Cand vine vorba de mic dejun, vreau ceva care se prepara raid, dar care totusi sa fie suficient de hranitor cat sa-mi ajunga pe o zi intreaga, daca se poate 😊. Asa ca, omleta aceasta facuta din faina de naut, plina de proteine, fibre dietetice si nutrienti, este exact ceea ce-mi trebuie. Exista si alte variante de omleta vegana facute pe baza de tofu, insa varianta aceasta cu faina din naut este o alternativa buna pentru cei care sunt alergici la soia.
Am inceput sa prepar omleta aceasta in urma cu ult timp, insa abia dupa ce a devenit o mancare obisnuita pentru micul dejun, am aflat ca este inspirata din bucataria indiana. Besan Chilla („besan” inseamna faina de naut in hindi) este o clatita destul de asemanatoare cu ceea ce va prezint eu acum, dar putin mai condimentata. Cred ca mi-am trait multe vieti anterioare prin India de sunt asa atrasa de mancarea lor 😉. Inca n-am ajuns in vizita pe acolo, doar la sora mai mica, Sri Lanka 😊.
Ingrediente pentru prepararea omletei vegane
In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.
Iata care sunt ingredientele care stau la baza acestei omlete:
- faina de naut – evident, ingredientul principal; este o faina fara gluten care inlocuieste foarte bine faina din grau; de obicei, este folosita la ingrosarea sosurilor sau curry-urilor (eu am folosit-o pentru a ingrosa umplutura tartei vegane cu prune);
- sare neagra – (sau kala namak) se gaseste in zonele vulcanice din muntii Himalaya; contine urme de sulf care ii dau un miros puternic si gust de ou; am folosit-o cu succes si in reteta de maioneza vegana cu aquafaba;
- fulgi de drojdie nutritionala – pe langa beneficiile pentru sanatate, va da omletei acel gust de branza care ne place tare mult;
- turmeric pudra – daca tot facem asa-zisa noastra omleta sa aiba gust de ou, de ce n-ar si arata la fel?! Intotdeauna adaug un pic de pudra de turmeric care coloreaza clatita intr-un galben viu;
- seminte de in macinate – un inlocuitor pentru ou foarte des intalnit in alimentatia vegana (1 lingura de seminte macinate amestecate cu 3 linguri de apa reprezinta echivalentul unui ou);
- praf de copt – ca sa facem omleta pufoasa;
- piper negru macinat – pentru un gust usor condimentat;
- legume – eu am folosit avocado si rosii cherry pentru ca trebuie doar sa le tai, nu necesita alta pregatire; dar puteti opta pentru alte legume pe care le puteti cali in tigaie sau prepara la aburi (broccoli, morcovi, ciuperci, spanac etc.).
Cum se face omleta din faina de naut
- Amestecati intr-un bol faina de naut, fulgii de drojdie, semintele de in macinate, pudra de turmeric, sarea, piperul si praful de copt.
- Adaugati apa calduta gradual ca sa puteti verifica consistenta aluatului. Apa usor incalzita ajuta ingredientele sa se amestece mai usor si sa formeze repede o pasta omogena.
- Puneti deoparte si lasati-l 10 minute sa se aseze.
- Intre timp puteti prepara legumele.
- Incingeti o tigaie unsa cu ulei si puneti jumatate din aluat. Lasati 3 minute sa se coaca, pana cand bule de aer ies la suprafata. Intoarceti clatita pe partea cealalta si mai lasati sa se coaca 2 minute. Daca folositi un capac, va fi gata mai repede.


Ca sa va fie si mai usor, puteti amesteca ingredientele uscate pentru mai multe portii. Pastrati-le intr-o caserola si folositi cand aveti chef de aceasta omleta.
Daca v-a placut aceasta reteta, va rog evaluati-o sau lasati un comentariu. Daca preparati o omleta vegana dupa aceasta reteta, postati o poza pe Instagram si etichetati choose_tasty 😊.

Omleta vegana cu faina de naut
Ingredients
- ½ cana faina de naut 50 g
- 2 linguri fulgi de drojdie inactiva
- ½ lingurita praf de copt
- ½ lingurita sare neagra sau orice alta sare
- 1 lingura seminte de in macinate
- ½ lingurita turmeric pudra
- ½ lingurita piper negru macinat
- ½ cana apa calduta 120 ml
- 1 lingurita ulei pentru uns tigaia
- legume dupa preferinte
Instructions
- Amestecati bine toate ingredientele uscate intr-un bol;
- Adaugati apa treptat ca sa puteti controla consistenta aluatului; amestecati pana se elimina toate cocoloasele si obtineti o pasta omogena; lasati aluatul deoparte timp de 10 minute;
- Intre timp puteti pregati legumele;
- Incingeti o tigaie unsa cu ulei; cand este fierbinte, puneti in tigaie jumatate din aluat; lasati sa se coaca la foc mediu timp de 3 minute, pana cand bule de aer ies la suprafata;
- Intoarceti pe partea cealalta si mai coaceti 2 minute;
- Coaceti si cealalta clatita urmand aceiasi pasi;
- Serviti clatitele-omleta cu lecume.
Notes
- Reteta aceasta este pentru o portie destul de mare.
- Eu am ales sa fac doua clatite mai mici, dar e ok sa faceti una singura, mai mare.
- Eu am folosit vocado si rosii cherry pentru aceasta omleta, dar puteti opta pentru alte legume – broccoli, ardei, spanac, ciuperci. Puteti cali legumele sau le puteti gati pe aburi.
- De asemenea, puteti alege sa integrati legumele in aluat si sa le gatiti impreuna.
6 Comentarii
Merge și fără praful de copt?
Eu nu am incercat fara 😊. Praful de copt face „omleta” mai pufoasa, fara el, va fi ceva mai compact si dens. Poate as face fie niste clatite mai mari, fie mai multe daca nu as pune praf de copt. Ideea e sa fie un strat de aluat mai subtire in tigaie.
Minunate lipiile.
Multumesc frumos pt reteta, au ieșit absolut geniale.
Fetita mea are indolenta la gluten și ma bucur ca sunt pe gustul ei.
Noi le-am uns cu guacamole, am pus cartofi dulci făcuți in cuptor și salata. Divin🙏💛
Super! Ma bucur ca iti place reteta 🙂 Excelenta ideea cu cartofi dulci, o sa incerc si eu 🙂
Am inceput sa le gatesc in perioada de post, dar acum nu mai conteaza daca e zi de post sau nu, chiar le fac destul de des. Nu mi-au iesit din prima, dar pentru ca nu aveam toate ingredientele si am improvizat. Eu nu auzisem de drojdie inactiva, sare neagra…si mi-a luat ceva pana le-am gasit.
Da, in alimentatia vegana intra si unele ingrediente mai putin cunoscute la noi. Insa cred ca lucrurile se vor schimba incet, dar sigur 🙂