Update: Articolul acesta a fost publicat in spetembrie 2020 si actualizat in iulie 2021. Reteta a ramas neschimbata.
Desi exista multe variante de sosuri pe rafturile supermarket-urilor, nimic nu se compara cu un sos marinara cu rosii proaspete, facut in casa. E adevarat ca ia mai mult timp, insa merita tot efortul! Pentru ca, spre deosebire de sosurile cumparate din magazin, cel facut in casa nu contine zahar adaugat si nici conservanti. Un sos marinara adevarat va avea gust de rosii proaspete din gradina si o textura bogata. Si nici un sos din borcan sau conserva nu va poate oferi asta.
Mai mult decat atat, sosul facut acasa poate fi personalizat, in functie de gusturile fiecaruia. Si va fi de ajuns sa faceti o singura data prorpiul sos acasa, ca n-o sa mai vreti sa dati fuga la supermarket pentru o conserva ๐.
Ingrediente pentru sos marinara cu rosii proaspete
Gasiti lista cu ingrediente si cantitatile necesara in tabelul de la finalul articolului.
Pentru a prepara acest sos marinara simplu, pe langa rosii, am mai folosit cateva ingrediente de baza pe care sigur le aveti in camara: salote (hasme), usturoi, ulei de masline si ceva condimente – busuioc, cimbru, piper negru si sare de mare.
Sunt bune si rosiile din conserva, insa, atunci cand folositi rosii proaspete, sosul vostru va avea o textura bogata si o aroma foarte placuta. Aveti in vedere ca e bine sa folositi rosii carnoase, zemoase si foarte bine coapte.
Busuiocul proaspat e varianta cea mai buna. Dar, daca nu aveti in casa frunze verzi de busuioc, le puteti inlocui cu busuioc uscat. Dar sa tineti cont de faptul ca plantele uscate au o aroma mult mai intensa si, in general, se foloseste aproximativ jumatate din cantitatea indicata.
Eu nu am avut cimbru proaspat cand am facut sosul, dar, daca voi aveti, este mai recomandat decat cel uscat. Si nu uitati sa mariti cantitatea daca folositi cimbru proaspat ๐.
Fulgii de ardei iute rosu vor adauga iuteala de care sosul acesta are nevoie, Depinde de preferintele voastre cat de iute va fi. Si, daca aveti ardei iute proaspat, e chiar mai bine.
Desi reteta traditionala nu include ceapa, am adaugat niste salote pentru textura placuta pe care o dau sosurilor. Plus ca au si o aroma dulceaga.
Si usturoiati sosul cat de tare doriti ๐. Cel mai bine e sa zdrobiti usturoiul sau sa il feliati, dar nu il macinati prin presa. In felul acesta, usturoiul ii da o aroma mai puternica sosului.
Folositi un ulei de masline de calitate, cu aroma puternica de masline. Dupa parerea mea, uleiul grecesc si cel italian sunt cele mai bune.
Cum se face sosul marinara cu rosii proaspete
Pentru ca nu imi place sa simt pielita de rosie in sos, prefer sa o dau jos. Desi imi ia un pic de timp, prin indepartarea pielitei, sosul capata o textura mai fina. Dar pasul acesta nu este obligatoriu, asa ca puteti sa-l sariti si mai catigati putin timp.
Pentru a indeparta pielita de pe rosii, puneti-le in apa fierbinte si, cand pielita incepe sa se crape, insemna ca puteti scoate rosia din apa. Dupa ce ati oparit toate rosiile si le-ati pus intr-un bol, lasati-le sa se raceasca putin, apoi indepartati pielitele si cotoarele. Urmatorul pas e sa taiati rosiile in sferturi (sau mai mici, in functie de marimea rosiilor.

Incingeti uleiul de masline intr-o cratita non-aderenta. Caliti salotele feliate timp de 3 minute la foc mediu. Adaugati apoi usturoiul si mai caliti timp de 2-3 minute, pana cand se imbina aromele.
Adaugati rosiile taiate cu tot cu zeama pe care au lasat-o si, cand incep sa fiarba, adaugati condimentele. Amestecati bine si apoi acoperiti cu un capac. Lasati sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 50 de minute. Amestecati din cand in cand si zdrobiti bucatile de rosii de marginea cratitei cu o lingura din lemn.

Secretul pentru a obtine un sos marinara cu rosii proaspete perfect este etapa de fierbere. In timp ce rosiile fierb incet la foc mic, sosul se ingroasa treptat. Cand sosul a atins consistenta pe care o doriti, optiti focul si lasati-l sa se raceasca.
Cum sa personalizati sosul marinara facut in casa
Desi reteta traditionala este una foarte simpla, cu ingrediente de baza, puteti aduce niste „imbunatatiri” sosului marinara, in functie de gusturile voastre:
- adaugati masline – folositi fie kalamata, fie masline verzi;
- adaugati capere – pentru un gust sarat si usor intepator;
- adaugati un ardei rosu copt – pentru o usoara aroma de fum;
- faceti-l mai cremos – adaugati putin unt vegan pentru a-i da o textura cremoasa;
- adaugati putin vin rosu – mai dati sosului inca o aroma, dar atentie la cantitatea de alcool ๐.
Cum se pastreaza sosul marinara cu rosii proaspete
Dupa ce sosul s-a racit complet, puneti-l intr-un borcan bine inchis. Il puteti pastra in frigider timp de o luna. Sau mai puteti folosi metoda clasica de conservare pentru iarna, cu sterilizarea borcanelor. La mine se cam incheie cu borcane sparte, asa ca prefer sa nu intru in detalii ๐.
Cum poti folosi sosul marinara cu rosii proaspete
Acesta e un sos mediteranean clasic, ce poate fi folosit in multe combinatii. Cade foarte bine sa ai unul la indemana in frigider pentru serile cand ajungi tarziu acasa si vrei o cina rapida si usoara. Dar poate fi adaugat si in mancaruri mai elaborate, care au nevoie de mai mult timp pentru pregatire. Haideti sa vedem la ce e bun un borcan de sos marinara:
- paste si gnocchi – doar fierbeti-le adaugati niste sos peste si masa e gata;
- pizza – nu va limitati la un simplu sos de rosii cand faceti pizza acasa, imbunatatiti-o cu mai multe arome;
- lasagna – nu conteaza ce alte ingrediente mai puneti in lasagna, dar faceti-o mai savuroasa cu sosul acesta;
- folositi-l ca pe un sos pe care sa-l puneti peste chiftelele din legume; gasiti aici reteta mea de chiftele cu quinoa si naut sau chiftele din cartofi dulci si mazare verde; merge bine si pe langa cartofii prajiti;
- sandwiches – pentru ca maioneza si ketchup-ul sunt deja plictisitoare ๐.
Daca v-a placut aceasta reteta deย sos marinara facut in casa cu rosii proaspete, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta aceasta de sos de rosii, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.

Sos marinara cu rosii proaspete facut in casa
Ingredients
- 1 kg rosii proaspete
- 4 linguri ulei de masline
- 1 salota (hasma) mare tocata sau 2 salote mici
- 5 catei de usturoi zdrobiti nu macinati cu presa
- 2 linguri sare de mare sau dupa gust
- 1 lingurita piper negru macinat
- 1 lingurita fulgi de ardei iute rosu
- 1 mana de frunze de busuioc proaspat
- 1 lingurita cimbru uscat
Instructions
- Umpleti o cratita mare cu apa si puneti-o la fiert; cand apa e fierbinte, adaugati rosiile;
- Scoateti rosiile din apa, pe masura ce coaja lor crapa;
- Puneti rosiile intr-un bol si, dupa ce se racesc, indepartati cojile si cotoarele;
- Taiati rosiile in bucati mari;
- Puneti uleiul de masline la incins intr-o cratita mare si, cand sfaraie, adaugati salota feliata; caliti timp de 3 minute la foc mediu; adaugati usturoiul zdrobit si mai caliti timp de 2-3 minute pana devin aurii si aromele se combina; amestecati continuu ca sa nu se arda;
- Adaugati rosiile cu toata zeama pe care au lasat-o si, cand incep sa fiarba, adaugati restul ingredientelor; amestecati bine, apoi dati focul la mic si lasati sosul la fiert timp de aproximativ 50 de minute;
- Amestecati din cand in cand si presatii bucatile de rosii pe marginea cratitei cu o lingura din lemn, pana cand se zdrobesc;
- Cand sosul ajunge la consistenta pe care o doriti, opriti focul;
- Serviti sosul imediat sau pastrati-l in frigider intr-un borcan bine inchis.
Notes
- Indepartarea cojilor de pe rosii nu este obligatorie. Asa ca puteti sari peste pasii acestia si castigati putin timp.
- Cu cat sosul fierbe mai mult, cu atat mai consistent va fi. Consistenta sosului mai depinde si de cat de zemoase sunt rosiile.
- Stabiliti consistenta sosului in functie de preparatul cu care doriti sa il serviti. Pentru cartofi prajiti sau pizza veti avea nevoie de un sos mai consistent. Insa, daca doriti sa preparati lasagna, sosul va trebui sa fie mai lichid.
2 Comentarii
Fantastic ๐!
Multumesc ๐