Aceasta prajitura vegana cu afine si cocos este un deliciu pentru papilele gustative. Plina de aroma, cu textura fina si acoperita cu un topping cremos de afine, nu-ti va fi suficient sa o faci o singura data. Plus ca se prepara foarte simplu si repede 😊.

Afinele si nuca de cocos fac o pereche foarte buna, insa prajitura ar iesi la fel de buna si cu alte fructe de padure. Folositi asadar orice aveti la indemana.

Si e o companie foarte buna pentru ceaiul de dupa masa sau doar ca o simpla gustare.

Ingrediente pentru prajitura si topping

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

  • faina – am folosit faina alba din grau
  • afine – proaspete sau congelate; daca folositi congelate, nu le dezghetati
  • nuca de cocos – am folosit fulgi de cocos deshidratat
  • ulei de cocos – topiti-l inainte de a-l folosi
  • iaurt de cocos – pentru a da o textura cremoasa aluatului; trebuie sa fie la temperatura camerei cand il combinati cu celelalte ingrediente
  • extract de vanilie – pentru a da o aroma si mai placuta prajiturii
  • zahar – cel mai sanatos e sa folositi zahar brut
  • sare – pentru a amplifica gustul dulce al prajiturii
  • bicarbonat & praf de copt – agenti de crestere care fac prajitura pufoasa
  • zeama de lamaie – ca sa activeze bicarbonatul si praful de copt
  • lapte din plante – eu am folosit lapte de migdale si pentru prajitura si pentru topping; orice alt lapte din plante este bun
  • amidon din porumb – folosit pentru a ingrosa topping-ul

Cum se face prajitura vegana cu afine si cocos

Prepararea prajiturii

Puneti intr-un bol toate ingredientele uscate (faina, nuca de cocos, zahar, sare, bicarbonat si praf de copt). Puneti zeama de lamaie peste bicarbonat si praf de copt ca sa le activeze (incep sa faca spuma). Amestecati apoi bine toate ingredientele uscate.

Intr-un alt bol, puneti toate ingredientele lichide (ulei de cocos, lapte vegan, iaurt de cocos si extras de vanilie) si amestecati-le bine.

Puneti apoi incet ingredientele lichide in bolul cu ingrediente uscate. Adaugati treptat, in timp ce amestecati cu o spatula. Dupa ce obtineti un aluat consistent, integrati afinele. Retineti ca, daca folositi afine congelate care s-au dezghetat, aluatul va capata o culoare inchisa.

Puneti aluatul intr-o tava cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 20 x 25 cm pentru o prajititura inalta de 3 cm). Coaceti prajitura timp de 30-40 de minute in cuptorul preincalzit la 180° C. Daca folositi un vas ceramic, timpul de coacere s-ar putea sa fie mai lung (depinde si de cuptor).

Cand prajitura s-a copt, scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet.

Prepararea topping-ului

Intr-un bol mic, amestecati bine laptele de migdale cu amidon si puneti deoparte.

Dati afinele prin blender pana obtineti un sos fin. Dati printr-o strecuratoare, daca e cazul.

Puneti apoi sosul de afine si zaharul intr-o cratita mica si gatiti la foc mic pana se topeste zaharul. Adaugati apoi amestecul de lapte si amidon si amestecati continuu pana se ingroasa. Opriti focul si lasati sa se raceasca.

Dupa ce si prajitura si sosul de afine s-au racit, puneti topping-ul peste prajitura intr-un strat egal si taiati dupa cum doriti.

Cum se pastreaza prajitura cu afine si cocos

Prajitura poate fi pastrata timp de o saptamana la temperatura camerei, intr-o farfurie acoperita. Insa topping-ul se va usca a doua zi si, dupa mai mult de doua zile, incepe chiar sa prinda mucegai. De aceea, cel mai bine e sa pastrati prajitura in frigider, intr-o caserola bine inchisa.

Daca va plac deserturile cu afine, poate vreti sa incercati si reteta mea de clatite cu afine si lamaie 😊.

Daca v-a placut aceasta reteta, evaluati-o si lasati un comentariu mai jos. Si, daca preparati aceasta prajitura vegana cu afine si cocos, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choosetasty 😊.

Prajitura vegana cu afine si cocos

Prajitura vegana cu afine si nuca de cocos

Aceasta prajitura pufoasa si foarte aromata, acoperita cu un topping cremos de afine se prepara foarte usor si repede. Este perfecta pentru a fi servita langa cafeaua de dimineata sau ceaiul de dupa masa.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 50 mins
Course Dessert
Servings 12 portii

Ingredients
  

Ingrediente pentru prajitura

  • 375 g faina alba din grau
  • 60 g fulgi uscati de cocos
  • 150 g zahar folositi mai mult daca preferati mai dulce
  • ½ lingurita sare
  • lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingura zeama de lamaie sau otet de mere
  • 130 g ulei de cocos topiti-l inainte de a-l folosi
  • 180 ml lapte de migdale
  • 150 g iaurt de cocos
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 130 g afine

Pentru topping

  • 85 g afine
  • 65 g zahar
  • 2 linguri amidon din porumb
  • 180 ml lapte de migdale puteti ajusta cantitatea, in functie de consistenta dorita

Instructions
 

Preparati prajitura

  • Incalziti cuptorul la 180° C;
  • Intr-un bol mare puneti faina, nuca de cocos, zaharul, sarea, praful de copt si bicarbonatul;
  • Puneti zeama de lamaie peste bicarbonat si praf de copt; lasati pana sa se activeaza complet, apoi amestecati bine ingredientele uscate;
  • Intr-un alt bol, amestecati bine uleiul de cocos, laptele de migdale, extractul de vanilie si iaurtul de cocos;
  • Adaugati treptat amestecul de ingrediente lichide peste cele uscate si amestecati usor cu o spatula;
  • Integrati usor afinele in aluat, fara sa le zdrobiti;
  • Puneti aluatul intr-o tava cu hartie de copt si coaceti timp de 30-40 minute la 180° C;
  • Scoateti tava din cuptor si lasati prajitura sa se raceasca complet;

Preparati topping-ul

  • Intr-un bol mic, amestecati bine laptele de migdale si amidonul (sa nu ramana cocoloase);
  • Dati afinele printr-un blender pana obtineti un sos fin;
  • Puneti sosul de afine si zaharul intr-o cratita si incalziti la foc mic; amestecati pana cand zaharul se topeste;
  • Adaugati laptele de migdale cu amidon si lasati sa fiarba la foc mic, pana se ingroasa; amestecati continuu ca sa nu se prinda;
  • Cand sosul s-a ingrosat suficient, opriti focul si lasati sa se raceasca;
  • Dupa ce s-a racit si prajitura, puneti sosul deasupra, distribuiti intr-un strat egal, taiati prajitura si savurati!

Notes

  1. Nu dezghetati afinele intainte sa le adaugati in aluatul pentru prajitura.  Lichidul eliberat prin dezghetare, va da prajiturii o culoare inchisa.
  2. Stropiti tava cu putina apa inainte de a pune hartia de copt; hartia se va lipi ma bine de tava si veti putea intinde mai usor aluatul.
  3. Folositi „testul scobitorii” pentru a verifica daca prajitura e coapta; introduceti o scobitoare in mijlocul prajiturii si, daca iese curata, inseamna ca e gata; daca nu, mai coaceti 5 minute.
Keyword prajitura cu afine, prajitura vegana, topping de afine

4 Comentarii

  1. Bună, am folosit aceasta compoziție(fără glazura) pentru a face brioșe și au ieșit foarte delicioase, aromate și pufoase 😍

Scrie un comentariu

Evaluare reteta