Prajitura aceasta vegana cu gutui si migdale este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru zilele friguroase de toamna sau iarna. Umeda si frageda, garnisita cu fulgi crocanti de migdale, sigur iti va face ziua mai buna.
Cred ca, datorita faptului ca sunt mai greu de mancat crude, gutuile sunt niste fructe subestimate. Au o textura mai „lemnoasa” si aspra si sunt acoperite cu un fel de puf, ceea ce nu le face foarte atragatoare. Cu toate acestea, e greu sa nu sesizam aroma lor. Au un miros patrunzator, parca o combinatie de mere cu ananas. Am incercat sa mananc cand eram copil, dar nici o sansa 😊. Pe de alta parte, intotdeauna mi-a placut gemul de gutui pe care-l facea bunica. Insa, desi avea un gutui cu multe fructe in gradina, nu-mi amintesc sa le fi folosit vreodata intr-o prajitura. Asa ca, a trebuit sa compensez acum cu o prajitura aceasta plina de arome irezistibile 😊.
Ingrediente pentru prajitura cu gutui si migdale
In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.
- faina – am folosit un amestec de faina alba de grau si faina de migdale; e important sa folositi faina de migdale si nu almond meal (migdale macinate); deoarece folosim ulei in compozitia acestei prajituri, daca migdalele nu sunt fin macinate, uleiul nu se va integra bine in aluat; si asta va afecta textura si consistenta prajiturii;
- faina de in – deoarece nu folosim oua, e nevoie de un agent care sa inchege aluatul, iar faina de in inlocuieste cu succes ouale in aluaturile pentru deserturi vegane / de post;
- zahar – am folosit zahar brut din trestie;
- ulei – am folosit ulei extra virgin de masline, dar puteti folosi un alt ulei vegetal rafinat;
- lapte de migdale – se poate folosi si lapte din ovaz;
- coaja rasa de lamaie – pentru a da inca o aroma prajiturii;
- condimente – scortisoara, ghimbir pudra, cuisoare, ienibahar, cardamom; pentru a fierbe gutuia, folositi condimente boabe (intregi), dar in aluat folositi pudre.
Cum se face prajitura cu gutui si migdale
Incepeti prin a pregati gutuia. Mai intai, puneti la fiert apa, zaharul si scortisoara, cuisoarele, ienibahar, cardamom (intregi). Intre timp, curatati si taiati gutuia cubulete. Cand apa incepe sa fiarba, adaugati bucatile de gutuie si lasati sa fiarba 2-3 minute la foc mediu, apoi scurgeti apa. Bucatile de gutuie ar trebui sa fie inca tari cand le scoateti din apa. Daca sunt fierte complet, se vor inmuia si mai tare in cuptor si vor afecta procesul de coacere a prajiturii.

Cat bucatile de gutuie se scurg de apa, incepeti sa pregatiti aluatul. Puneti toate ingredientele uscate intr-un bol mare si amestecati-le bine. Intr-un alt bol, amestecati ingredientele lichide. Turnati apoi lichidele peste ingredientele uscate si amestecati usor cu o spatula. Integrati usor bucatile de gutuie, apoi puneti aluatul intr-o forma de tort. Eu am folosit o forma rotunda cu diametrul de 18 cm; a iesit o prajitura inalta de 5 cm.
Presarati peste aluat fulgi de migdale si zahar granulat si puneti tava in cuptorul incalzit la 170° C.

Coaceti prajitura timp de 40 de minute. Tineti cont de faptul ca timpul de coacere poate fi diferit, in functie de cuptor (electric / pe gaz) si de vasul folosit (vasele ceramice presupun un timp de coacere mai lung decat tavile metalice). Ca sa fiti siguri ca prajitura poate fi scoasa din cuptor, aplicati testul scobitorii: introduceti o scobitoare in mijlocul prajiturii si, daca scobitoarea iese curata, prajitura e gata. Daca nu iese scobitoarea curata, mai lasati 5 minute in cuptor.
Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.
Cum se pastreaza prajitura cu gutui si migdale
Prajitura se pastreaza bine la temperatura camerei timp de 4-5 zile. Cel mai bine e sa o acoperiti cu un capac pentru prajituri ca sa nu se usuce.
Daca v-a placut aceasta reteta de prajitura de post cu migdale si gutui, lasati mai jos un comentariu sau evaluati-o. De asemenea, daca preparati reteta, faceti o poza, postati-o pe Instagram si nu uitati sa etichetati #choose_tasty 😊.

Prajitura vegana cu gutui si migdale
Equipment
- Forma rotunda de tort de 18 cm
Ingredients
Pentru fierberea gutuii
- 1 gutuie mica 250 g
- 2 linguri zahar
- condimente: scortisoara (intreaga, cuisoare, boabe de ienibahar si de cardamom
- 250 ml apa
Ingrediente uscate
- 180 g faina alba de grau
- 90 g faina de migdale
- 2 linguri faina de in
- 100 g zahar brut din trestie
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat
- 1 lingura scortisoara
- ⅔ lingurita cardamom macinat
- 1 lingurita ghimbir macinat
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- ⅓ lingurita sare
- coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente lichide
- 200 ml lapte de migdale
- 150 ml ulei de masline rafinat, fara miros
- 1 lingura otet de mere sau zeama de lamaie
Toppings
- 30 g fulgi de migdale
- 1-2 linguri zahar granulat
Instructions
Fierberea gutuii
- Puneti la fiert apa, zaharul si condimentele intr-o cratita mica;
- Curatati gutuia si taiati-o cubulete; cand apa incepe sa fiarba, adaugati bucatile de gutuie si lasati sa fiarba la foc mic timp de 2-3 minute; scoateti apoi bucatile de gutuie si lasati-le la scurs, intr-o sita;
Prepararea aluatului
- Incalziti cuptorul la 170° C si puneti hartie de copt pe fundul formei de copt;
- Intr-un bol mare, amestecati toate ingredientele uscate;
- Intr-un alt bol, amestecati ingredientele lichide;
- Puneti ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati usor, cu o spatula;
- Adaugati bucatile de gutuie si amestecati usor;
- Puneti aluatul in forma de copt si presarati deasupra fulgii de migdale si zaharul granulat;
- Puneti tava in cuptor si coaceti prajitura timp de aproximativ 40 de minute;
- Scoateti prajitura din cuptor si lasati sa se raceasca complet inainte de o taia.
Notes
- Nu lasati gutuile sa fiarba complet; vor fi prea moi si apoase cand le veti adauga in aluat , iar prajitura nu se va coace bine.
- Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor si de tava folosita.