Exista multe optiuni de maioneza fara ou, insa varianta aceasta de maioneza vegana din aquafaba mi se pare cea mai simpla. Aveti nevoie de doar 5 ingrediente si mai putin de 2 minute sa o preparati. Asadar, ce poate fi mai simplu?! ๐Ÿ˜Š

Amestecand cele 5 ingrediente, veti obtine un sos cremos, cu textura foarte fina, putin mai subtire decat maioneza „traditionala”.

Si sa nu va lasati intimidati de termenul de aquafaba, e doar o denumire fistichie pentru apa de naut ๐Ÿ˜‰.

Ingrediente pentru maioneza vegana din aquafaba

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

  • aquafaba – lichidul care ramane dupa fierberea boabelor uscate de naut (sau lichidul din conserva de naut); contine multe proteine si amidon care ajuta la formarea emulsiei;
  • ulei de floarea soarelui – face maioneza cremoasa si ii da consistenta; puteti inlocui cu ulei de avocado sau ulei de rapita;
  • sare neagra (kala namak) – de obicei, nu consider sarea ca ingredient, dar sarea neagra are niste proprietati speciale; provine din zona muntilor Himalaya si, datorita continutului de sulf, are gust si miros de ou; din acest motiv, am folosit-o si pentru a prepara omleta vegana din faina de naut; se gaseste in magazinele cu produse bio / naturiste;
  • mustar – pentru stabilizarea emulsiei; puteti folosi mustar Dijon, dar merge foarte bine si mustarul nostru obisnuit;
  • zeama de lamaie – da o aroma placuta maionezaei, dar este si un stabilizator bun.

Cum se face maioneza vegana din aquafaba

Ei bine, nu aveti de parcurs mai mult de 2 pasi super simpli pentru prepararea acestei retete. Si, ca sa fie si mai simplu, acesti 2 pasi pot si facuti in 2 minute ๐Ÿ˜‰. Mai aveti nevoie si de un blender vertical de mana si gata-i maioneza! Nu am incercat sa prepar cu un blender clasic sau cu un mixer, asa ca nu stiu daca functioneaza.

Asadar, trebuie sa puneti toate ingredientele intr-un bol (pasul nr. 1) si apoi apoi amestecati cu blenderul (pasul nr. 2). La doar cateva secunde dupa ce ati pornit blenderul, va incepe sa se formeze o emulsie fina, cremoasa. Continuati pana cand uleiul este integrat complet.

Ar fi bine sa folositi un recipient ingust si inalt pentru ca lamele blenderului sa fie complet acoperite de ingrediente si ca sa nu sara stropi de ulei in afara bolului.

Dupa ce ingredientele s-au amestecat bine, lasati maioneza la frigider cel putin o ora sa se mai intareasca putin.

Cu ce se poate servi maioneza vegana

Deoarece maioneza aceasta nu este foarte consistenta, o puteti folosi ca sos pentru o salata de cartofi sau salata cu paste, o puteti pune in sandwich-ul vostru preferat sau o puteti folosi ca sos in care sa inmuiati cartofi prajiti.

Si, daca adaugati putin usturoi, veti obtine un sos aioli vegan foarte delicios (aioli este un sos spaniol cu maioneza si usturoi).

Cum se pastreaza maioneza vegana

Aquafaba e asemanatoare albisului de ou, deci nu se pastreaza prea mult. De aceea, cel mai bine e sa pastrati maineza in frigider timp de 4-5 zile, intr-o caserola foarte bine inchisa. Nu recomand sa o congelati pentru ca se taie.

Daca v-a placut reteta aceasta, dati-mi de stire. Lasati un comentariu mai jos sau faceti o poza si postati-o pe Instagram. Nu uitati sa etichetati #choose_tasty.

Servire maioneza vegana

Maioneza vegana din aquafaba

Aceasta maioneza vegana facuta in casa este foarte cremoasa si are o textura foarte fina. Aveti nevoie de doar 5 ingrediente si 2 minute sa o preparati.
3 from 1 vote
Prep Time 1 minute
Cook Time 1 minute
Total Time 2 minutes
Course Sos

Ingredients
  

  • 60 ml aquafaba
  • 180 ml ulei de floarea soarelui
  • ยฝ lingurita sare neagra (kala namak)
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura zeama de lamaie sau otet

Instructions
 

  • Puneti toate ingredientele intr-un bol;
  • Amestecati cu un blender vertical pana obtineti o emulsie fina.

Notes

  1. Folositi un recipient inalt si ingust ca sa nu sara stropi de uleiย  pe blatul de bucatarie (sauย  pe masa).
  2. Maioneza se mai ingroasa daca este pastrata la rece; asadar, preparati-o cu cel putin o ora inainte de servire.
Keyword aquafaba, maioneza de post, maioneza fara ou, maioneza vegana

2 Comentarii

  1. 3 stars
    Eu, uite, asta probabil e singura reteta care nu mi-a iesit… Am folosit blenderul vertical, dar s-a taiat ca o maioneza adevarata. M-am gandit ca aquafaba nu a fost prea concentrata, cea din conserva pare mult mai vascoasa, eu am folosit apa de la nautul fiert de mine . In orice caz am repetat, si am pus toate ingredientele in afara de ulei intr-un vas inalt, am amestecat cu blenderul si turnam ulei in fir subtire pana s-a ingrosat. Mi-a placut rezultatul, am repetat reteta in stilul asta, e foarte gustoasa.

    • Imi para rau ca nu ti-a iesit din prima ๐Ÿ™ Pe viitor, poti sa fierbi aquafaba la foc mic pana cand scade la jumatate. Sigur iti va iesi maioneza ๐Ÿ™‚

Scrie un comentariu

Evaluare reteta