*Acest articol a fost publicat in noiembrie 2020 si actualizat in mai 2021 cu poze noi si text imbunatatit. Ingredientele pentru topping au fost inlocuite, iar metoda de preparare a fost usor schimbata.

Acest ramen cu pasta miso este super hranitor si gustos! Este una dintre macarurile mele preferate asiatice si am preparat-o destul de des in ultima vreme.

Ca orice mancare asiatica, prepararea unui bol ramen nu este chiar asa de complicata cum pare. Doar se face diferit de felul in care suntem noi obisnuiti sa preparam ciorbele. Ca sa nu mai zic de ingrediente, care sunt total diferite. N-o sa vedeti vreo supa asiatica cu radacina de patrunjel sau pastarnac pentru ca ei nu au asa ceva ๐Ÿ˜Š.

Ce este ramen?

Ramen este o supa japoneza cu taietei. Unii spun ca, de fapt, e o supa chinezeasca pe care japonezii au preluat-o si au dus-o la perfectiune. Adevarul e ca tot ce am mancat facut de japonezi a fost absolut delicios.

Practic, ramen are 3 componente: taieteii, supa si topping-urile.

Ceea ce face ca taieteii ramen sa fie speciali este kansui (sau apa lye), un ingredient folosit in prepararea aluatului. Kansui este o solutie alcalina care da taieteilor o textura elastica si culoare galbena, lasand impresia ca ar fi facuti cu ou.

Supa ramen este, dupa parerea mea, cheia catre gustul umami, care ne place tuturor. Umami, „al cincilea gust” (care e, de fapt, gustul de glutamat natural), inseamna in japoneza „gustul savorii” (asa am citit si eu, ca vorbitoare de japoneza nu sunt ๐Ÿ˜€). Sau „gustul suprem”, cum zice o buna prietena de-a mea๐Ÿ˜‰. Si, desi multi cred ca doar carnea poate crea gustul umami, in fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Sunt destule ingrediente pe baza de plante care pot aduce gustul bogat de umami intr-un bol de ramen vegan: miso, sos de soia, ciuperci, alge etc.

In ceea ce priveste topping-urile, acestea reprezinta cea mai versatila componenta a unui bol ramen. Puteti folosi orice legume va plac (sau ce mai aveti prin frigider ๐Ÿ˜Š).

Ingrediente necesare pentru ramen cu pasta miso alba

In paragraful acesta gasiti informatii generale despre ingredientele, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si intructiunile de preparare se gasesc in tabelul de la finalul articolului.

Taietei / Noodles

Pentru a face acest ramen vegan, aveti nevoie de taietei fara ou. Eu am gasit in-un magazin cu produse asiatice, dar se gasesc si in magazine online.

Supa ramen

Asa cum am mentionat, joaca un rol esential in crearea gustului umami; asadar, ingredientele pentru supa sunt foarte importante:

  • pasta miso alba – „arma secreta” a acestei supe; miso este o pasta cu un continut proteic bogat, facuta din boabe de soia fermentate, sare, apa, cereale (orez sau orz) si cultura de Aspergillus oriyzae; exista mai multe feluri de miso, insa pentru acest ramen am folosit miso alb (shiro miso), care este putin mai dulce; nu exista un inlocuitor potrivit pentru pasta miso, asa ca, daca nu aveti, folositi mai mult tahini; o pasta miso foarte buna pe care am testat-o este cea de la Lima si o puteti comanda de pe Republica Bio;
  • tahini (pasta de susan) – este de fapt o „scurtatura” pe care am folosit-o pentru ca, in retetele traditionale japoneze, se folosesc seminte coapte de susan care se macina intr-un mojar cu pistil din piatra
  • kombu – o alga uscata des intalnita in mancarurile japoneze, chinezesti si coreene; kombu se foloseste pentru a prepara dashi, o supa folosita ca ingredient de baza in mancarurile japoneze
  • ulei de susan
  • piper alb macinat – un alt ingredient specific supelor japoneze si chinezesti; nu il inlocuiti cu un alt piper pentru ca aromele sunt foarte diferite
  • ceapa verde – folositi doar partea alba pentru supa
  • usturoi & ghimbir
  • sos de soia – pentru varianta fara gluten, folositi tamari – sos de soia fara grau; tot la Republica Bio il gasiti;
  • otet din orez – optional.

Toppings pentru ramen

  • legume – am folosit doua feluri de ciuperci, shiitake (proaspete) si enoki, broccoli, bok choy, morcovi si pastai de mazare Carouby (pastai comestibile intregi); puteti folosi alte legume: varza, ardei, edamame, fasole verde etc.;
  • tofu – folositi tofu tare, nu tartinabil; eu l-am prajit, dar nu e obligtoriu;
  • alge – sub forma de fulgi
  • seminte de susan

In concluzie, cei care fac o „zupa” cu taietei ramen (sau chiar fidea, careia ii spun „taietei”), si pun niste legume si un ou fiert deasupra (specific pentru ramen), nu inseamna ca au facut ramen! Fara ingredientele de mai sus, specifice unei supe ramen, e doar o supa cu ou si atat.

Cum se prepara ramen cu pasta miso alba

Sunt multe metode prin care se poate prepara un ramen bun. Eu va prezint doar una dintre variante.

Incepeti prin a prepara dashi (supa de alge kombu). Puneti algele intr-un bol cu 250 ml apa fierbinte si lasati-le minim 30 de minute, sa se elibereze aromele. Puteti chiar sa lasati algele peste noapte in apa, pentru o aroma mai puternica.

Preparare dashi din alge kombu

Daca alegeti sa prajiti tofu, presati bine in prosoape de hartie pentru a elimina cat mai multa apa. Apoi feliati si prajiti pe ambele parti pana devine auriu si usor crocant.

Intr-un alt bol, amestecati pasta miso, tahini, sosul de soia si otetul din orez.

Preparati taieteii conform instructiunilor de pa ambalaj si, cand sunt aproape gata, puneti-i la scurs intr-o sita si treceti-i pe sub un jet de apa rece.

Incalziti uleiul de susan intr-o cratita; cand uleiul s-a incins, adaugati ceapa tocata (partile albe), usturoiul si ghimbirul. Caliti la foc mediu, pana cand se inmoaie. Adaugati apoi zeama de alge (strecurata) si piperul alb si lasati la fiert 10 minute.

In timp ce supa fierbe, pregatiti legumele. Spalati, curatati, taiati, in functie de ce alegeti sa folositi.

Toppings ramen: bok choy, broccoli, pastai mazare Carouby, morcovi, ciuperci shiitake si enoki, tofu

Puneti apa la fiert intr-o cratita si blansati pe rand legumele, in functie de timpul de fierbere al fiecareia. Eu am lasat broccoli, pastaile de mazare si ciupercile shiitake maxim 2 minute, iar restul legumelor cateva secunde. Legumele trebuie sa fie usor crocante, nu foarte moi. Puteti sa adaugati legumele direct in supa in loc sa le blansati separat.

Luati supa de pe foc. Adaugati cateva linguri de supa in bolul cu tahini si miso si amestecati bine pentru a dilua putin amestecul, apoi puneti in supa si amestecati bine.

La final, puneti in boluri taieteii, aranjati legumele si tofu, apoi adaugati supa. Presarati deasupra alge, seminte se susan si/sau ceapa verde si savurati!

Ramen cu pasta miso alba, legume si tofu

Alte retate asiatice

Daca v-a placut aceasta reteta de ramen cu pasta miso, legume si tofu, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca preparati un ramen vegan dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook. ๐Ÿ˜Š.

Ramen vegan cu tofu si legume

Ramen cu pasta miso alba, tofu si legume

Taietei ramen intr-o supa delicioasa cu pasta miso alba si tahini, cu felii de tofu prajit si legume sanatoase. O alegere excelenta pentru o masa savuroasa.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Course Cina, Pranz
Cuisine Japonez
Servings 2 portii

Ingredients
  

  • 150 g taietei ramen fara ou

Supa

  • 5 g kombu
  • 750 ml apa fierbinte
  • 30 g pasta miso alba
  • 20 g tahini
  • 30 ml sos de soia light sau all purpose
  • 1 lingurita otet din orez
  • 2 linguri ulei de susan
  • 2 cepe verzi tocate folositi doar partile albe pentru supa
  • 4 catei de usturoi zdrobit
  • 1 bucata ghimbir (2 cm) razuit
  • ยฝ lingurita piper alb macinat

Toppings

  • 1 lingura ulei pentru prajit tofu
  • 150 g tofu tare taiat felii
  • 10 ciuperci shiitake proaspete
  • 100 g ciuperci enoki
  • 100 g buchetele de broccoli
  • 100 g pastai mazare Carouby
  • 1 bok choy
  • 1 morcov mic feliat cu un peeler
  • alge / seminte de susan / ceapa verde

Instructions
 

  • Puneti algele (kombu) intr-un bol si turnati apa fierbinte peste; lasati-le deoparte minim 30 de minute;
  • Puneti pasta miso, tahini, sosul de soia si otetul din orez intr-un bol, amestecati bine si lasati deoparte;
  • (Optional) Incalziti uleiul vegetal intr-o tigaie si prajiti putin feliile de tofu;
  • Preparati taieteii conform instructiunilor de pe ambalaj; cand sunt aproape gata, puneti-i intr-o sita si treceti-i pe sub un jet de apa rece; lasati-i in sita sa se scurga;
  • Incalziti uleiul de susan intr-o cratita si, cand e fierbinte, adaugati ceapa (partile albe), usturoiul si ghimbirul razuit; caliti la foc mediu timp de 2 minute, pana se elibereaza aromele;
  • Adaugati dashi (supa de kombu strecurata) si piperul alb; acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic timp de 10 de minute;
  • Intre timp, pregatiti legumele: puneti apa la fiert intr-o cratita si blansati broccoli, pastaile de mazare si ciupercile shiitake maxim 2 minute; apoi blansati bok choy si ciupercile enoki timp de 20-30 de secunde;
  • Luati supa de pe foc; diluati amestecul de miso cu 5-6 linguri de supa; adaugati amestecul in supa si combinati;
  • Puneti in boluri taieteii, legumele si tofu, apoi turnati supa peste ele;
  • Presarati deasupra alge / seminte de susan / ceapa verde si savurati!

Notes

  1. Prin fierbere, algele (kombu) devin amare; de aceea trebuie lasate in apa fierbinte.
  2. Nu fierbeti legumele prea mult; sunt mult mai bune si mai sanatoase daca sunt putin crocante.
Keyword ramen vegan, reteta ramen, supa ramen, taietei ramen

Scrie un comentariu

Evaluare reteta