*Acest articol a fost publicat initial in decembrie 2020 si actualizat in aprilie 2021.

Quiche vegan cu rosii cherry …. sau o alta reteta mai veche de-a mea pe care am veganizat-o 😊. Pana acum cativa ani, nici macar nu puteam sa-mi imaginez ca se poate face o umplutura de quiche fara oua. Dar, inca de la prima incercare, am ramas foarte surprinsa de cat de bine a iesit.

Quiche este denumirea in limba franceza pentru tarta. Quiche Lorraine mai exact, dupa Alsace-Lorraine, regiunea din nord-estul Frantei unde se spune a aparut. Nu are sens sa dezbatem daca a fost creat de francezi sau de nemti; mai bine savuram gustul 😊.

Acest quiche cu rosii cherry se prepara relativ usor (mai ales daca folositi aluat cumparat 😉) si e plin de arome delicioase. Este perfect pentru micul dejun sau o gustare si sigur o sa va placa amestecul de rosii cherry dulci si ierburi aromate. Pe langa asta, contine si o cantitate semnificativa de proteine, pentru ca am folosit muuult tofu in umplutura 😊.

Ingrediente quiche vegan cu rosii cherry

!!! In aceasta sectiune veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului !!!

Ingrediente aluat

  • faina – am folosit faina alba de grau; nu am testat cu faina fara gluten, prin urmare nu sunt sigura daca rezultatul va fi acelasi;
  • unt vegan (nu margarina) – este foarte important sa folositi unt rece; taiati-l cubutete si pastrati-l in frigider pana cand trebuie sa il folositi;
  • praf de copt – pentru a ajuta crusta sa „creasca”;
  • apa rece „ca gheata” – nu consider apa un ingredient, insa, pentru aluatul acesta e foarte important sa folositi apa foarte rece cand framantati aluatul, pentru a da crustei textura aceea faramiciosa, dar si usor crocanta;
  • turmeric – nu este obligatoriu sa folositi, mie imi place culoarea pe care o da crustei;

Ingrediente umplutura

  • rosii cherry – folositi de orice fel va place;
  • tofu – masa de proteine si, bineinteles, un bun inlocuitor pentru branza; eu am folosit tofu tare, insa cred ca ar merge bine si tofu tartinabil (nu am testat insa varianta aceasta);
  • fulgi de drojdie inactiva – cel mai bun prieten al veganilor, fiind o buna sursa de vintamine B; si mai are si un gust placut de branza; se gaseste in supermarket-uri sau in magazinele cu produse bio;
  • sare neagra – sau kala namak, cum i se spune in India, de unde provine (din zona muntilor Himalaya, mai exact); datorita continutului de sulf, are gust si miros de ou, de aceea este un ingredient cheie in retetele vegane in care gustul de ou este important; eu am folosit-o cu succes in reteta de maioneza din aquafaba si in cea de omleta din faina de naut; o gasiti in magazinele cu produse bio;
  • smantana vegana – pentru un plus de cremozitate; eu am folosit smanatana neindulcita din soia, dar o puteti inlocui cu lapte vegetal neindulcit;
  • turmeric pudra – din nou, optional, doar pentru a da culoare; nu va faceti griji in privinta gustului, e o cantitate atat de mica, incat nu se simte;
  • amidon din porumb – ca sa „lege” umplutura; il puteti inlocui cu faina din soia sau naut;
  • ierburi aromate – busuioc (am folosit frunze proaspete), cimbru si oregano.

Cum se face quiche vegan cu rosii cherry

Prepararea aluatului

In primul rand, e nevoie sa amestecati ingredientele uscate intr-un bol. Apoi taiati untul vegan in cubulete cat mai mici pentru a fi mai usor de integrat amestecul de ingrediente uscate. Nu este nevoie sa folositi un robot de bucatarie. Eu chiar prefer sa framant cu mana pentru ca asa simt mai bine consistenta si textura aluatului.

Framantand ingredientele uscate cu unt, veti obtine foarte faramitat, neconsistent. Adaugati apa rece treptat, deoarece e posibil sa nu aveti nevoie sa folositi toata cantitatea indicata in reteta. Framantati pana cand firimiturile de aluat incep sa se lipeasca. Aluatul trebuie racit minim 30 de minute inainte de coacere; in felul acesta, grasimea din unt se intareste, apoi se topeste repede in cuptorul incalzit si rezulta acea crusta sfaramicioasa, dar si usor crocanta.

Ingrediente umplutura

Am preferat sa calesc putin rosiile cherry cu frunzele de busuioc in ulei de masline. In felul acesta, rosiile se vor imbiba cu aroma de busuioc proaspat. Fiti atenti doar sa nu gatiti rosiile mai mult de 2 minute, altfel se vor sparge, iar zeama care se scurge din ele va afecta consistenta umpluturii. Oricum, este un pas optional.

Rosii cherry preparate cu busuioc verde

De asemenea, prefer sa tai cateva rosii in jumatati si sa le pun, la final, peste umplutura pentru a da tartei un aspect placut.

Apoi, tot ce va mai ramane de facut este sa puneti restul ingredientelor pentru umplutura intr-un robot de bucatarie si sa procesati pana obtineti o pasta fina.

Asamblare si coacere quiche cu rosii cherry

Puneti aluatul rece pe o suprafata curata si intindeti-l cu un sucitor pana obtineti o foaie rotunda. Foaia de aluat ar trebui sa fie cu aproximativ 3 cm mai mare decat dimensiunea formei de copt, ca sa puteti acoperi si marginile. Transferati apoi foaia de aluat in forma de copt si presati bine. Pentru ca aluatul sa nu se rupa, puteti rula foaia pe sucitor si derula apoi in forma de tarta.

Intepati aluatul cu o furculita pentru a se elimina aburul care se formeaza in timpul coacerii. De asemenea, pentru ca aluatul sa nu crape in timp ce se coace, puteti sa puneti peste el niste greutati care sa il preseze. Daca nu aveti greutati speciale pentru aluat, puteti folosi boabe de fasole sau orez (puse pe o foaie de copt). De mentionat ca va dura mai mult etapa aceasta de „pre-coacere” a aluatului (sau „coacere oarba”, cum i se mai spune). Trebuie sa lasati timp de 6-7 minute aluatul in cuptor, dupa care adaugati greutatile si mai coaceti 10 minute.

Daca aluatul s-a inmuiat intre timp, mai lasati-l in frigider (in forma de copt) timp de 10-15 minute, inainte sa il puneti in cuptor.

Etapa aceasta de pre-coacere este foarte importanta deoarece aluatul are nevoie de un timp de coacere mai lung decat umplutura. Daca le puneti impreuna in cuptor de la inceput, crusta va fi necoapta, moale si lipicioasa.

In cazul in care ati calit rosiile cherry, ar fi bine sa nu le amestecati in bolul cu umplutura. Se pot sparge si astfel umplutura va fi prea zemoasa. Mai bine puneti peste aluat un strat de umplutura, apoi stratul de rosii si restul de umplutura deasupra.

Puneti tava in cuptor si coaceti timp de 40-50 de minute. Daca partea de sus a crustei devine maro, acoperiti cu o folie de aluminiu pentru a incetini procesul de coacere. Acoperiti doar crusta, nu si umplutura. Dupa ce scoateti tarta din cuptor, lasati-o sa se raceasca putin inainte de a o felia.

Tarta vegana cu rosii cherry, tofu si ierburi aromate

Nu aveti timp sa preparati un quiche?

Nici o problema, exista metode de eficientizare 😉! Asa cum am mentionat, nu trebuie sa caliti rosiile cherry, veti obtine un quiche foarte bun si daca sariti peste etapa aceasta. De asemenea, puteti prepara umplutura in timp ce aluatul se raceste in frigider. Sau puteti prepara aluatul cu o zi inainte; se pastreaza in frigider, bine impachetat.

Si daca sugestiile de mai sus nu functioneaza, cumparati un aluat vegan din magazin si asa veti reduce considerabil nu doar timpul de preparare, ci si gradul de dificultate 😉.

Cum se pastreaza tarta cu rosii cherry

Se poate pastra la frigider, intr-o caserola bine inchisa, timp de 2-3 zile. Nu am incercat sa-l congelez, insa nu cred ca este o idee prea buna. Tofu oricum isi schimba textura prin inghetare, iar rosiile cred ca vor deveni foarte apoase dupa ce se dezgheata.

Daca va place reteta aceasta de quiche vegan cu rosii cherry si tofu, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra 😊. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Quiche vegan cu rosii cherry si tofu

Quiche vegan cu rosii cherry si tofu

Acest quiche este foarte savuros si hranitor. Rosiile cherry dulci, invaluite in aroma de busuioc proaspat si acoperite intr-o crema gustoasa de tofu, ti se vor topi in gura. Este o optiune foarte buna pentru micul dejun, o gustare sau chiar o cina usoara.
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Racire aluat 30 mins
Course Aperitiv
Cuisine Franceza
Servings 14 portii

Equipment

  • Forma de copt tarta de 25 cm

Ingredients
  

Aluat

  • 240 g faina de grau
  • 80 g unt vegan taiat cubulete mici
  • 90 ml apa foarte rece
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita turmeric pudra optional, pentru culoare

Umplutura

  • 450 g rosii cherry
  • o mana frunze de busuioc proaspat tocat (nu foarte marunt)
  • 1 lingura ulei de masline daca vreti sa caliti rosiile
  • 500 g tofu tare
  • 200 ml smantana vegana din soia sau ovaz
  • lingurita cimbru uscat
  • lingurita oregano uscat
  • 3 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 2 linguri amidon din porumb
  • ½ lingurita sare neagra
  • ¾ lingurita sare sau dupa gust
  • 1 lingurita piper negru macinat sau dupa gust
  • ½ lingurita turmeric pudra optional, pentru culoare

Instructions
 

Prepararea aluatului

  • Puneti faina, sarea, praful de copt si turmericul intr-un bol si amestecati bine;
  • Adaugati untul si framantati pana obtineti un aluat foarte faramicios;
  • Adaugati apa rece treptat si framanatati pana obtineti un aluat consistent;
  • Faceti o bila din aluat si lasati la frigider minim 30 de minute;

Prepararea umpluturii

  • (Optional) Taiati cateva rosii in jumatati pentru a le pune peste umplutura, ca decor; caliti restul rosiilor cu busuiocul verde in ulei de masline, timp de 2 minute, la foc mediu; puneti deoparte;
  • Punteti toate ingredientele pentru umplutura (cu exceptia rosiilor) intr-un robot de bucatarie si procesati pana obtineti o pasta fina;

Asamblare quiche

  • Incalziti cuptorul la 180°C;
  • Intindeti aluatul rece cu un sucitor, pe o suprafata curata si formati un cerc putin mai mare decat dimensiunea formei de copt, ca sa puteti acoperi si marginile;
  • Puneti aluatul in forma de copt si presati bine pe fundul formei si pe margini; taiati aluatul in exces si intepati cu o furculita;
  • Coaceti timp de 10 minute apoi scoateti crusta din cuptor;
  • Puneti peste crusta, intr-un strat uniform, jumatate din umplutura; adaugati apoi rosiile calite si restul de umplutura peste; puneti deasupra jumatatile de rosii;
  • Coaceti tarta timp de 40 de minute; la 180°C, pana cand umplutura se intareste si crusta devine crocanta;
  • Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca 15 minute inainte de feliere.

Notes

  1. Asigurati-va ca aluatul e foarte rece inainte sa il coaceti.
  2. Daca alegeti sa caliti rosiile, nu le lasati prea mult pe foc; altfel se vor sparge in timpul coacerii si umplutura va fi prea lichida.
  3. Daca marginile crustei se coc prea tare (devin maro), acoperiti-le cu o folie de aluminiu pentru a incetini procesul de coacere.
Keyword quiche de post, quiche vegan, tarta vegana

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta