Aceste mini tarte cu zmeura si frangipane vegan sunt un desert usor si delicat, perfect pentru o zi frumoasa de vara. Ca, daca primavara tot nu prea avem anul asta, sper ca macar vara sa isi faca simtita prezenta in curand 😊.

Tartele astea mici si dragute sunt un deliciu. Umplute cu un strat generos de frangipane si decorate cu fructe intregi de zmeura si fulgi de migdale, garantat vor fi o placere pentru papilele gustative. Si, pentru a creste intensitatea aromei, am adaugat si un strat de gem de zmeura cu lamaie si seminte de chia 😊 Cum va suna? 😊

Mini tarte cu zmeura si frangipane vegan decorate cu fulgi de migdale

Ce este frangipane?

Desi suna a ceva cam sofisticat, frangipane nu este altceva decat o crema de migdale, foarte des folosita ca umplutura pentru tartele cu fructe. Se prepara din unt, zahar, migdale macinate, oua si putina faina. Evident, am preparat o varianta vegana de frangipane.

Nu este acelasi lucru cu martipan, care e o pasta de migdale si zahar si se foloseste in principal pentru decorarea torturilor.

Si a nu se confunda nici cu frangipani, care este o floare exotica foarte frumoasa😊.

Ingrediente necesare

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Aceste mini tarte au 3 componente: crusta, frangipane si gem de zmeura. Plus cateva fructe de zmeura intregi si fulgi de migdale pentru decor.

Pentru crusta, pe langa ingredientele „clasice” (faina alba tip 000, unt vegan, zahar din trestie, apa rece), am folosit si putina faina din migdale pentru un gust mai intens de migdale.

Asa cum am mentionat, frangipane are la baza unt, zahar, migdale macinate si oua. Pentru a-l veganiza, am folosit unt vegan si am inlocuit ouale cu aquafaba. V-am mai zis sa nu aruncati lichidul care ramane dupa ce fierbe nautul (sau din conserva), nu?! Puteti face muuulte cu el! Eu am folosit aquafaba pentru a prepara maioneza vegana, chec cu banane si nuci si negrese cu ciocolata (deocamdata). Aquafaba nu doar leaga ingredientele, ci si ajuta crema (si aluaturile, in general) sa creasca, jucand acelasi rol ca si ouale.

Cat despre gem, eu l-am preparat rapid dintr-o cantitate mica de zmeura cu seminte de chia, zeama si coaja de lamaie. Cum aveti nevoie de doar 5-6 linguri de gem, puteti folosi unul comparat sau ce aveti voi in camara. Am dat prin blender zmeura inainte de a o amesteca cu restul ingredientelor, insa nu este un pas obligatoriu.

Si am folosit zmeura congelata atat pentru gem, cat si pentru decor.

Cum se fac mini tartele cu zmeura si frangipane vegan

Preparare crusta

Puneti intr-un bol toate ingredientele pentru crusta, mai putin untul si apa. Amestecati-le bine, apoi adaugati untul taiat cuburi si framantati usor cu mana, pana cand obtineti un aluat nisipos. Adaugati apoi treptat apa rece in timp ce framantati. Veti avea un aluat destul de moale, dar faramicios.

Dupa ce aluatul s-a legat, formati o bila mare, acoperiti cu un prosop curat si dati la rece timp de cel putin 30 de minute.

Preparare frangipane vegan si gem de zmeura

In cazul in care nu aveti un gem gata preparat, amestecati intr-un bol zmeura, semintele de chia, zeama si coaja de lamaie. Cel mai bine ar fi sa incepeti cu prepararea gemului pentru ca semintele de chia sa aiba timp sa-si faca treaba.

Ingrediente gem de zmeura: ameura, seminte de chia, zeama si coaja de lamaie

Pentru frangipane, topiti untul intr-un bol apoi amestecati bine cu zahar.

Adaugati apoi aquafaba si extract de migdale si amestecati bine. Incorporati migdalele macinate, apoi faina si puneti deoparte.

Asamblare si coacere tarte

Dupa ce aluatul s-a intarit in frigider, taiati-l in 4 bucati egale si modelati-le sub forma de bile. Presarati faina pe o suprafata curata si intindeti bilele de aluat cu un sucitor pana obtineti niste foi rotunde, putin mai mari decat suprafata formelor de mini tarte. Eu am folosit 4 forme cu diametrul de 11 cm si inaltimea de 2 cm. Asezati apoi foile in forme si presati bine aluatul pe fund si pe margini. Taiati aluatul in exces de pe margini. Puneti din nou aluatul in frigider timp de 30 de minute.

Scoateti aluatul din frigider si intepati-l din loc in loc cu o furculita. Puneti tartele in cuptorul preincalzit la 160°C timp de 12-13 minute.

Dupa ce aluatul s-a intarit putin in cuptor, scoateti formele si puneti-le pe un gratar de bucatarie. Intindeti pe fundul fiecarei mini tarte un strat subtire de gem de zmeura (aproximativ 1 lingura). Distribuiti in mod egal cantitatea de frangipane in cele 4 tarte. Frangipane nu trebuie sa fie lichid, dar trebuie sa fie suficient de moale incat sa-l puteti intinde usor in forma. In cazul in care e prea tare, mai adaugati 5-10 ml de aquafaba si amestecati bine. Puneti apoi cateva fructe de zmeura intregi peste frangipane si impingeti-le usor in crema. Presarati deasupra fulgi de migdale si coaceti tartele la 180°C timp de 30 de minute, pana cand crusta devine aurie.

Scoateti apoi tartele din cuptor si lasati-le sa se raceasca pe un gratar inainte de servire.

Recomandari preparare tarte cu zmeura si frangipane vegan

  • Pentru prepararea crustei, este foarte important sa folositi si unt rece, direct din frigider, si apa foarte rece. Astfel crusta va iesi usor crocanta si faramicioasa. De asemenea, adaugati apa treptat. In functie de cat de fina este faina de migdale, e posibil sa aveti nevoie de o cantitate putin mai mica de apa (sau chiar mai mare).
  • Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita inainte de a-l coace. Astfel, aburul care se va forma in timpul „coacerii oarbe” se va elibera fara sa se crape aluatul.
  • Am observat ca, in timpul etapei de coacere oarba a crustei, ca aluatul se lasa in jos pe margini daca il coc la o temperatura putin mai ridicata. Daca vi se intampla asta, scoateti formele din cuptor si presati aluatul putin pe margini sa se ridice (nu e chiar asa fierbinte in faza asta 😉). Returnati apoi formele in cuptor.
  • Pentru a prepara frangipane, am testat si varianta cu unt batut la mixer cu zahar, insa, dupa coacere, frangipane a iesit putin mai „greu” si unsuros.
Mini tarte cu zmeura si frangipane vegan

Alte retete de deserturi vegane care ar putea sa va placa

Daca va plac aceste mini tarte cu zmeura si frangipane vegan , va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Tarte cu zmeura si frangipane

Mini tarte cu zmeura si frangipane vegan

Aceste mini tarte umplute cu gem de zmeura si frangipane vegan sunt un desert usor si delicat, perfect pentru o zi frumoasa de vara.
Prep Time 30 mins
Cook Time 43 mins
Total Time 1 hr 13 mins
Course Desert
Cuisine General
Servings 4 tarte

Equipment

  • 4 forme minitarte cu diametrul de 11 cm

Ingredients
  

Ingrediente crusta

  • 120 g faina alba tip 000
  • 40 g faina de migdale
  • 30 g zahar brut din trestie
  • ½ lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita sare
  • 40 g unt vegan rece taiat cubulete
  • 35 ml apa foarte rece

Ingrediente gem de zmeura

  • 70 g zmeura
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 lingura seminte de chia
  • coaja rasa de lamaie

Ingrediente frangipane

  • 60 g unt vegan topit
  • 50 g zahar brut din trestie
  • 100 g migdale macinate
  • 20 g faina alba
  • 60 ml aquafaba
  • lingurita extract de migdale

Pentru decorat

  • 16-20 fructe intregi de zmeura
  • fulgi de migdale

Instructions
 

  • Amestecati intr-un bol mic ingredientele pentru gemul de zmeura si lasati deoparte;
  • Pentru prepararea crustei, amestecati intr-un bol faina alba, faina de migdale, zaharul, sarea si praful de copt; adaugati cubuletele de unt si framantati pana obtineti un aluat nisipos; adaugati treptat apa rece in timp ce framantati; cand obtineti un aluat omogen, formati o bila, acoperiti cu un prosop curat si dati la rece pentru minim 30 de minute;
  • Cat aluatul sta la rece, preparati frangipane; amestecati mai intai untul topit cu zahar; adaugati extractul de migdale si aquafaba si amestecati; incorporati faina de migdale, apoi faina alba;
  • Scoateti aluatul din frigider, impartiti-l in 4 bucati egale si modelati-le sub forma de bile; presarati faina pe o suprafata curata si intindeti fiecare bila de aluat in foi rotunde putin mai mari decat diametrul formei de tarta; asezati fiecare foaie de aluat in cate o tava, presand bine pe fund si pe margini; indepartati aluatul in exces; puneti formele in frigider timp de 30 de minute;
  • Incalziti cuptorul la 160°C;
  • Dupa ce aluatul s-a intarit din nou, coateti formele din frigider, intepati din loc in loc cu o furculita; coaceti aluatul timp de 12-13 minute, pana se intareste putin;
  • Scoateti formele din cuptor si puneti cate un strat subtire de gem de zmeura in fiecare crusta; peste gem, puneti un strat uniform de frangipane;
  • Ornati tartele cu zmeura proaspata si fulgi de migdale; impingeti usor fructele de zmeura in stratul de frangipane;
  • Puneti mini tartele la cuptor si coaceti timp de aproximativ 30 de minute, pana cand crusta devine aurie;
  • Scoateti tartele din cuptor si lasati-le la racit pe un gratar de bucatatrie inainte de servire.

Notes

  1. Distribuiti cantitatea de frangipane in mod egal in cele 4 tarte astfel incat tartele sa se coaca in acelasi timp.
  2. In cazul in care frangipane se intareste si nu poate fi intins cu usurinta peste stratul de gem, mai adaugati 5-10 ml de aquafaba si amestecati bine.
Keyword crema de migdale, frangipane vegan, reteta frangipane, tarta cu zmeura

Scrie un comentariu

Evaluare reteta