Prajitura cu iaurt, lamaie si cocos este una dintre cele mai simple pe care le-am preparat. Lamaia da o aroma placuta oricarui desert, iar nuca de cocos da intotdeauna o nota exotica. Asa ca de ce nu le-am pune impreuna intr-o prajitura delicioasa?! Insotita de un sos cremos de lamaie si cocos, prajitura aceasta este perechea perfecta pentru ceaiul vostru preferat.

Si, pe langa ca e foarte aromata, mai este si vegana si fara gluten.

Prajitura cu iaurt, lamaie si cocos cu sos de lamaie si crema de cocos

Ingrediente necesare

In paragraful acesta veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Nu este nevoie sa evidentiez ca ingredientele principale sunt lamaia si nuca de cocos. Ba chiar mai mult, avem 4 ingrediente pe baza de nuca de cocos: iaurt de cocos, crema de cocos, fulgi de cocos si faina de cocos!

Pentru a prepara aceasta prajitura fara gluten, am folosit faina de cocos, o faina cu un continut scazut de carbohidrati, dar bogata in proteine si fibre. Spre deosebire de fainurile din cereale, faina de cocos absoarbe foarte mult lichid, motiv petru care nu e foarte usor de folosit. De regula, se foloseste de 3-4 mai putina faina de cocos fata de cantitatea pe care ati folosi-o in mod obisnuit. Pe langa asta, pentru a da structura si umezeala prajiturii, faina de cocos are nevoie de oua. Ceea ce face ca faina de cococos sa fie o provocare si mai mare atunci cand vrei ca prajitura sa fie si vegana.

Pentru a da structura prajiturii, am adaugat putin amidon din porumb. Si, pentru ca faina de cocos face aluatul cam destul de dens, am folosit o parte fulgi de cocos si am adaugat aquafaba batuta spuma.

Pentru sosul de lamaie am folosit crema de cocos, sirop de agave, zeama si coaja rasa de lamaie. Am adaugat si putin lapte vegetal pentru a subtia sosul. Puteti inlocui laptele cu apa de cocos.

De regula, folosesc crema de cocos din conserva (400 ml). Insa, de data aceasta, am avut nevoie de o cantitate destul de mica si am folosit crema de cocos Biona ambalata in cutie din carton. Avantajul e ca puteti folosi cat aveti nevoie si restul de crema se pastreaza foarte bine la frigider timp de cateva luni.

Si, pentru a da putin culoare, am adaugat un praf de turmeric atat in aluatul pentru prajitura, cat si in sosul vegan de lamaie si cocos.

Cum se face prajitura cu iaurt, lamaie si cocos

Amestecati mai intai intr-un bol faina de cocos, amidonul, fulgii de cocos si praful de copt.

Intr-un alt bol, amestecati iaurtul, zeama si coaja rasa de lamaie, zaharul si extractul de vanilie. Puneti apoi ingredientele uscate peste cele lichide, amestecati bine si lasati deoparte.

Puneti aquafaba intr-un bol si bateti cu mixerul pana se formeaza o spuma tare. Incepeti cu viteza minima si, dupa ce spuma a inceput sa se formeze, adaugati putina zeama de lamaie si cresteti treptat viteza.

Apoi puneti spuma de aquafaba peste celelalte ingrediente si amestecati usor cu un tel.

Incorporare spuma de aquafaba in aluatul pentru prajitura

Transferati aluatul intr-o forma rotunda in care ati pus hartie de copt. Eu am folosit o forma cu diametrul de 18 cm.

Coaceti prajitura timp de aproximativ 40 de minute la 180° C. Daca vor aparea crapaturi pe suprafata aluatului in timp ce se coace, e in regula. Asta se intampla din cauza fainii de cocos care, asa cum am mentionat, absoarbe foarte mult lichid. Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.

Cand prajitura s-a racit, puteti prepara sosul. Puneti toate ingredientele intr-o cratita mica si incalziti la foc mic. Amestecati bine pana cand crema de cocos se topeste complet si obtineti un sos consistent. Luati cratita de pe foc si, daca sosul este prea gros, adaugati putin lapte vegetal sau apa de cocos. Oricum sosul se intareste pe masura ce se raceste; de aceea va recomand sa-l preparati chiar inainte de a-l pune peste prajitura.

Alte deserturi vegane care ar putea sa va placa

Daca va place aceasta prajitura vegana si fara gluten, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca si preparati prajitura cu iaurt, lamaie si cocos, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Prajitura fara gluten cu iaurt, lamaie si cocos

Prajitura cu iaurt, lamaie si cocos

Prajitura cu iaurt, lamaie si cocos este foarte aromata si are o tenta exotica. Este vegana, fara gluten si se prepara foarte repede si usor.
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 55 mins
Course Desert
Cuisine General
Servings 10 portii

Equipment

  • Forma rotunde de 18 cm
  • mixer electric

Ingredients
  

Ingrediente prajitura

  • 800 g iaurt din cocos
  • sucul si coaja rasa de la o lamaie pastrati o lingura pentru aquafaba
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 120 g zahar din trestie
  • 100 g faina din cocos
  • 40 g amidon din porumb
  • 70 g fulgi de nuca de cocos
  • ¼ lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita turmeric optional, pentru culoare
  • 80 ml aquafaba rece

Ingrediente sos de lamaie si cocos

  • 80 ml zeama de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 60 g crema de cocos
  • 50 ml sirop de agave
  • 2-3 linguri lapte vegetal sau apa de cocos
  • lingurita turmeric optional, pentru culoare

Instructions
 

Preparare prajitura

  • Puneti intr-un bol mare iaurtul, zaharul, extractul de vanilie, zeama si coaja rasa de lamaie;
  • Intr-un alt bol amestecati faina de cocos, zmidonul, fulgii de cocos, sarea, praful de copt si pudra de turmeric (daca folositi);
  • Puneti ingredientele solide in bolul cu ingrediente lichide, amestecati bine cu un tel si lasati deoparte;
  • Incalziti cuptorul la 180°C si puneti hartie de copt in forma;
  • Puneti aquafaba intr-un bol si incepeti sa bateti cu mixerul la viteza mica; dupa ce incepe sa se formeze spuma, adaugati 1 lingura de zeama de lamaie si mariti viteza treptat; bateti pana cand se formeaza o spuma tare;
  • Adaugati spuma peste restul ingredientelor si amestecati usor cu telul;
  • Puneti aluatul in forma si distribuiti intr-un strat uniform;
  • Coaceti prajitura timp de 35-40 de minute; dupa ce s-a copt, scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie;

Preparare sos

  • Puneti toate ingredientele pentru sos intr-o cratita mica si gatiti la foc mic pana cand crema de cocos se topeste si obtineti o compozitie omogena; adaugati putin lapte vegetal sau apa de cocos daca sosul este prea gros;
  • Puneti sosul peste prajitura si savurati!
Keyword prajitura cu iaurt, prajitura cu lamaie, prajitura fara gluten, prajitura vegana

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta