intai pe o cantitate mica de supa sa vedeti daca va place.
Cum se face supa crema de cartofi si praz
Incepeti prin a pregati legumele. Spalati, curatati si taiati cartofii, prazul, morcovul, ceapa si usturoiul.
Eu am calit ceapa si usturoiul in putin ulei de masline. Dar, daca nu doriti sa folositi ulei, caliti legumele in putina apa. Cand ceapa si usturoiul s-au inmuiat suficient, adaugati morcovii. E bine sa ii caliti cateve minute inainte de a adauga celelalte legume pentru ca morcovii au nevoie de mai mult timp sa se inmoaie. Adaugati apoi prazul si caliti cateva minute ca sa elibereze mai usor aroma.

Adaugati apoi restul ingredientelor si fierbeti la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute, pana cand toate legumele sunt suficient de moi.

Tot ce mai aveti acum de facut este sa dati supa printr-un blender pana se face cat vreti voi de cremoasa. Nu uitit sa scoateti foile de dafin inainte de a folosi blenderul. Si gata-i supa vegana de cartofi si praz!
Puteti servi supa cu crustoane, seminte prajite de floarea soarelui sau de pin, nuci sau alune caju prajite sau niste paine cu usturoi.

Cum se pastreaza supa
Supa poate fi pastrata la frigider intr-o caserola bine inchisa, pana la 5 zile. O puteti si congela pentru doua luni daca doriti sa preparati o cantitate mai mare.
Alte retete de supe cremoase
- Supa crema de sfecla rosie si morcov copt
- Ciorba de cartofi, conopida si mazare verde
- Supa de morcov si pasta miso alba
Daca v-a placut aceasta reteta de supa crema de post cu cartofi si praz, lasati va rog un comentariu mai jos si evaluati-o. Mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si daca o preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐.

Supa crema de cartofi si praz
Ingredients
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti
- 100 g morcov taiat rondele
- 250 g praz (2 tulpini) – doar partile albe si verde deschis taiat rondele
- 800 g cartofi galbeni (pentru piurรฉ) taiati cubulete
- 30 g alune caju
- ยฝ lingurita cimbru uscat
- ยฝ lingurita nucsoara macinata
- 2 foi de dafin
- 1 lingura sare sau dupa gust
- 800 ml apa
- 1 cub concentrat de legume organic optional
- zeama de la 1 lamaie optional
Instructions
- Incalziti uleiul intr-o oala mare si, cand e fierbinte, adaugati ceapa si usturoiul; caliti la foc mediu timp de 2 minute; amestecati din cand in cand ca sa nu se arda;
- Adaugati morcovii si caliti 5-6 minute; adaugati putina apa daca este nevoie; amestecati din cand in cand;
- Adaugati prazul si caliti timp de 5 minute; amestecati din cand in cand;
- Adaugati restul ingredientelor, acoperiti cu un capac si fierbeti la foc mediu spre mic timp de 30 de minute, pana cand legumele sunt moi;
- Scoateti foile de dafin si dati supa printr-un blender pana devine cremoasa si fina;
- Puneti supa in boluri, stropiti cu putina zeama de lamaie (daca folositi) si serviti cu crutoane, seminte sau nuci prajite.
Notes
- Daca nu doriti sa folositi ulei, puteti cali ceapa si usturoiul in 200 ml apa. Mai adaugati treptat cand e necesar.
- Puteti inlocui alunele caju cu samantana vegana sau lapte din plante.