Daca va plac pastele si sunteti in cautare de idei noi, atunci ati putea sa incercati reteta aceasta de paste cu chiftele din zucchini si tofu in sos alb. Prepararea chiftelelor din zucchini si tofu ia ceva timp, dar nu este un proces complicat. Iar sosul alb e si mai usor de preparat. Pe langa asta, merg bine impreuna 😊.

Pana acum cativa ani, pentru mine chiftelele erau obligatoriu din carne. Si nu aveam decat o singura varinata: parjoalele moldovenesti pe care invatasem de la mama sa le fac. Insa, de cand am renuntat la a mai consuma carne, constat ca sunt mult mai creativa cand vine vorba de chiftele. E si normal! Cu atatea legume si cereale la indemana, posibilitatile sunt nenumarate 😊.

Reteta aceasta este vegana, dar, cu mici ajustari, puteti obtine un preparat fara gluten.

Ingrediente pentru paste cu chiftele din zucchini si tofu in sos alb

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

Am folosit paste linguine pentru aceasta reteta, insa puteti alege orice alte paste vegane sau fara gluten aveti in camara. Dar hai sa vedem de ce alte ingrediente mai avem nevoie pentru aceste paste!

Ingrediente pentru chiftele din zucchini si tofu

  • zucchini (sau dovlecel) – dat pe razatoare si bine stors; daca nu e organic, eu prefer sa curat coaja;
  • tofu – folositi tofu tare, ambalat in vid, cu cat mai putina apa; nu recomand tofu in saramura pentru prepararea chiftelelor;
  • pesmet – este necesar pentru a absoarbe apa din zucchini si tofu, dar si la inchegarea aluatului; puteti inlocui pesmetul cu ovaz macinat pentru varianta fara gluten;
  • fulgi de drojdie inactiva – si acestia absorb apa, dar dau chiftelelor si un usor gust de branza;
  • „ou” vegan – facut dintr-un amestec de 1 lingura seminte de in macinate si 3 linguri de apa;
  • ierburi aromate – eu am folosit un amestec de oregano, busuioc si cimbru, dar voi puteti alege orice combinatie va place;

Ingrediente pentru sosul alb

  • unt vegan – pentru a da sosului o textura cremoasa;
  • smantana vegana – eu am folosit smantana din soia, dar orice alta samntana neindulcita pe baza de plante merge bine;
  • fulgi de drojdie inactiva – pentru a-i da sosului un gust usor de branza, dar si pentru a-l ingrosa putin;
  • praf de usturoi – am preferat sa folosesc praf pentru a obtine un sos cu textura foarte fina; insa, daca doriti, puteti folosi usturoi proaspat dat prin presa sau o razatoare foarte fina;
  • piper alb macinat – puteti folosi piper negru daca nu aveti la indemana piper alb.

Cum se fac pastele cu chiftele din zucchini si tofu in sos alb

Pentru eficienta maxima, prefer sa fac prima data chiftelele vegane si sa prepar pastele si sosul in timp ce chitelele se coc in cuptor.

In primul rand, presati blocul de tofu astfel incat se se elimine cat mai multa apa. Il puteti inveli in niste prosoape de hartie sau un prosop curat de bucatarie. Dupa ce s-a scurs bine, puneti blocul de tofu intr-un bol mai mare si spargeti-l cu o furculita sau framantati-l cu mana.

Preparati „oul” vegan amestecand intr-un bol mic o lingura de seminte de in macinate cu 3 linguri de apa si puneti deoparte.

Dati zucchini printr-o razatoare, apoi stoarceti cu mainile ca sa iasa cat mai multa apa. Adaugati zucchini in bolul cu tofu impreuna cu restul ingredientelor pentru chiftele. Amestecati bine pana obtineti un aluat gros. Puteti folosi un robot de bucatarie. Amestecul ar trebui sa fie omogen, astfel incat, atunci cand presati intre degete sa nu se separe. Daca nu este suficient de bine legat, mai adaugati putin pesmet.

Folositi apoi o lingura pentru a forma bile de aluat de 2, maxim 3 cm in diametru. Puneti-le intr-o tava cu hartie de copt si coaceti-le timp aproximativ 30 de minute la 180° C, pana devin aurii.

Preparati pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt aproape al-dente, scoateti-le intr-o sita si lasati apa se se scurga (pastrati putina apa pentru sos). Daca sosul este gata, puneti pastele direct in sos, fara a le mai clati cu apa rece. Daca sosul nu e gata, trebuie sa clatiti cu apa rece pentru a intrerupe procesul de gatire.

Folositi o tigaie mare sau un wok pentru a prepara sosul. Topiti untul vegan in tigaie la foc mediu, apoi adaugati restul ingredientelor pentru sos si fierbeti timp de 2 minute. Daca va plac pastele cu mai mult sos, folositi mai multa smanatana, dar adaugati si mai multi fulgi de drojdie si 2-3 linguri de apa de la paste pentru a ingrosa sosul.

Adaugati pastele apoi chiftelele peste sos si amestecati bine. Mai gatiti maxim 1 minut si orptiti focul. Puneti in farfurii si savurati!

Recomandari pentru prepararea pastelor cu chiftele din zucchini si tofu

Stoarceti zucchini si tofu foarte bine pentru a elimina cat mai multa apa. Altfel, va trebui sa folositi mai mult pesmet si nu se va mai simti gustul de tofu si zucchini.

Faceti bile mici din aluatul de chiftele (aproximativ 2 cm) pentru a se coace repede si uniform.

De asemenea, chiftele trebuie sa fie de aceeasi dimensiune pentru a se coace in acelasi timp.

Cum se pastreaza pastele cu chiftele din zucchini si tofu

Mai bine zis, cum se pastreaza chiftelele vegane, pentru ca recomand ca pastele sa fie consumate imediat dupa preparare. Atat chiftelele, cat si sosul pot fi pastrate in frigider timp de cateva zile. Dar puteti prepara o cantitate dubla de aluat pentru chiftele si sa pastrati in congelator fie aluatul, fie chiftelele gata preparate.

Daca va plac pastele, s-ar putea sa va intereseze si alte retete:

Sper sa va placa reteta aceasta la fel de mult ca si mie! Si, daca va hotarati sa o testati, dati-mi de stire. Evaluati-o sau lasati un comentariu mai jos. Sau faceti o poza si etichetati #choosetasty pe Instagram 😊

Servire paste cu chiftele vegane in sos alb

Paste cu chiftele din zucchini si tofu in sos alb

Desi reteta aceasta se prepara cu ingrediente destul de simple, ofera o masa satisfacatoare, foarte sanatoasa si hranitoare.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 55 mins
Course Fel principal
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 400 g paste linguine

Chiftele din zucchini si tofu

  • 1 zucchini mediu, curatat si dat prin razatoare 400 g (cand e intreg)
  • 150 g tofu tare (framantat cu o furculita sau cu mana)
  • 1 "ou" vegan dintr-o lingura de seminte de in macinate si 3 linguri de apa
  • 80 g pesmet
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 1 lingurita sare sau mai putina daca folositi tofu sarat
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • ½ lingurita busuioc uscat
  • ½ lingurita oregano uscat
  • ½ lingurita pudra usturoi

Sos alb

  • 2 linguri unt vegan
  • 500 ml smantana vegana neindulcita
  • 5 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 1 lingura pudra usturoi
  • ½ lingura piper alb macinat sau dupa gust
  • 2-3 linguri apa ramasa dupa ce fierb pastele daca e necesar

Instructions
 

  • Scoateti cat mai multa apa din blocul de tofu, apoi puneti-l intr-un bol mare si framantati-l;
  • Intr-un bol mic, amestecati ingredientele pentru "oul" vegan si puneti deoparte;
  • Dati zucchini prin razatoare si apoi stoarceti cat mai multa apa; puneti zucchini in acelasi bol cu tofu;
  • Preincalziti cuptorul la 180° C;
  • Adaugati "oul" vegan si restul ingredientelor pentru chiftele si amestecati-le bine; daca aluatul nu este bine legat, mai adaugati pesmet;
  • Folositi o lingura pentru a forma bile din aluat (aproximativ 2 cm) si puneti-le intr-o tava cu hartie de copt;
  • Puneti tava in cuptor si coaceti chiftelele timp de 20-30 de minute la 180° C, pana cand devin aurii;
  • In timp ce chiftelele se coc, fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj; cand sunt aproape al-dente, luati-le de pe foc si strecurati-le print-o sita mare (va rog cititi informatiile din textul de mai sus pentru a va organiza cat mai eficient); nu uitati sa pastati putina apa pentru sos;
  • Pentru prepararea sosului, topiti untul la foc mediu intr-o tigaie mare sau un wok;
  • Adaugati restul ingredientelor pentru sos si lasati sa fiarba la foc mic timp de 2 minute;
  • Adaugati pastele, apoi chiftelele, amestecati bine si lasati-le pe foc timp de maxim 1 minut; adaugati 2-3 linguri de apa de la paste daca e nevoie sa mai ingrosati sosul;
  • Opriti focul, puneti in farfurii si savurati!

Notes

  1. Stoarceti cat mai multa apa din tofu si zucchini ca sa nu trebuiasca sa folositi prea mult pesmet.
  2. Faceti bile mici si aproximativ egale din aluatul pentru chiftele pentru a se coace in acelasi timp si repede.
  3. Incepeti prin a prepara chiftelele; fierbeti pastele si preparati sosul in timp ce se coc chiftelele.
Keyword chiftele din zucchini si tofu, chiftele vegane, paste vegane

2 Comentarii

  1. 5 stars
    Nu am facut decat chiftelele, fara paste. Sunt aromate, moi in interior si crocante in exterior. Asa mi-au iesit mie. Foarte bune. Dar pentru ca eu nu sunt vegana, ulterior am mai inlocuit din ingrediente… ou adevarat in loc de seminte de in si… blasfemie, chiar cas proaspat in loc de tofu. Sa nu se supere veganii…

    • Asa trebuie sa iasa, putin moi in interior. Cat despre „blasfemie”, e interesant cum, de regula, retetele non-vegane sunt veganizate… e prima data cand aud ca cineva „dezveganizeaza” o reteta 🙂 Eu nu ma adresez doar veganilor, dimpotriva, vreau sa arat ca se poate prepara mancare vegana foarte gustoasa si sanatoasa. Asa ca, daca retetele mele inspira non-veganii ca, macar din cand in cand sa prepare mancare vegana, e de bine 🙂

Scrie un comentariu

Evaluare reteta