Ce ar putea sa nu-ti placa intr-o prajitura aromata cu mere si stafide inmuiate in rom?! Mere proaspete, arome de sarbatoare, stafide moi si….rom! E prajitura perfecta pentru o dupa-masa de toamna in care vrei doar sa lenevesti.

Prajitura cu mere este un desert destul de banal, dar, daca adaugam stafide si rom, deja am trecut la nivelul urmator. Si se mai si prepara foarte usor! Doar cativa pasi simpli si prajitura aceasta ti se va topi in gura 😊.

Ingrediente

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

Pe langa faptul ca aceasta prajitura aromata cu mere se prepara foarte usor, nici ingredientele nu sunt chiar speciale:

  • mere – desi nu aveti nevoie de o cantitate mare de mere, e important sa le alegeti pe cele potrivite; nu toate merele se comporta bine atunci cand sunt gatite; soiuri precum Ionatan sau Granny Smith sunt cele mai potrivite pentru tarte si prajituri deoarece nu se inmoaie prea tare la temperaturi ridicate;
  • faina – am folosit faina alba din grau;
  • zahar – am folosit zahar brut intr-o cantitate destul de mica; in general nu pun mult zahar in deserturi; cu atat mai mult cu cat, pentru aceasta prajitura, am ales un topping de caramel care e foarte dulce; daca voi vreti sa adaugati mai mult zahar, puteti sa o faceti, dar tineti cont de faptul ca mai avem si alte ingrediente dulci – merele si banana;
  • unt topit – va da o textura bogata prajiturii si va inmuia blatul;
  • banana zdrobita – dupa cum stiti, bananele sunt un bun inlocuitor pentru oua in deserturile vegane; prefer sa folosesc banane pentru ca dau o aroma placuta prajiturilor, ceea ce nu se poate spune despre oua;
  • sos de mere – am folosit un sos simplu, facut in casa, insa si cel din magazin da rezultate bune; vezi reteta mea de sos de mere;
  • rom brun si stafide – ca sa alcoolizam prajitura 🤣; nu chiar, n-am pus chiar asa de mult rom; oricum, e important sa folositi un rom de calitate, altfel nu va da prajiturii nici o aroma;
  • lapte – cum nu mai consum lapte de vaca de cativa ani, laptele pe baza de plante e singura mea optiune; am folosit lapte de migdale pentru ca, in general, laptele facut din nuci este mai potrivit pentru prajituri datorita consistentei si texturii usor cremoase;
  • scortisoara – condimentul care se potriveste perfect cu merele;
  • praf de copt, bicarbonat si otet din mere (sau zeama de lamaie) – ingredientele care ajuta aluatul sa creasca si il fac mai pufos;
  • sare – pentru a scoate in evidenta aromele si a echilibra gustul dulce.

Cum se face prajitura aromata cu mere si stafide cu rom

In primul rand puneti stafidele la inmuiat in rom pentru cel putin o ora. Daca le lasati peste noapte e si mai bine.

Apoi pregatiti merele. Curatati-le, indepartati cotoarele si taiati-le in cuburi mici, de aproxumativ 1 cm. Daca le taiati in bucati mai mari, va fi mai greu sa le aranjati in tava pentru copt. Si daca nu va deranjeaza coaja merelor, puteti sa sariti peste acest pas.

Aluatul se prepara foarte repede si nici nu aveti nevoie de nimic special, doar o lingura sau o spatula.

Incepeti prin a topi untul. Eu am preferat sa il topesc la foc scazut, in bain-marie. In timp ce untul se topeste, puneti faina, zaharul, scortisoara si sarea intr-un bol mare. Amestecati-le bine. Puneti deasupra (fara sa amestecati), praful de copt si bicarbonatul peste care adaugati otetul de mere (sau zeama de lamaie).

Prajitura cu mere - amestec ingrediente uscate

Lasati acidul sa isi faca treaba, timp in care, intr-un alt bol, amestecati restul ingredientelor (mai putin merele).

Prajitura cu mere - ingrediente lichide

Puneti ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati-le usor cu o spatula.

Preparare aluat prajitura cu mere

Cand ingredientele s-au combinat perfect, adaugati bucatile de mere si integrati-le usor in aluat.

Ingrediente prajitura aromata cu mere

In etapa urmatoare, transferati aluatul intr-o tava in care ati pus in prealabil hartie de copt. Eu am folosit o forma de 22 x 19 cm. Lasati prajitura sa se coaca timp de aproximativ 40 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Dupa ce s-a copt, lasati prajitura sa se raceasca cel putin 20 de minute inainte sa indepartati forma si hartia de copt. Cand s-a racit complet, puneti pe prajitura un topping care va place: sos de caramel (asta a fost alegerea mea), sos de mere, glazura de vanilie sau scortisoara. Sau doar presarati niste zahar pudra si gata e!

Recomandari pentru prepararea prajiturii cu mere

Amestecati praful de copt si bicarbonatul cu otet de mere (sau zeama de lamaie). Aceste doua prafuri fac prajitura sa creasca, dar doar in prezenta unui ingredient acid care creeaza dioxid de carbon gazos. Si, din moment ce nu am folosit iaurt sau alt ingredient care contine acid, otetul va activa cele doua pudre. Tin minte cum, atunci cand facea prajituri, mama „stingea” praful de copt cu otet intr-o lingura pe care o tinea deasupra aluatului. Iar eu eram fascinata de cum imediat se facea totul o spuma care curgea in aluat 😊.

Laptele trebuie sa fie la temperatura camerei, altfel veti avea o prajitura cu o textura prea densa.

Daca vreti ca prajitura aceasta s anu fie doar pentru adulti si sa evitati alcoolul, puteti sa inlocuiti romul cu suc de mere.

prajitura aromata cu mere si topping de caramel

Cum se pastreaza prajitura cu mere

Prajitura aromata cu mere rezista cateva zile si nu are nevoie sa stea la frigider. Cel mai bine este sa o pastrati la temperatura camerei si sa o acoperiti cu un capac pentru prajituri sau chiar cu un bol.

Daca ti-a placut aceasta reteta, lasa un comentariu mai jos. Si daca prepari o prajitura aromata cu mere si stafide in rom dupa reteta mea, trimite-mi o poza 😊

Prajitura cu mere

Prajitura aromata cu mere si stafide in rom

Prajitura aceasta este foarte aromata, cu bucati moi de mere proaspete si stafide inmuiate in rom. Este desertul perfect pentru o dupa-masa de toamna.
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr
Course Desert
Servings 10 portii

Equipment

  • Tava / forma de copt de 22 x 19 cm

Ingredients
  

  • ½ cana stafide 80 g
  • 5 linguri rom brun
  • 2 mere mijlocii curatate si taiate cuburi (1 cm)
  • 2 cani faina alba din grau 240 g
  • 3/8 cani zahar brut 80 g
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • ¼ lingurita sare
  • 1 ½ lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat
  • 1 lingura otet de mere sau zeama de lamaie
  • ¾ cana unt topit 150 g
  • 1 banana zdrobita
  • ¾ cana sos de mere (sau o banana zdrobita) 100 g
  • ¼ cana lapte de migdale 60 ml

Instructions
 

  • Puneti stafidele la inmuiat in rom pentru cel putin o ora;
  • Incalziti cuptorul la 180°C;
  • Puneti faina, zaharul, scortisoara si sarea intr-un bol mare si amestecati-le bine;
  • Adaugati bicarbonatul si praful de copt (fara sa amestecati) si puneti otetul de mere peste ele;
  • Intr-un alt bol, amestecati banana, sosul de mere, untul topit, laptele si stafidele cu rom;
  • Adaugati ingredientele lichide peste cele uscate si amestecati usor cu o spatula;
  • Adaugati merele taiate;
  • Puneti aluatul intr-o tava cu hartie de copt;
  • Puneti prajitura in cuptor si coaceti timp de aproximativ 40 de minute;
  • Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o cel putin 20 de minute inainte de a o scoate din tava;
  • Dupa ce s-a racit complet, puneti peste prajitura un topping de caramel, sos de mere, glazura de vanilie sau zahar pudra.

Notes

  1. Taiati merele in bucati mici pentru a putea aseza bine aluatul in tava.
  2. Inainte sa puneti hartia de copt in tava, stropiti tava cu putina apa pentru ca hartia sa se lipeasca mai usor.
  3. Laptele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  4. Daca folositi banana in loc de sos de mare, mai adaugati putin unt.
  5. Timpul de coacere poate varia ȋn functie de cuptor; cel mai bine e sa aplicati “testul scobitorii” (introduceți o scobitoare in prajitura şi, daca iese curata, o puteti scoate din cuptor, daca nu, mai coaceti 5 minute si repetati testul).
  6. Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte sa o taiati.
Keyword prajitura cu mere, prajitura fara oua, stafide cu rom

Scrie un comentariu

Evaluare reteta