Cand iti plac taieteii chinezesti, dar nu prea-ti vine sa-i prajesti, nu-ti ramane altceva de facut decat o salata asiatica cu taietei si legume. Si, ca sa fie mai interesanta decat o salata obisnuita, mai pui si niste tofu marinat si apoi copt intr-o crusta din seminte de susan. Si sa nu uitam de sos, care musai trebuie sa aiba ceva asiatic!
Cand locuiam in Shanghai, in lunile iulie si august era groaznic de cald! 50ยฐC real feel! Nu puteam sa respir…un amestec de caldura, umezeala si poluare… Asa ca salatele cu taietei reci erau intotdeauna binevenite!
Ingredientele pe care le-am folosit sunt foarte comune in bucataria asiatica. Si, daca ati mai vazut retete de-ale mele, stiti ca nu-mi lipsesc din camara sosul de soia, otetul din orez, ghimbirul sau sriracha. Legumele pe care le-am folosit sunt destul de simple; exceptie poate fac boabele de edamame, desi le-am vazut recent la Selgros (eu le cumpar dintr-un magazin cu produse asiatice). Cat despre taietei, am folosit soba noodles (taietei din hrisca). Am incercat si cu taietei din orez, insa nu merg in combinatia aceasta; din cauza ca sunt foarte lipiciosi, taieteii din orez merg cu sosuri mai putin consistente. Oricum, daca nu aveti taietei la indemana, puteti folosi niste paste integrale. Si asa o sa faceti o salata de paste reci ๐
Gasiti lista completa cu ingrediente si cantitatile aferente in tabelul de la finalul articolului.

Cum se prepara salata asiatica cu taietei, legume si tofu copt
Cred ca mai corect spus (sau scris :)) ar fi cum se prepara tofu marinat si copt in crusta de susan. Pentru ca asta e partea cea mai „complicata” din aceasta reteta.
Si, pentru ca tofu trebuie sa stea la marinat, chiar ar fi bine sa incepeti cu partea aceasta. Mai intai, taiati tofu felii sau cum doriti. Apoi, amestecati ingredientele pentru marinata intr-un bol sau o punga resigilabila si adaugati tofu. Amestecati bine astfel incat sosul sa cuprinda toate feliile de tofu. Sigilati punga si dati la frigider pentru minim o ora. Cu cat mai mult, cu atat mai bine; dar retineti ca, daca sta mai mult in marinata, tofu se va inchide foarte tare la culoare si va parea ca e ars dupa ce il coaceti :).

Dupa ce tofu s-a aromat bine, puneti feliile pe niste servetele de hartie ca sa absoarba surplusul de marinata. Daca sariti peste etapa aceasta, tofu va absorbi prea mult amidon. Apropo, fara amidon, semintele nu stu lipite de tofu.
Puneti apoi intr-o farfurie amidonul din porumb si in alta farfurie semintele de susan. Dati mai intai tofu prin amidon, scuturati amidonul in exces si dati apoi prin seminte se susan. Presati usor feliile de tofu, fara a le zdrobi, peste seminte, astfel incat semintele sa intre putin in tofu. In felul acesta semintele nu se vor dezlipi de pe tofu cand se coc in cuptor.

Eu am ales sa coc tofu in cuptor, o varianta mai sanatoasa decat prajitul in ulei. A trebuit totusi sa ung putin tava cu ulei pentru ca tofu sa nu se prinda. Folositi o tava suficient de mare, incat feliile de tofu sa nu stea lipite intre ele. Dupa ce le-ati asezat in tava, folositi o pensula ca sa le ungeti cu putin ulei, atat cat sa le dea luciu. Coaceti tofu timp de 20 de minute la 190ยฐC; daca aveti cuptor electric, puteti folosi programul cu ventilatie pentru ultimele 10 minute.

Pentru prepararea sosului, puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati pana cand obtineti o pasta fina. Adaugati apa treptat, pana obtineti consistenta dorita.

Tot ce mai ramane de facut acum este sa taiati / razuiti varza si morcovii si sa lasati cateva secunde boabele de edamame in apa fierbinte. Si, dupa ce fierbeti taietii conform instructiunilor de pe ambalaj, treceti-i pe sub un jet de apa rece si lasati-i sa se scurga bine intr-o sita.
Cabd toate ingredientele sunt gata, aranjati in boluri si serviti cu sos din tahini, ghimbir si usturoi.
Alte retete asiatice
- Taietei chinezesti cu tofu si ciuperci – stir fry noodles
- Gado gado – salata indoneziana cu sos iute de alune
- Ramen cu pasta miso alba, legume si tofu
- Taietei prajiti cu legume si tofu – chow mein
Daca v-a placut aceasta reteta simpla deย salata asiatica vegana cu taietei din hrisca, legume si tofu copt in crusta de susan, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta aceasta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.

Salata asiatica cu taietei, legume si tofu copt in susan
Ingredients
- 150 g taietei din hrisca
- 120 g varza rosie
- 120 g varza alba
- 100 g morcov
- 100 g edamame
Preparare tofu
- 200 g tofu tare
- 50 ml sos de soia light sau all purpose
- 1 lingura otet din orez
- 1 lingurita sriracha sau dupa gust
- 20 g amidon din porumb
- 60 g seminte de susan albe si negre
- 2 linguri ulei
Sos din tahini
- 50 g tahini
- 3-4 catei de usturoi
- 1 bucata ghimbir (2 cm)
- 1 lingurita otet din orez optional
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingurita sirop de artar
- 1 lingurita fulgi de chili sau sriracha sau dupa gust
- zeama de la jumatate de lamaie
- 50-60 ml apa calda
Instructions
- Pentru a marina tofu, puneti intr-un bol sau o punga resigilabila sosul de soia, otetul din orez si sriracha si amestecati bine; feliati blocul de tofu si puneti feliile in sos; lasati la marinat minim 1 ora;
- Pentru a prepara sosul din tahini, puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati pana cand obtineti o pasta fina; adaugati apa treptat pentru a ajunge la consistenta dorita;
- Incalziti cuptorul la 190ยฐC si ungeti o tava cu 1 lingura de ulei; dupa ce aromele sosurilor au patruns bine in feliile de tofu, puneti-le pe niste servetele din hartie pentru a absobi marinata in exces; puneti intr-o farfurie amidon si in alta semintele de susan; dati mai intai feliile de tofu prin amidon si apoi prin susan; presati bine smintele pe fiecare felie de tofu; puneti tofu in tava si folositi o pensula pentru a unge cu ulei partile de sus; coaceti timp de 20 de minute (puneti pe ventilatie ultimele 10 minute, daca folositi un cuptor electric);
- Preparati taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj; dupa ce au fiert, treceti-i pe sub un jet de apa rece si lasati-i la scurs intr-o sita;
- Taiati / feliati varza si morovii; puneti boabele de edamame cateva secunde in apa fierbinte, apoi lasati-le la scurs intr-o sita;
- Aranjati toate ingredientele in boluri si serviti cu sos aromat din tahini.