Omleta din tofu sau omleta vegana / de post sau tofleta sau tofu scrambles! Atat de multe denumiri pentru un mic dejun destul de banal, as zice ๐. Omleta este un mic dejun preferat de muti pentru ca se prepara super rapid si usor si este si foarte gustoasa, nu?! Si, din fericire, daca am renuntat la a consuma oua, nu inseamna ca trebuie sa-mi iau adio de la omleta ๐! Pentru ca aceasta omleta din tofu este varianta vegana a retetei „clasice”, pe baza de oua. Este bogata in proteine, gata in 10 minute si aveti nevoie de doar 5 ingrediente pentru a o prepara.
Dar hai sa vedem cum putem sa facem omleta din tofu nu doar sa arate ca o omleta, ci si sa aiba gust de ou!
Ingrediente pentru omleta din tofu
In acest paragraf veti gasi ingormatii generale despre produse, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Asa cum am mentionat, aveti nevoie de doar 5 ingrediente principale pentru a prepara aceasta omleta:
- tofu – eu prefer tofu tare pentru aceasta reteta; nu e nevoie sa presati blocul de tofu pentru a elimina apa, deoarece aceasta se va evapora in timp ce gatiti omleta;
- smantana vegana – eu am folosit samtana din soia neindulcita; datorita continutului de amidon, smantana „leaga” putin bucatile de tofu; puteti folosi o alta smantana vegana, daca nu aveti din soia (din orez, ovaz); daca nu aveti smatana vegana, puteti folosi cateva linguri de lapte vegetal neindulcit (soia, ovaz sau orez);
- sare neagra (kala namak) – am mai povestit despre sarea aceasta si in alte postari; datorita continutului de sulf, are gust de ou; o gasiti in magazinele cu produse bio / naturiste (aproximativ 10 lei / 200 g);
- turmeric pudra – nu are rol de condiment in aceasta reteta, ci doar da culoare omletei;
- fulgi de drojdie inactiva – pentru gustul de branza pe care il da preparatelor.
Cum se face omleta din tofu
Nu e mare lucru, se prepara le fel de simplu ca si o ompleta cu oua. Doar ca, in loc sa bateti oule, zdrobiti blocul de tofu.
Asadar, puneti tofu intr-un bol si zdrobiti-l cu o furculita (sau cu mana). Lasati cateva bucati putin mai mari pentru textura, daca doriti. Adaugati apoi restul ingredientelor si amestecati.
Incalziti putin ulei intr-o tigaie. Mie imi place sa calesc putina ceapa verde (doar partile albe) pentru un plus de aroma. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugati amestecul de tofu si gatiti la foc mediu timp de 7-8 minute. Amestecati din cand in cand.

Apoi opriti focul, puneti omleta pe paine prajita, adaugati topping-urile preferate si savurati.

Idei pentru toppings
Topping-urile pe care le adaugati sunt pasul de la o tofleta gustoasa la o super tofleta ๐! Iata cateva idei:
- legume proaspete – folositi orice aveti in frigider: rosii, castraveti, avocado, ardei (iute), varza, kale, salata verde etc.;
- ciuperci – eu le stropesc cu sos de soia apoi le calesc intr-o tigaie 2 minute;
- naut crocant – boabele dintr-o conserva de naut (sau fierte) se pun intr-o tava cu putin ulei de masline, sare, boia afumata, boia iute si se coc la cuptor 20-30 de minute la 180ยฐ C, pana devin crocante;
- spanac – adaugati o mana de spanac proaspat (sau congelat) cu 2-3 minute inainte ca omleta sa fie gata.

Cum se pastreaza omleta din tofu
Cel mai bine ar fi sa o consumati imediat. Insa, daca e nevoie, o puteti pastra in frigider pana la 3 zile. E important sa o pastrati intr-o caserola bine inchisa, altfel capata o culoare ciudata pe margini.
N-as recomanda congelarea deoarece tofu isi schimba textura prin inghetare.
Alte idei de mic dejun
Alte retete cu tofu
- Quiche vegan cu rosii cherry si tofu
- Paste cu chiftele din zucchini si tofu in sos alb
- Curry verde thailandez cu taietei din orez
- Supa ramen cu pasta miso alba, legume si tofu
- Palak tofu – tofu in curry de spanac
- Tofu makhani – tofu cu ghimbir in curry de rosii
- Taietei prajiti cu legume si tofu – taietei chinezesti
Daca v-a placut aceasta reteta de omleta de din tofu, lasati va rog un comentariu mai jos si evaluati reteta. Si, daca o si preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty.

Omleta din tofu
Ingredients
- 2 linguri ulei
- 2 cepe verzi tocate (doar partea alba) optional
- 250 g tofu tare
- 60 ml smantana din soia sau ovaz
- โ lingurita sare neagra sau dupa gust
- ยฝ lingurita piper negru macinat
- 2 linguri fulgi de drojdie inactiva
- ยฝ lingurita turmeric pudra
Instructions
- Puneti tofu intr-un bol si zdrobiti cu o furculita; lasati cateva bucati putin mai mari pentru textura, daca doriti;
- Adaugati sarea neagra, smantana, drojdia inactiva, piperul si turmericul si amestecati usor;
- Incalziti uleiul intr-o tigaie nonaderenta; cand e fierbinte, adaugati ceapa si caliti 1 minut;
- Adaugati amestecul din tofu si gatiti la foc mediu timp de 7-8 minute; amestecati din cand in cand;
- Opriti focul, puneti tofleta pe pane prajita si serviti cu topping-urile preferate.
Notes
- Daca nu doriti sa folositi ulei, il puteti inlocui cu 3-4 linguri de apa pentru a cali ceapa.
- Puteti inlocui smantana vegana cu 4-5 linguri de lapte vegetal neindulcit.
2 Comentarii
Eu nu sunt vegana si nici mare admiratoare de tofu, dar reteta asta imi place la nebunie. Singura remarca e ca am trisat folosind smantana normala acrisoara.
Foarte tare ma bucur cand si non-veganii incearca retete vegane si la mai si place ๐