V-am mai spus ca, atunci cand vine vorba de paste, posibilitatile sunt nelimitate, da? Chiar si atunci cand vine vorba de retete de paste vegane.
Si, de data asta, am preparat niste paste primavera cu sos din caju. Si daca nu ati fi stiut ca primavera insemna primavara in italiata, tot v-ati fi prins ca pastele astea se prepara cu legume proaspete, preferabil legume care apar primavara. Insa, cum prin 1970 cand a fost creata, legumele de primavara erau disponibile doar primavara… ceea ce nu mai e chiar de actualitate. Acum avem la dispozitie legume proaspete tot timpul anului (nu neaparat sanatoase tot timpul anului, dar asta e o alta discutie :)).
Si apropo, daca va imaginati ca e vreo reteta traditionala italiana, va inselati! Primele retete de paste primavera au aparut in New York…drept e ca preparate de niste italieni aclimatizati.

Ingrediente paste primavera cu sos din caju
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre principalele ingrediente folosite. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas gasiti in tabelul de la finalul articolului.
Cum spuneam, puteti folosi orice legume proaspete aveti la indemana. La mine s-a intamplat sa fie doar legume verzi prin frigider: broccoli, sparanghel si mazare Carouby (un soi de pastai de mazare comestibile, meeega bune… se gasesc la Mega Image).
Pentru sosul alb am folosit nuci caju bine hidratate, zeama de lamaie, fulgi de drojdie inactiva si putin usturoi deshidratat.
Cat depre paste, eu am folosit penne, dar merge orice aveti la indemana.
Si, evident, nu putem sa facem niste paste bune fara ierburi aromate! Eu am folosit busuioc, oregano si cimbru.
Cum se prepara pastele primavera
Incepeti cu prepararea sosului. Lasati nucile caju la inmuiat intr-un bol cu apa peste noapte. In cazul in care uitati sa faceti asta, le puteti lasa la inmuiat cel putin o ora in apa fierbinte.
Dupa ce nucile s-au inmuiat, puneti intr-un blender toate ingredientele pentru sos si procesati pana cand obtineti o pasta fina.
Apoi curatati si maruntiti ceapa si usturoiul si spalati si taiati legumele pe care alegeti sa le folositi.
Caliti ceapa si usturoiul timp de 2-3 minute fie in ulei, fie in putina apa, daca preferati o varianta mai sanatoasa. Adaugati apoi 150 ml apa fierbinte si pastele. Cand dau in clocot, adaugati sarea, piperul si condimentele si lasati sa fiarba la foc mediu pana cand pastele absorb aproape toata apa.

Mai adaugati putina apa si lasati din nou sa fiarba pana cand apa este absorbita. In felul acesta amidonul iese mai usor din paste, care devin mai cremoase. Cand pastele sunt aproape al-dente, adaugati legumele si putina apa. Lasati sa se gateasca la foc mic 2-3 minute, pana cand legumele se inmoaie putin. Adaugati sosul din nuci caju si amestecati bine. Mai adaugati putina apa, daca este nevoie, si mai lasati pe foc cateva secunde.
Si cam atat 🙂
Alte retete de paste vegane
- Paste cu spanac si rosii cherry
- Paste cu mazare verde si ciuperci
- Paste cu chiftele din zucchini si tofu
- Paste scoici la cuptor umplute cu broccoli si leurda
- Paste cu conopida si sos de menta cu seminte de dovleac
Daca va plac aceste paste primavera de post cu sos din caju , va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Paste primavera su sos din caju | Reteta vegana
Ingredients
Ingrediente sos din nuci caju
- 100 g nuci caju lasate la hidratat peste noapte
- 100 ml apa
- 3 linguri fulgi de drojdie inactiva
- 1 lingurita sare sau dupa gust
- ½ lingurita usturoi deshidratat
- zeama de la jumatate de lamaie
Ingrediente paste
- 3 catei de usturoi pisati
- 1 ceapa mica tocata
- 500 ml apa fierbinte
- 200 g paste
- 1 lingura sare sau dupa gust
- ½ lingurita piper negru macinat sau dupa gust
- ⅓ lingurita cimbru uscat
- ⅓ lingurita oregano uscat
- ½ lingurita busuioc uscat
- 200 g buchetele broccoli
- 150 g sparanghel taiat bucati de 2-3 cm
- 100 g pastai mazare Carouby
Instructions
Preparare sos
- Dupa ce nucile caju s-au hidratat bine, puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati pana cand obtineti o pasta fina;
Preparare paste
- Caliti ceapa si usturoiul fie in putin ulei, fie in 100 ml apa timp de 2-3 minute, pana cand se inmoaie;
- Adaugati 150 ml apa fierbinte si pastele; cand dau in clocot, adaugati sarea, piperul si ierburile aromate; acoperiti cu un capac lasati sa fiarba la foc mic spre mediu pana cand pastele absorb aproape toata apa; amestecati din cand in cand;
- Mai adaugati 100 ml apa si lasati la fiert pana cand se absoarbe;
- Repetati pana cand pastele sunt aproape al-dente; adaugati legumele si inca putina apa si amestecati bine; lasati legumele sa se gateasca 2-3 minute, pana cand se inmoaie putin;
- Adaugati sosul din caju, putina apa (daca este nevoie) si amestecati bine; mai lasati cateva secunde, apoi opriti focul;
- Puneti pastele in boluri si serviti imediat.
Notes
- Nucile caju trebuie lasate la hidratat fie peste noapte, fie cel putin o ora in apa fierbinte.
- Cantitatea de apa necesara pentru a fierbe pastele difera in functie de pastele pe care le folositi; cel mai bine este sa adaugati apa treptat pentru a nu le fierbe prea mult.
- Folositi apa fierbinte pentru prepararea pastelor pentru a nu intrerupe procesul de gatire.
- Legumele au nevoie sa stea pe foc maxim 3 minute, altfel se fac prea moi.
2 Comentarii
Bună ziua!
Cu ce se poate înlocui sparanghelul și păstăile de mazăre?
Mulțumesc!🌼
Eu mai folosesc, broccoli, spanac, mazare verde, zucchini. Chiar si cu ciuperci si ardei puteti incerca 🙂