Sosul Béchamel este un sos alb care isi are radacinile in bucataria franceza. Este de fapt unul dintre „sosurile mama” din care au derivat, in timp, si alte sosuri. Este foarte fin si cremos si poate fi integrat foarte usor in multe preparate delicioase.

Sosul Béchamel este facut, de regula, din trei ingrediente de baza, care includ produse lactate. Dar in reteta aceasta il vom veganiza 😉. Si o sa va explic si cum il puteti personaliza.

Ingrediente de baza pentru sos Béchamel vegan

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

  • unt vegan – folositi unt de calitate (nu margarina); cateodata untul este inlocuit cu ulei, insa eu prefer unul datorita texturii cremoase pe care o da sosului;
  • lapte din plante – folositi lapte fara adaos de zahar; eu am folosit lapte din ovaz (care este un pic mai consistent), dar merge si cu lapte din soia;
  • faina – agentul de ingrosare.

Cum se face sosul Béchamel vegan

Incalziti laptele – este mai bine sa folositi lapte cald pentru ca, atunci cand il adaugati in cratita, pasta de unt si faina se dizolva mai repede; plus ca, in felul acesta, sosul nu mai face bule cand fierbe si nu se mai stropeste plita.

Topiti untul si adaugati faina – intr-o cratita medie, topti untul la foc mic. Adaugati faina, combinati-le bine si amestecati pana obtineti o pasta fina. Aveti grija sa nu gatiti pasta prea mult si sa transformati sosul in unul maro 😉.

Adaugati treptat laptele cald – turnati cate putin (nu tot o data) pentru ca pasta de unt si faina sa se dizolve mai usor; amestecati in continuu in timp ce sosul se ingroasa si capata o textura foarte fina.

Variatii ale sosului Béchamel

  • usturoiati-l – adaugati 3-4 catei de usturoi zdrobit in untul topit si caliti-i timp de 2-3 minute; apoi adaugati faina si laptele; daca doriti sa pastrati textura fina, folositi usturoi sub forma de pudra (pe care o adaugati odata cu laptele); variatia aceasta merge foarte bine cu paste;
  • adaugati plante aromate – folositi ierburi uscate precum oregano, busuioc, cimbru sau alte ierburi preferate;
  • condimentati-l – puteti adauga condimente precum nucsoara sau piper alb macinat pentru a-i imbunatati gustul;
  • dati-i o aroma de branza – adaugati fulgi de drojdie inactiva si veti obtine un sos foarte bun pentru paste; sau adaugati branza Cheddar vegana si puteti sa-i spuneti sos Mornay vegan (o variatie a sosului Béchamel);
  • colorati-l – adaugati 1-2 linguri de pasta de rosii (si cateva condimente) si veti obtine o alta variatie: sos Aurora vegan; va capata o culoare rosiatica, ceea ce il face sa isi merite numele („aurore” inseamna „apus” in franceza);
  • adaugati ceapa – feliati foarte subtire o ceapa mare si caliti-o in unt pana se inmoaie (dar nu o lasati sa se faca aurie); adaugati apoi sosul Béchamel peste si fierbeti la foc mic cateva minute; dati prin blender si obtineti un alt sos traditional din bucataria franceza: sosul Soubise.

Cum se foloseste sosul Béchamel

  • folositi-l ca baza pentru sufleuri
  • adaugati-l peste paste
  • intindeti-l peste straturile de lasagna
  • adaugati-l in retete de macaroane cu branza
  • adaugati-l cand preparati legume la cuptor

Cum se pastreaza sosul

Desi se poate pastra in frigider pana la 3 zile intr-o caserola bine inchisa, sosul Béchamel este mult mai gustos daca e consumat imediat dupa ce l-ati preparat. Sosul poate fi pastrat si la congelator timp de cateva luni.

Daca v-a placut reteta aceasta, evaluati-o si lasati un comentariu mai jos. Si daca preparati un sos Béchamel dupa reteta mea, postati o poza si nu uitati sa etichetati #choose_tasty pe Instagram😊.

Servire sos Béchamel vegan

Sos Béchamel vegan | Reteta de baza

Acest sos Béchamel vegan se prepara foarte usor si repede. Are o textura bogata, fina si cremoasa si poate fi folosit pentru prepararea multor feluri de mancare sau ca baza pentru alte sosuri mai complexe.
Cook Time 10 mins
Total Time 10 mins
Course Sos
Cuisine Franceza

Ingredients
  

  • 2 cani lapte din ovaz (sau alte plante) – cald 500 ml
  • 2 linguri unt vegan 20 g
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita sare sau dupa gust

Instructions
 

  • Topiti untul intr-o cratita, la foc mic;
  • Cand s-a topit complet, adaugati faina si amestecati continuu pana se combina perfect si se formeaza o pasta groasa;
  • Adaugati putin lapte cald (5-6 linguri) si amestecati bine;
  • Adaugati incet laptele ramas si sarea si amestecati in continuu; gatiti la foc mediu spre mic timp de 8-10 minute;
  • Cand sosul s-a ingrosat suficient, opriti focul si puneti-l intr-un bol.

Notes

  1. Controlati consistenta sosului ajustand cantitatea de lapte.
  2. Aveti grija sa nu gatit prea mult amestecul de unt si faina; gatiti la foc scazut si amestecati in continuu.
  3. Folositi lapte cald pentru ca amestecul de unt si faina sa se dizolve mai repede.
Keyword sos alb, sos aurora, sos Mornay, sos pentru paste, sos Soubice, sos vegan

Scrie un comentariu

Evaluare reteta