In fiecare toamna incepe sezonul pentru sos de mere. Este super usor de preparat acasa si aveti nevoie de doar cateva ingrediente simple pentru reteta de baza. Evident, reteta poate fi personalizata, in functie de gusturile fiecaruia.

Sosul de mere facut in casa are o aroma foarte bogata si e muuult mai bun decat cel cumparat de la supermarket. Poate fi o gustare sanatoasa pentru copii (mai ales daca este fara zahar adaugat), dar poate fi folosit si in diverse retete atat de dulciuri, cat si de feluri principale.

Cu ce soi de mere se prepara sosul de mere?

Cel mai bine este sa folositi 2-3 soiuri de mere pentru a obtine un amestec de arome. Nu exista reguli, orice fel de mere gasiti in piata: Jonathan, Golden Delicious, Red Delicious, Idared, Granny Smith. Nu conteaza, toate sunt bune.

Cum se face sosul de mere?

In doar patru pasi e gata sosul:

1) Curatati merele, scoateti cotoarele si taiati-le in bucati mici. Asta va fi operatiunea cea mai complexa din aceasta reteta ๐Ÿ˜‰.

2) Gatiti merele cu putina apa intr-o cratita, la foc mic, pana se inmoaie foarte bine.

Mere fierte

3) Pasati merele intr-un blender pentru o textura foarte fina. Sau zdrobiti-le sub o presa pentru piurรฉ daca nu vreti sa iasa chiar ca o pasta.

4) Adaugati scortisoara (sau alte condimente) si putina zeama de lamaie. Eu folosesc zeama de lamaie ca sa isi pastreze putin din culoarea naturala a merelor.

Mere pasate cu scortisoara

Cum se poate personaliza sosul de mere?

Condimentati-l – sunt mai multe optiuni pentru a imbogati aroma sosului de mere: cardamom, nucsoara, cuisoare, ghimbir, vanilie.

Faceti-l mai cremos – adaugati putin unt (vegan, daca e cazul);

Indulciti-l – merele sunt destul de dulci, dar, daca nu e suficient pentru voi, mai adaugati putin zahar; eu as folosi sirop de artar care, pe lanfa faptul ca e mai sanatos, ii si imbunatateste gustul.

Inveseliti-l cu putin coniac ๐Ÿ˜‰.

La ce folosim sosul de mere?

  • ca topping peste paine prajita, clatite pufoase sau waffles;
  • adaugati o lingura in mancarea cu fulgi de ovaz de dimineata;
  • poate fi folosit pe langa unele feluri principale de mancare;
  • adaugati-l in smoothies sau chiar cocktails;
  • este un inlocuitor bun pentru oua si unt in retetele pentru prajituri (vezi reteta mea de prajitura cu mere si stafide in rom).

Cat timp se pastreaza sosul de mere facut in casa?

Se poate pastra la frigider, intr-un borcan foarte bine inchis, timp de maxim doua saptamani. Daca doriti sa-l pastrati mai mult de atat, lasati-l sa se raceasca complet dupa preparare si puneti-l intr-o punga pentru congelator. Se va pastra in congelator maxim doua luni. Sau il puteti conserva.

Astept sa-mi spuneti in comentarii cum v-a iesit sosul acesta de mere si ce varianta de personalizare ati preferat ๐Ÿ˜Š.

Sos de mere in borcan

Sos de mere facut in casa | Reteta de baza

Nici un sos de mere cumparat nu va egala textura si aroma sosului facut in casa. Daca merele sunt suficient de dulci, nici nu mai aveti nevoie de zahar. Si mai puneti niste condimente si ati adus Craciunul mai aproape.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Desert

Ingredients
  

  • 500 g mere taiate in bucati mici
  • ยฝ cana apa
  • 1 lingurita scortisoara macinata sau alte condimente
  • 1 lingura zeama de lamaie

Instructions
 

  • Puneti bucatile de mere si apa intr-o cratita si lasati sa fiarba la foc mic timp de 20-30 minute, pana merele devin foarte moi;
  • Pasati merele intr-un blender sau cu o presa pentru cartofi, in functie de textura dorita;
  • Adaugati scortisoara si zeama de lamaie;
  • Lasati sosul sa se raceasca complet si puneti-l intr-un borcan.

Notes

  1. Cu cat bucatile de mere vor fi mai mici, cu atat mai repede vor fierbe.
  2. Folositi zeama de lamaieย  pentru ca sosul sa isi pastreze mai mult timp o culoare frumoasa.
Keyword sos de mere facut in casa

Scrie un comentariu

Evaluare reteta