Aveti chef de o gustare? Incercati acest pateu din linte verde. Este foarte simplu si usor de facut. Nu e nevoie de abilitati speciale pentru a gati acest pateu. Si daca aveti in camara niste linte verde, ceapa, usturoi si cateva condimente, sunteti la trei pasi distanta de a savura aceasta gustare delicioasa.

Aceasta pasta este savuroasa si totusi foarte hranitoare. Poate fi servita pe paine, crackers, paine naan sau cu legume. Sau simpla, fara nimic altceva!

Vegan sau nu, lintea este atat de benefica pentru organism, incat nu trebuie sa-ti lipseasca din camara! Este plina de proteine (24 g doar daca prepari aceasta reteta), are continut ridicat de fibre, fier, polifenoli, acid folic si face bine si oaselor. Plus ca e un produs foarte ieftin.

Cand prepari acest pateu, nu putem vorbi de consistenta perfecta. Depinde de preferintele tale cat de consistent trebuie sa fie. Si pentru asta trebuie doar sa ajustezi cantitatile de apa sau ulei de masline.

In ceea ce priveste condimentele folosite, se poate improviza. Eu am folosit turmeric pentru a-i da o culoare mai galbuie (stim ca lintea verde nu e cea mai placuta la culoare dupa fierbere ๐Ÿ˜Š). Pe langa turmeric, am mai folist si garam masala, un amestec de condimente macinate, comun mai ales in India, Sri Lanka si Nepal. Este un mix de ingrediente dulci, iuti si aromate care, de regula, include chimion, coriandru, foi de dafin, piper negru, scortisoara, cuisoare si cardamom; dar reteta poate varia de la o reguine la alta. Daca nu-ti surade genul acesta de condimente, poti sa inlocuiesti garam masala cu cimbru, rozmarin sau alte ierburi aromate care iti plac.

Una peste alta, pentru a prepara acest pateu din linte verde, ai nevoie de doar 40 de minute si 9 ingrediente. Pe langa asta, e un preparat vegan, fara gluten, care poate fi servit ca aperitiv sau o gustare rapida, bogata in proteine.

Cum se gateste lintea?

Exista mai multe feluri de linte si fiecare trebuie gatit diferit, De exemplu, lintea rosie are nevoie sa fiarba doar 20 de minute, spre deosebire de lintea verde care cere mai mult timp. Dar hai sa vedem ce e de facut pentru a obtine o textura fina si o consistenta pufoasa pentru acest pateu din linte verde.

Din moment ce prefer sa fac totul de la 0 decat sa folosesc produse conservate, am ales „calea lunga”. Am pus lintea uscata la inmuiat peste noapte intr-un bol plin cu apa. Am adaugat si o lingurita de bicarbonat pentru o textura cat se poate de fina. Daca folositi bicarbonat, nu uitati sa clatiti lintea inainte sa o fierbeti.

Daca ati uitat sa puneti lintea la inmuiat si totusi vreti sa faceti acest pateu, nici o problema, sunt si scurtaturi. Puteti folosi o oala de fiert sub presiune si ati rezolvat problema. Iar „cea mai scurta scurtatura” e sa cumparati linte in conserva si atunci mai si reduceti timpul de preparare cu 30 de minute ๐Ÿ˜Š.

Cum se face pateul din linte verde?

  1. Lasati lintea la inmuiat in apa cu bicarbonat minim 2 ore sau peste noapte. Dupa ce s-a inmuiat, puneti lintea la fiert cu 2 foi de dafin.
Linte verde fiarta cu 2 foi de dafin

2. Prajiti ceapa si usturoiul la foc mediu. Adaugati lintea fiarta impreuna cu restul ingredientelor. Lasati la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. Adaugati putina apa daca este necesar.

Linte si condimente preparate intr-un wok

3. Pasati lintea intr-un blender cu ulei de masline. Serviti cu paine, crackers sau legume.

Cum se pastreaza pateul din linte?

Pateul acesta poate fi pastrat timp de o saptamana in frigider, intr-o caserola bine inchisa. Nu am incercat sa il congelez, prin urmare, nu stiu cum se comporta dupa dezghetare.

Alte retete de aperitive reci vegane / de post


Daca v-a placut acesta reteta de pateu vegan / de post din linte verde, lasati un comentariu mai jos. M-as bucura sa aflu ce parere aveti voi ๐Ÿ˜Š. Si, daca preparati pateul, postati o poza pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choosetasty ๐Ÿ˜Š.

.


Servire pateu din linte verde

Pateu fin din linte verde | Usor de preparat

Acest pateu simplu si aromat, dar totusi foarte sanatos, este perfect pentru a fi servit ca o gustare rapida sau un aperitiv pentru musafiri. Se poate prepara usor, rapid si e foarte delicios.
5 from 2 votes
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Course Aperitiv
Cuisine General

Ingredients
  

  • 1 cana linte verde lasata la inmuiat pentru minim 2 ore
  • 2 foi dafin
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa medie tocata
  • 2-3 catei usturoi zdrobiti la presa
  • 1 lingurita pudra turmeric
  • 1 lingurita boia iute ajusteaza cantitatea dupa gust
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita sare
  • frunze de coriandru proaspat optional

Instructions
 

  • Puneti lintea uscata cu 1 lingurita bicarbonat la inmuiat pentru minim 2 ore; clateste bine dupa ce lintea s-a inmuiat;
  • Puneti lintea si foile de dafin la fiert intr-o cratita medie cu 2 cani de apa; lasati sa fiarba la foc mediu pana cand apa este absorbita complet;
  • Dupa ce a fiert, luati lintea de pe foc si scoateti foile de dafin;
  • Intr-o tigaie mare sau un wok puneti 2 linguri de ulei de masilne si prajiti 1-2 minute la foc mediu ceapa si usturoiul pana devin aurii; amestecati continuu sa nu se arda;
  • Adaugati lintea fiarta si restul ingredientelor (cu exceptia uleiului de masline); puteti adauga ยฝ cana apa pentru o consistenta mai moale; gatiti 10 minute la foc mediu, apoi puneti deoparte si lasati sa se raceasca;
  • Puneti lintea intr-un blender impreuna cu cele 2 linguri de ulei de masline ramase si pasati pana se face o pasta fina.
  • Transferati intr-un bol, puneti frunze de coriandru deasupra si savurati!

Notes

  1. Gatiti lintea un pic mai mult decat o faceti de obicei ca sa fie usor de pasat si sa obtineti o pasta cat mai fina;
  2. Ajustati consistenta in functie de preferinte modificand cantitatea de apa si/sau ulei de masline;
  3. Pateul poate fi pastrat in frigiderย  timp de aproximativ o saptamana, intr-un recipient bine inchis.ย 
Keyword aperitiv de post, aperitiv vegan, aperitive reci, linte verde, pateu de linte, pateu de post, pateu vegan

3 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta