Aceste negrese vegane sunt super moi, fragede si lipicioase. Te ung la suflet, nu alta! ๐
Imi amintesc de asa-zisele negrese din copilarie care erau cam seci si uscate, fara prea multe in comun cu ceea ce am inteles eu, mai tarziu, ca ar trebui sa fie niste brownies „ca la mama lor” ๐. Pe cele din copilarie as putea sa le numesc mai degraba prajituri cu cacao decat negrese.
Cu siguranta, multi dintre voi stiti ca reteta traditionala de brownies nu include agenti de crestere – praf de copt sau bicarbonat. Negresele se fac cu oua, care ajuta aluatul sa creasca. Asa ca, de cele mai multe ori, retetele de brownies vegane includ bicarbonat. Exista totusi si variante care includ ingrediente ce dau o textura foarte buna si fara a folosi bicarbonat. Iar reteta aceasta este una dintre ele ๐.
Hai sa vedem cum am procedat!
Ce ingrediente fac aluatul de negrese vegane sa creasca fara bicarbonat?
Cum spuneam, este nevoie sa folosim oua pentru a face aluatul sa creasca, in absenta prafului de copt sau a bicarbonatului. Si am mai multe variante pentru a inlocui ouale in aluaturi vegane, dar, cel mai des, folosesc faina din in si banane coapte. De data aceasta banana coapta a avut mai degraba rol de a lega putin aluatul, dar si de a-l pastra umed. Si, pe langa faina de in, am folosit un ingredient mai putin utilizat ca inlocuitor pentru oua in aluaturi pentru prajituri: aquafaba – lichidul ramas dupa ce fierbe nautul (sau din conserva de naut). Da, acest lichid banal, dar cu proprietati nebanuite! ๐ Inca de prin 2014 se tot studiaza ce poate sa faca qaufaba in bucatarie (exista si un site oficial pentru mai multe informatii). Si s-a constatat ca aquafaba nu are doar proprietati de emulsionare a ingredientelor, ci actioneaza si ca agent de crestere.
Ce ingrediente fac aceste negrese vegane cremoase?
Am folosit mai multe ingrediente care au facut negresele cremoase. Pe langa banana foarte bine coapta, am mai adaugat unt vegan (nu margarina) si, evident, ciocolata topita. Am folosit ciocolata vegana cu 55% cacao.
Cum se fac negresele vegane cu ciocolata
Imediat ce aveti toate ingredientele la indemana, trebuie sa urmati doar cativa pasi simpli pentru a prepara aceste negrese delicioase.
Pasul 1: Topiti untul vegan, ciocolata si zaharul in bain-marie. Taiati untul cubulete si rupeti cicolata in bucati mici pentru a se topi mai repede. Puneti toate ingredientele intr-un bol deasupra unei cratite in care fierbe apa. Cand ciocolata si untul s-au topit complet, puneti bolul deoparte si lasati la racit. Retineti ca zaharul nu se va dizolva in acest amestec.
Pasul 2: Pregatiti ingredientele uscate. Intr-un alt bol, cerneti pudra de cacao, faina si amidonul din porum si amestecati-le bine. E important sa cerneti ingredientele uscate pentru a da o textura placuta negreselor.
Pasul 3: Pregatiti inlocuitorii pentru oua. Puneti intr-un bol aquafaba si faina de in si amestecati bine. In cateva minute amestecul va deveni gelatinos. Intre timp, decojiti banana si zdrobiti-o bine cu o furculita, pana devine fina, ca un purรฉ.

Pasul 4: Amestecati toate ingredientele. Puneti amestecul de aquafaba cu faina de in si banana zdrobita in bolul cu unt, ciocolata si zahar. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie omogena.
Adaugati apoi ingredientele uscate peste cele lichide si amestecati usor cu o spatula. Nu amestecati prea mult; este in regula daca vor ramane cateva cocoloase mici.
Pasul 5: Coaceti aluatul. Puneti aluatul intr-o tava de 24×24 cm cu hartie de copt si coaceti in cuptorul incalzit la 160ยฐ C timp de 55-60 de minute. Cand aluatul e copt, scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie inainte de servire.

Cum se pastreaza negresele cu ciocolata
Aceste negrese de post cu ciocolata se pastreaza cel mai bine in frigider, intr-o caserola inchisa. Isi vor pastra textura cremoasa timp de 3 zile, dupa care, treptat, vor incepe sa se usuce; insa gustul va ramane acelasi.
Daca va place reteta aceasta deย negrese vegane cu ciocolata, lasati va rog un comentariu mai jos si evaluati reteta. Si, daca le preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetatiย #choose_tasty ๐.

Negrese vegane cu ciocolata
Ingredients
- 250 g unt vegan nu margarina
- 200 g ciocolata vegana 55% cacao
- 200 g zahar brun deschis sau zahar brut din trestie
- 200 g faina alba din grau de tip 000
- 20 g amidon din porumb
- 50 g cacao
- 240 ml aquafaba
- 3 linguri faina de in
- 1 banana bine coapta 110 g fara coaja
- ยผ lingurita sare
- 1 lingurita extract de vanilie
Instructions
- Puneti ciocolata, untul si zaharul intr-un bol si lasati sa se topeasca in bainmarie; dupa ce untul si ciocolata s-au topit complet, puneti deoparte si lasati sa se raceasca;
- Cerneti faina, amidonul si pudra de cacao; puneti-le intr-un bol, adaugati sarea si amestecati bine;
- Puneti intr-un bol aquafaba si faina din in si amestecati bine; puneti deoparte;
- Zdrobiti bine banana coapta cu o furculita;
- Incalziti cuptorul la 160ยฐ C si puneti hartie de copt intr-o tava de 24×24 cm;
- Adaugati aquafaba cu faina de in si banana pasata in bolul cu ciocolata, unt si zahar; amestecati bine, pana se omogenizeaza;
- Adaugati amestecul de ingrediente uscate peste ingredientele lichide si amestecati usor;
- Puneti aluatul in tava si coaceti timp de 55-60 de minute;
- Scoateti tava din cuptor si lasati la racit pe un gratar de bucatarie.
Notes
- Este important sa cerneti ingredientele uscate pentru a obtine o textura placuta.
- Nu amestecati prea mult aluatul dupa ce adaugati ingredientele uscate, altfel negresele vor avea o textura mult prea densa si „grea”. Pot ramane cocoloase mici atunci cand puneti aluatul in tava.
.