Sosul ranch este unul dintre sosurile de baza in bucataria americana. Si este probabil sosul favorit al americanilor, din moment ce pe rafturile magazinelor au tot felul de produse cu aroma de ranch dressing. Si nu vorbim doar de potato chips sau seminte de floarea soarelui! Exista chiar o firma care produce sifon cu aroma de de ranch dressing ๐. Brrr…de ce ar vrea cineva sa bea apa cu aroma de sos care contine usturoi si marar?! Ma depaseste ๐.
A fost creat pe la inceputul anilor ’50 de Steve Henson, un instalator din Nebraska care lucra in Alaska. Sosul era facut dintr-un amestec de maioneza, lapte batut, usturoi si ierburi – marar, patrunjel si ceapa de tuns (chives). Dupa ce si-a incheiat contractul in Alaska, Henson si sotia lui au cumparat o ferma (ranch) in California, unde au inceput sa vanda sosul. De fapt, de aici i se si trage numele de ranch. Initial, ei vindeau sosul clientilor de la ferma si magazinelor locale. Insa, in timp, cererea a crescut atat de mult, incat au construit o fabrica pentru productie la scara larga. Dupa 20 de ani, au vandut fabrica si toate drepturile catre Clorox, companie cunoscuta pentru productia de inalbitori. Uuugh ๐ฎ!! Astfel reteta originala a fost modificata destul de mult deoarece se dorea un produs care sa reziste cat mai mult.
Povestioara asta ma face sa fiu si mai reticenta cand vine vorba de sosuri cumparate de la supermarket. Asa ca, hai sa vedem cum putem face acasa un sos delicios, care se prepara rapid, din ingrediente sanatoase!
Ingrediente pentru sos ranch vegan
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingrediente, rolul lor si posibili inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului.
- maioneza vegana – maioneza cumparata poate fi o optiune sau puteti opta pentru o maioneza vegana din aquafaba; cantitatea de maioneza obtinuta dupa aceasta reteta este suficienta pentru a prepara sosul ranch;
- iaurt din soia – initial am vrut sa fac lapte batut vegan ca sa respect reteta traditionala; din pacate, ceva n-a mers, asa ca am folosit ce am avut la indemana si a iesit foarte bun ๐;
- usturoi – am folosit usturoi proaspat, dar merge si cu praf de usturoi (deshidratat);
- ierburi – marar si patrunjel verde; sau uscate, daca nu aveti verzi la indemana; si, daca aveti si putina ceapa de tuns, e si mai bine;
- sare, piper macinat si, optional, putina boia afumata.

Cum se pastreaza sosul ranch
Puneti-l in frigider intr-un borcan bine inchis. Isi va pastra aromele timp de maxim o saptamana.
Cu ce se serveste sosul ranch
Sosul ranch merge foarte bine cu salate sau legume coapte. Si mai gasiti aici cateva idei:
- Conopida in crusta de fulgi din porumb
- Clatite din gris cu dovlecei si porumb
- Chiftele din quinoa si naut
- Chiftele din cartofi dulci si mazare verde

Daca v-a placut aceasta reteta de dressing vegan, o puteti evalua mai jos sau puteti chiar sa lasati un comentariu cu impresiile voastre. Si daca preparati sosul ranch, faceti o poza si distribuiti-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty ๐.

Sos ranch vegan facut in casa
Ingredients
- 250 g maioneza vegana
- 60 g iaurt din soia sau lapte batut vegan
- 4 g patrunjel verde tocat
- 4 g marar verde tocat
- 4 g ceapa de tuns (chives) optional
- 3-4 catei de usturoi zdrobiti
- 1 lingura zeama de lamaie sau otet de mere
- ยฝ lingurita piper negru macinat
- โ lingurita sare sau dupa gust
- ยผ lingurita boia afumata optional
Instructions
- Puneti toate ingredientele intr-un bol si amestecati-le bine;
- Lasati sosul in frigider cel putin o ora inainte de servire, ca sa se elibereze aromele.
Notes
.