Moutabal este un aperitiv specific bucatariei orientale si mediteraneene in care vinetele coapte sunt ingredientul principal. Evident, am preparat moutabal vegan!

Unii ii mai spun moutabel. Si, din pacate, prea multi ii spun baba ganoush, ceea ce nu este corect. Sunt doua preparate diferite pe care chiar si Wikipedia le descrie ca fiind la fel. Mare confuzie, mare ๐Ÿ˜Š. Ambele preparate sunt niste salate de vinete, insa restul ingredientelor fac diferenta. Si cel mai clar diferentiator este tahini (pasta de susan) care se foloseste pentru a prepara moutabal, dar nu si baba ganoush. Moutabal mai poate sa contina iaurt, insa nu este obligatoriu. In schimb, baba ganoush contine alte arome date de melasa de rosii si verdeturi precum menta sau patrunjelul. Destul de mare diferenta, nu?! ๐Ÿ˜‰

Ingrediente pentru moutabal vegan

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Cum spuneam, doar de cateva ingrediente aveti nevoie pentru a prepara aceasta salata de vinete orientala๐Ÿ˜Š:

  • vinete – orice s-ar spune, gustul vinetelor coapte nu se compara cu nimic; si sa coci vinetele direct pe flacara, este modul traditional de a prepara aceasta salata de vinete;
  • tahini – pasta de susan care se gaseste acum in toate supermarket-urile si in magazinele cu produse bio; o puteti comanda si online;
  • usturoi – nu exista reguli in ce priveste cantitatea necesara ๐Ÿ˜‰
  • zeama de lamaie

Cum se coc vinetele

Coacerea vinetelor e partea cea mai „grea” in aceasta reteta. Sau, mai bine zis, curatarea vinetelor, care poate fi o „operatiune murdara” cateodata. Cum aminteam mai devreme, este mult mai bine daca puteti sa coaceti vinetele direct pe foc pentru a le da acea aroma de fum specifica oricarei salate de vinete. Asta nu insemna ca, daca le coaceti in cuptor, n-o sa iasa buna salata ๐Ÿ˜‰.

Dupa ce vinetele s-au copt, punteti-le intr-un bol, presarati niste sare, acoperiti cu un capac si lasati-le 15 minute. In felul acesta veti putea indeparta coaja mai usor.

Dupa ce etapa „dirty business” s-a incheiat, punteti vinetele intr-o sita si lasati-le 10 minute sa se scurga.

Vinete coapte

Puneti apoi toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si procesati pana cand obtineti textura dorita. Si gata ๐Ÿ˜Š!

Ingrediente moutabal: vinete coapte, tahini, usturoi, ulei de masline, zeama de lamaie

Cum se serveste moutabal vegan

Salata aceasta nu lipseste niciodata de pe un platou mezze (platou mediteraneean / oriental cu aperitive specifice zonei). Se serveste cu lipii / crackers / paine si legume proaspete

Alte retete aperitive tartinabile

*Update: articolul a fost publicat in octombrie 2020 si actualizat in august 2021. Reteta a ramas neschimbata.

Daca v-a placut aceasta reteta de moutabal vegan, o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati o salata de vinete fara maioneza dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Platou mutabal ornat cu sumac si nuci prajite

Moutabal vegan | Salata orientala de vinete

O salata orientala irezistibila, cu aroma de fum si textura cremoasa, nelipsita de pe orice platou mezze. Foarte usor si rapid de preparat, din doar patru ingrediente.
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins
Course Aperitiv
Cuisine Mediteraneean, Oriental
Servings 4 portii

Ingredients
  

  • 2 vinete medii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2-3 linguri tahini
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita sare sau dupa gust

Pentru ornat

  • ulei de masline
  • nuca prajita
  • sumac

Instructions
 

  • Coaceti vinetele direct pe flacara sau pe gratar, pana se inmoaie; puneti-le intr-un bol, presarati putina sare si lasati-le acoperite cu un capac timp de 10-15 minute;
  • Indepartati coaja si mai lasati-le 10 minute sa se scurga intr-o sita;
  • Puneti toate ingredientele (mai putin cele pentru ornat) intr-un robot de bucatarie si procesati pana obtineti textura dorita;
  • Transferati salata intr-un bol, ornati cum doriti si serviti cu pita si legume proaspete.
Keyword platou mezze, reteta salata de vinete, salata de vinete fara maioneza, salata de vinete orientala

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta