Daca ar fi sa aleg doar unul dintre preparatele specifice unui platou mezze, fara sa stau pe ganduri, o sa va spun ca acela este muhammara, pasta de ardei copti cu nuci.

Muhammara este un preparat traditional sirian care imbina intr-un mod placut gusturi de dulce, acrisor si iute cu un usor iz de fum. Numele de muhammara dat de culoarea rosie a pastei. In limba araba, muhammara deriva din ahmar, care inseamna rosu.

Ingrediente pentru pasta de ardei copti

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite. Detalii despre cantitati si metoda de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Ingrediente muhammara: ardei capia copti, nuci prajite, pesmet, zeama de lamaie, usturoi, ulei de masline, melasa de rodii, chmion, sumac, fulgi de ardei iute

Ingredientele de care aveti nevoie sunt relativ simple, cu o singura exceptie: melasa de rodii – un ingredient specific bucatariei din Orientul Mijlociu. Practic, este o reductie / concentrat de rodii, cu gust dulce-acrisor si aroma foarte puternica. Gasiti melasa aceasta in supermarket-uri sau in magazinele cu produse arabesti. O puteti prepara si acasa din suc proaspat de rodii, putina zeama de lamaie si, optional, zahar. Sucul de rodii trebuie sa fiarba la foc mic pana cand isi reduce volumul de aproape 4 ori. Ati putea sa inlocuiti mealasa de rodii cu otet balsamic in aceasta reteta, insa rezultatul va fi foarte diferit.

Evident ca ardeii copti nu pot lipsi din aceasta reteta. Eu am folosit ardei capia pentru ca au o aroma mai intensa. Daca folositi ardei copti congelati, lasati-i sa se scurga bine.

Nucile joaca si ele un rol important aici deoarece dau pastei si aroma si textura. Eu prefer sa le prajesc putin inainte de a le pune in robotul de bucatarie.

Fulgii de ardei iute sunt iarasi un ingredient esential. In retetele traditionale de muhammara, se folosesc ardei iuti de Aleppo, oras sirian despre care stim, din pacate, din motive mai putin fericite. Am inteles ca nu sunt foarte iuti, dar au o aroma specifica si o culoare rosie mai intensa care ii face sa fie preferati in aceasta reteta. Eu am folosit fulgi de ardei iute, dar cred ca, la nevoie, si boiaua iute merge. In poza de mai sus, lipsesc fulgii de ardei pentru ca am uitat de ei :)). Mi-am amintit de ei in timp ce procesam ingredientele.

Pesmetul este ingredientul care da structura acestei paste si nu trebuie trecut cu vederea.

Pe langa cele de mai sus, am mai folosit ulei de masline, zeama de lamaie si am condimentat cu chimion si putin sumac.

Muhamara cu nuci prajite

Alte retete rapide de aperitive reci

Daca v-a placut aceasta reteta de pasta de ardei copti (sau sos de ardei copti sau crema de ardei copti sau cum vreti sa-i spuneti :)) , o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Pasta de ardei copti u nuci prajite

Pasta de ardei copti cu nuci | Muhammara

Muhammara este un preparat traditional sirian care imbina intr-un mod placut arome de dulce, acrisor si iute cu un usor iz de fum.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Course Aperitiv
Cuisine Oriental
Servings 6 portii

Ingredients
  

  • 5 ardei capia copti sau ardei grasi rosii
  • 120 g miez de nuca
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita fulgi de ardei iute rosu sau dupa gust
  • 2 linguri uei de masline
  • 3 linguri melasa de rodii
  • zeama de la ½ lamaie
  • 2-3 linguri pesmet
  • lingurita chimion macinat
  • ½ lingurita sumac optional
  • 1 lingurita sare sau dupa gust

Instructions
 

  • (Optional) Prajiti nuca intr-o tigaie (fara ulei) timp de 3-4 minute, la foc mic;
  • Puneti nuca intr-un robot de bucatarie si procesati; nuca nu trebuie sa fie foarte fin macinata;
  • Adaugati restul ingredientelor si procesati pana cand obtineti o pasta.

Notes

  1. Daca nu aveti melasa (concentrat) de rodii, cititi informatiile din articolul de mai sus.
  2. Lasati ardeii sa se scurga bine inainte sa ii introduceti in robotul de bucatarie.
  3. Daca pasta este prea subtire, mai adaugati putin pesmet.
Keyword aperitiv rece, crema de ardei copti, muhammara, pasta de ardei copti, platou mezze, retete rapide de aperitive, sos de ardei copti

Scrie un comentariu

Evaluare reteta