*NOTA: Reteta aceasta a fost publicata in septembrie 2020 si actualizata in mai 2021. Reteta a fost veganizata prin eliminarea parmezanului de pe lista de ingrediente. Textul si pozele au fost inlocuite corespunzator.
Aceste paste cu mazare verde si ciuperci sunt perfecte pentru cand doriti o masa usoara, dar inca o salata nu va surade. Este un preparat cu continut scazut de grasimi si foarte usor de preparat.
Desi mazarea verde si ciupercile merg foarte bine impreuna, acesta este un preparat versatil, iar legumele pot fi inlocuite dupa preferinte. Sau cu ce v-a ramas prin frigider ๐.
Mazarea verde congelata e la fel de buna ca si cea proaspata pentru ca, prin inghetare, se pastreaza valoarea nutritionala. Asadar, chiar daca mazarea verde proaspata este disponibila doar pentru o perioada limitata de timp, puteti sa va bucurati totusi de ea pe tot parcusrul anului fara sa va faceti griji in privinta calitatii.
Am gatit aceste paste incet, la foc mic. Si am adaugat apa treptat pentru ca amidonul iese din paste atunci cand apa este absorbita complet. Si cu cat mai mult amidon, cu atat mai cremoase sunt pastele! Bineinteles ca smantana din soia a jucat un rol important aici. Iar fulgii de drodie au dat pastelor un gust savuros de branza.
Ce paste sunt potrivite
Eu am folosit fusilli, dar orice alt fel de paste se potriveste. Farfalle, linguine, penne, scoici, nu conteaza! Doar tineti cont de timpul de preparare.
Cateva sugestii pentru prepararea pastelor
- Metoda „clasica” de a gati pastele este sa le fierbeti separat de restul ingredientelor si sa le adaugati ulterior in sos. Insa pastele se pot fierbe si impreuna cu restul ingredientelor, adaugand apa treptat. Astfel pastele elibereaza amidon, care face sosul cremos. Lucru care face inutil un eventual adaos de amidon.
- Nu gatiti pastele mai mult decat e necesar. Fierberea prelungita nu doar va schimba intr-un mod neplacut textura pastelor, dar le va si creste indicele glicemic, facandu-le mai putin sanatoase pentru organism. Pastele sunt perfecte atunci cand sunt gatite al-dente.
- Timpul de fierbere de pe ambalaj este un indicator foarte bun, insa aveti si mai mare incredere in cum simtiti voi textura pastelor cand le gustati. Daca pastele sunt putin „gumoase”, atunci sunt exact asa cum trebuie sa fie!
Cum se prepara pastele cu mazare verde si ciuperci?
- Caliti ceapa si usturoiul intr-o tigaie mare sau intr-un wok apoi adaugati ciupercile feliate, condimentele si sarea. Gatiti la foc mediu.

2. Adaugati apa fierbinte si pastele si lasati-le sa fiarba la foc sub mediu, pana cand toata apa se absoarbe. Adaugati apa fierbinte treptat. Este important ca apa sa fie fierbinte pentru a nu intrerupe procesul de gatire, care influenteaza textura pastelor.

3. Cand pastele sunt aproape al-dente, adaugati restul ingredientelor. Gatiti pana cand pastele sunt gata si sosul e cremos. Mai adaugati apa daca e necesar.

Dupa ce opriti focul, puneti pastele in farfurii si presarati fulgi de drojdie inactiva deasupra, daca doriti.

Se pot pastra pastele gatite pentru a doua zi?
Desi nu imi place sa mananc a doua zi pastele pe care le gatesc, cateodata fac prea multe si, evident, nu vreau sa le arunc. Puteti pastra pastele gatite in frigider intr-o caserola bine inchisa pentru 1-2 zile.
Alte retete de paste vegane care ar putea sa va placa
- Paste cu spanac si rosii cherry
- Paste cu chiftele din tofu si zucchini in sos alb
- Paste cu conopida si sos de menta cu seminte de dovleac
- Paste scoici umplute cu broccoli si leurda
Daca va place reteta aceasta deย paste de post cu mazare verde si ciuperci cu sos alb, va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.

Paste cu mazare verde si ciuperci | In sos alb cremos
Ingredients
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa mica tocata
- 3-4 catei usturoi zdrobit
- 250 g ciuperci Champignon brune feliate
- 200 g paste fusilli
- 1 lingurita sare sau dupa gust
- 3 linguri fulgi de drojdie inactiva
- ยฝ lingurita piper negru macinat
- ยฝ lingurita cimbru uscat sau 1 lingurita cimbru proaspat
- ยฝ lingurita busuioc uscat sau 1 lingurita busuioc proaspat
- 100 g mazare verde proaspata sau congelata
- 150 ml smantana din soia sau alta smantana vegetala neindulcita
Instructions
- Puneti la fiert 3 cani de apa;
- Intre timp, intr-o tigaie mare sau un wok, incalziti uleiul de masline; cand uleiul este incins adaugati ceapa si usturoiul si caliti la foc mediu timp de 2 minute, pana cand devin aurii; amestescati continuu ca sa nu se arda;
- Adaugati ciupercile feliate, sarea, piperul si ierburille uscate si gatiti la foc mediu timp de 3-4 minute;
- Adaugati o cana de apa fierbinte si pastele si lasati la fiert la foc scazut pana cand apa se absoarbe;
- Mai adaugati o cana de apa fierbinte si lasati sa fiarba pana cand se absoarbe apa;
- Adaugati mazarea verde, smantana, fulgii de drojdie si gatiti la foc mediu pana cand pastele sunt al-dente; mai adaugati apa fierbinte daca trebuie;
- Cand pastele sunt gata, puneti-le pe farfurii, presarati fulgi de drojdie inactiva si savurati.
Notes
- Puteti inlocui uleiul pentru calit ceapa si ustutoiul cu 200 ml apa.
- Gatiti pastele la foc scazut si adaugati treptat apa fierbinte ca sa iasa amidonul dinpaste.
- Adaugati apa fierbinte ca sa nu se intrerupa procesul de gatire.
- Daca vreti sa serviti pastele si a doua zi, pastrati-le in frigider intr-un recipient bine inchis.