Ei bine, am trait s-o mananc si pe asta: shawarma vegana cu jackfruit!

Cu greu reuseam sa ma abtin de la o shawarma in trecut. A trebuit sa-mi spal bine creierul, sa-mi spun de nenumarate ori ca nu e sanatoasa si ca nu-mi face bine, ca sa nu-mi mai fie pofta. Si asa bine mi-a iesit, ca sunt cel putin 10 ani de cand nu-am o shawarma :)) Bine, 4 nu se pun, ca de prin 2017 oricum nu am mai mancat carne.

Nu au dat poftele peste mine, dar, cand am vazt jackfruit pe rafturi in magazine, m-am gandit ca cel mai bine ar arata intr-un burger sau ceva asemanator. Si, cum n-aveam chef de facut chifle, am cumparat niste lipii. Asa ca, shawarma it is!

Shawarma in lipie cu jackfruit, sos din tahini si cartofi noi copti

Ce este jackfruit?

Jackfruit este un fruct tropical care creste in Asia de sud si sud-est, Africa si America de sud. Un jackfruit copt poate sa ajunga si pana la 90 cm lungime, 30 cm in diametru si sa cantareasca vreo 50 de kg… lesne de inteles de ce este considerat cel mai mare fruct din lume. Si acum ganditi-va ca un copac matur face peste 200 astfel de fructe pe an; unii ajung chiar la 500 de fructe pe an!

Atunci cand este bine copt, jackfruit este dulce la gust si are o aroma ce mie mi s-a parut a fi o combinatie de mango, banane si ananas. Suna foarte exotic, insa mie mi se pare ca mai e ceva acolo ce aduce a durian si nu m-a prea atras. Sa nu ma intelegeti gresit, e foarte departe de durian, care are un miros urat atat de puternic, incat il simteam de la o posta si fugeam repede de el, inainte sa mi se faca rau :)).

Jackfruit este plin de fibre, vitamine si minerale, ceea ce il face foarte benefic pentru organism. Este folosit in prepararea atat a deserturilor, cat si a mancarurilor. Pentru deserturi se foloseste fructul copt, iar pentru mancaruri, fructul necopt, care nu prea are nici gust si nici aroma; in schimb are o textura atoasa, dar fina, ceea ce il face un bun inlocuitor pentru carne.

De unde cumparam jackfruit?

Pana acum, eu am gasit jackfruit sub trei forme:

  • condimentat si ambalat in vid – varianta care se gaseste la DM si care mie nu mi-a placut; nu arata intr-un fel care te inspira sa-l gatesti (nici macar sa-l gusti, as zice :)), probabil de aceea nici n-am simtit nevoia sa-i fac poza :);
  • in conserva – si la borcan si in cutie metalica; varianta aceasta de jackfruit este potrivita pentru prepararea mancarurilor; acum sa nu va asteptati sa si aiba gust de carne…oricat de bine il condimentati, e totusi un fruct; se gaseste in magazinele cu produse bio / naturiste, dar poate fi comandat si online de pe site-ul Vegis;
  • congelat – l-am gasit la Taste of Asia; pastreaza foarte bine aroma fructului proaspat si poate fi consumat ca atare sau introdus in retete pentru deserturi.
Jackfruit conservat vs jackfruit congelat
Jackfruit din conserva vs. jackfruit congelat

Cum se face shawarma vegana cu jackfruit

Lista de ingrediente si cantitatile necesare se gaseste in tabelul de la finalul articolului.

Scoateti bucatile de jackfruit din conserva si lasati-le sa se scurga mai intai, apoi condimentati-le bine. Recomand sa le lasati peste noapte in frigider, dar, daca nu este posibil, macar 2 ore. Astfel aromele condimentelor vor patrunde mai bine fructul.

Dupa ce bucatile de fruct au absorbit aromele, puneti-le intr-o tava si coacetii la 190°C timp de 30 de minute.

Jackfruit condimentat, pregatit pentru coacere

Cat bucatile de jackfruit stau la marinat, puteti prepara sosul. Dati printr-un blender tahini cu usturoi, zeama de lamaie, sare si putina apa. Apoi adaugati cateva frunze maruntite de menta proaspata si/sau marar. Puteti inlocui mararul cu patrunjel, daca doriti.

Ingrediente sos shawarma: tahini, zeama de lamaie, usturoi, menta proaspata, marar, apa, sare

Pregatiti apoi cartofii noi. Spalati-i bine si puneti-i intregi la fiert intr-o cratita cu apa. Lasati-I maxim 1 minut la fiert, apoi scoateti-i din apa, taiati-i pai si puneti-i intr-o tava. Condimentati bine, stropiti cu putin ulei de masline si coaceti la 190°C timp de 25-30 de minute. Daca folositi cuptor electric, setati pe ventitlatie ultimele 5 minute.

Cartofi noi condimentati, pregatiti pentru coacere

Cat despre legume, eu am mai folosit frunze de salata verde, varza alba si varza rosie. Am taiat varza marunt si am amestecat-o cu 2-3 linguri de sos. Apoi am mai adaugat niste rosii cherry si castraveti.

Ingrediente salata shawarma: salata verde, varza alba, varza rosie, castraveti si rosii

Iar lipiile le-am cumparat :).

Pentru asamblarea shawarmelor, am incalzit putin lipiile, apoi am pus cate o frunza mare de salata verde; peste am pus amestecul de varza, rosii si castraveti, apoi catofi copti si jackfruit. Mai puneti niste sos deasupra si gata-i shawarma vegana!

Shawarma vegana cu jackfruit, cartofi copti si sos din tahini

Alte retete vegane care ar putea sa va placa

Daca va place aceasta reteta de shawarma de post cu jackfruit si sos de tahini si menta , va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Shawarma vegana cu jackfruit

Shawarma vegana cu jackfruit si sos de tahini cu menta

Shawarma vegana cu jackfruit bine condimentat si sos de tahini cu menta proaspata este absolut delicioasa si sanatoasa. Pe langa asta, se si prepara destul de usor!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Cina, Pranz
Cuisine Oriental
Servings 3 portii

Ingredients
  

  • 3 lipii

Ingrediente pentru jackfruit

  • 1 conseva jackfruit lasat sa se scurga bine
  • 2 linguri ulei de masline
  • ¾ lingurita sare sau dupa gust
  • 1 lingurita boia afumata
  • ½ lingurita piper cayenne sau dupa gust
  • ½ lingurita chimion macinat
  • ½ lingurita coriandru macinat
  • ¾ lingurita usturoi deshidratat
  • ½ lingurita ceapa deshidratata
  • lingurita scortisoara macinata

Ingrediente pentru cartofi copti

  • 3-4 cartofi noi medii
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
  • ½ lingurita piper cayenne sau dupa gust
  • ½ lingurita boia afumata
  • ½ lingurita usturoi deshidratat optional

Ingrediente sos

  • 50 g tahini
  • 60 ml apa sau mai multa
  • ½ lingurita sare
  • 2-3 catei de usturoi
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • cateva frunze de menta proaspata si marar taiate marunt

Ingrediente salata

  • 200 g varza alba taiata foarte marunt
  • 100 g varza rosie taiata foarte marunt
  • cateva frunze de salata verde
  • ¾ lingurita sare sau dupa gust
  • 5-6 rosii cherry feliate
  • 100 g castraveti taiati cuburi
  • 2-3 linguri sos cu tahini si menta

Instructions
 

  • Dupa ce s-au scurs bine, amestecati bucatile de jackfruit cu ulei de masline si condimente si lasati la marinat peste noapte sau cel putin 2 ore; dupa ce condimentele au patruns bine bucatile de jackfruit, puneti-le intr-o tava sau un vas ceramic si coaceti la 190° timp de 25-30 de minute;
  • Spalati bine cartofii noi si puneti-i la fiert cu tot cu coaja; lasati-i sa fiarba maxim 1 minut, apoi scoateti-i din apa; feliati-i si taiati-i pai, apoi puneti-i intr-o tava, adaugati condimentele si uleiul de masline si amestecati bine; coaceti 25-30 de minute la 190°C;
  • Pentru prepararea sosului, procesati intr-un blender tahini cu apa, sare, usturoi si zeama de lamaie, apoi puneti intr-un bol si adaugati frunzele de menta si mararul; amestecati bine;
  • Puneti varza taiata si sarea intr-un bol si amestecati bine cu 2-3 linguri de sos; apoi adaugati rosiile si castravetii si amestecati usor;
  • Pentru asamblarea shawarmelor, incalziti putin lipiile intr-o tigaie (cateva secunde, altfel se usuca si se intaresc); puneti pe fiecare lipie cate o frunza de salata verde, apoi cateva linguri de salata de varza cu rosii si castraveti; peste salata puneti cartofi copti si jackfruit;
  • Impachetati shawarma si serviti cu sos de tahini si menta.
Keyword reteta shawarma, shawarma de post, shawarma vegana, sos de tahini cu menta

Scrie un comentariu

Evaluare reteta