Palak tofu e varianta veganizata a unui fel de mancare indian (din nordul Indiei, mai exact) care se numeste palak paneer. Palak inseamna spanac in hindi, iar paneer este o branza traditionala indiana facuta din lapte de vaca. Palak paneer nu trebuie confundat cu saag paneer; daca primul se face doar din spanac, saag paneer se face dintr-un amestec de verdeturi. Unii chiar spun ca saag paneer nici macar nu este o mancare traditionala indiana si ca a fost, de fapt, inventat de vestici, care l-au adus in India.

Dupa cum probabil va asteptati, acesta este un fel de mancare foarte aromat. Spanacul facut piure se prepara cu un amestec de condimente specifice bucatariei indiene. Rezultatul e un curry delicios si cremos, completat de bucati de tofu sanatos si, daca doriti, putina smantana vegana pentru o textura si mai cremoasa.

Ingrediente

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

  • spanac – folositi frunze proaspete si evitati coditele mari pentru ca, de regula, sunt amare;
  • tofu – folositi tofu tare, nu tartinabil;
  • ceapa, usturoi & ghimbir – un trio nelipsit din bucataria asiatica;
  • ulei vegetal – il puteti inlocui cu unt vegan;
  • condimente – multe condimente: turmeric, garam masala, coriandru macinat, chimion macinat, pudra de chili rosu si schinduf.

Reteta traditionala include si ardei iuti verzi, dar, daca e prea iute pentru voi, nu trebuie sa-i adaugati.

Cum se face palak tofu

Incepeti prin a curata si clati foarte bine frunzele de spanac.

Umpleti o cratita mare cu apa si pueti-o la fiert, apoi blansati spanacul pentru cateva secunde, pana cand se inmoaie putin. Scoateti spanacul si puneti-l pentru cateva secunde intr-un bol mare cu apa rece si gheata (pentru a ajuta spanacul sa-si pastreze culoarea verde vibranta). Pasati spanacul intr-un blender pana obtineti o pasta fina.

Acum puteti incepe sa preparati curry-ul de spanac. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare sau un wok si caliti ceapa tocata pentru 1 minut, apoi adaugati usturoiul si ghimbirul. Caliti inca 1 minut si adaugati piureul de spanac si o cana cu apa. Cand incepe sa fiarba, adaugati condimentele, fara schinduf.

Gatiti la foc mic spre mediu timp de 10 minute, pana se face un sos consistent. Acoperiti cu un capac ca sa nu se stropeasca plita.

Adaugati schinduf si amestecati bine. Puneti in curry si bucatile de tofu, mai amestecati o data si opriti focul.

Preparare palak tofu

Cum se serveste palak tofu

Acest curry merge foarte bine cu paine naan, paratha sau roti (feluri de paine indiana). Pentru o varianta fara gluten, il puteti servi cu orez basmati fiert. Si, pentru ca aveti in fata o mancare indiana, tacamurile sunt de prisos ๐Ÿ˜‰. Va murdariti putin pe degete, dar sigur mancarea are gust mai bun ๐Ÿ˜‰.

Palak tofu cu paratha

Cum se pastreaza palak tofu

Se poate pastra in frigider 3 zile intr-o caserola bine inchisa. Daca vreti sa-l pastrati pentru o perioada mai lunga, cel mai bine e sa puneti doar curry-ul de spanac in congelator; tofu isi schimba textura prin inghetare. In felul acesta, cand veti avea pofta din nou de palak tofu, dezghetati-l, gatiti-l la foc mic 2-3minute, adaugati tofu si cina e gata ๐Ÿ˜‰.

Alte mancaruri indiene care ar putea sa va placa

Daca gatiti aceasta reteta, nu uitati sa o evaluati si sa impartasiti impresiile voastre. Ma puteti urmari si pe Facebook (ChooseTasty) si Instagram (choose_tasty) sau va puteti abona pentru a nu rata nici o reteta noua.

Palak paneer vegan

Palak tofu | Tofu in curry cremos de spanac

Aceasta este o versiune vegana a unuia dintre cele mai populare feluri de mancare din nordul Indiei. Piureul de spanac, in combinatie un un amestec foarte aromat de condimente, devine un curry cremos si gustos, completat de bucati de tofu sanatos.
5 from 2 votes
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course Fel principal
Cuisine Indian
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 600 g spinach bine spalat, fara codite
  • 2 linguri ulei vegetal sau unt vegan
  • 1 ceapa medie tocata marunt
  • 4 catei usturoi maruntit
  • 1 bucata ghimbir razuit 2 cm
  • 1 cana apa 250 ml
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 1 lingurita turmeric pudra
  • 1 lingurita chinion macinat
  • ยฝ lingurita coriandru macinat
  • ยฝ lingurita garam masala
  • ยฝ lingurita praf de chili rosu
  • 1 lingurita schinduf
  • 200 g tofu tare taiat cubulete

Instructions
 

  • Umpleti o cratita mare cu apa si fierbeti-o; cand da in clocot, adaugati frunzele de spanac;
  • Blansati spanacul timp de maxim 1 minut, pana se inmoaie; scoateti spanacul din cratita si puneti-l pentru cateva secunte intr-un bol cu apa cu gheata;
  • Scoateti spanacul din apa si pueti-l intr-un blender; mixati pana obtineti o pasta fina; puneti deoparte;
  • Puneti uleiul vegetal intr-un wok incins (sau o tigaie mai mare);
  • Cand uleiul este fierbinte, adaugati ceapa tocata si caliti-o la foc mediu timp de 1 minut; adaugati usturoiul si ghimbirul si mai caliti aproximativ 1 minut; amestecati in continuu ca sa nu se arda;
  • Adaugati spanacul si apa; cand incepe sa fiarba, adaugati sare, turmeric, coriandru, garam masala, pudra de chili si chimion; amestecati bine si lasati sa se gateasca la foc mic timp de 10 minute, pana cand sosul se ingroasa; acoperiti cu un capac si amestecati din cand in cand;
  • Adaugati schinduf si amestecati;
  • Adaugati bucatile de tofu, amestecati, apoi opriti focul;
  • Puneti palak tofu in boluri si savurati.

Notes

  1. Folositi spanac proaspat, fara cozi mariย  (de obicei, sunt amare).
  2. Apa cu gheata ajuta spanacul sa-si pastreze culoarea verde vibranta,
  3. Nu gatiti spanacul prea mult; pe langa faptul ca isi pierde din valoarea nutritiva, isi pierde si culoarea.
  4. Optional,ย  puteti adauga la final 3-4 linguri de smantana vegana pentru o textura si mai cremoasa.
Keyword curry de spanac, palak paneer, palak tofu

2 Comments

  1. 5 stars
    O, da. Desi sunt o impatimita a retetei noastre traditionale de spanac cu lapte si usturoi, si reteta asta e foarte reusita . Dar mie plac si condimentele asiatice, in special indiene, deci oarecum stiam la ce sa ma astept.

Write A Comment

Evaluare reteta