Imi place mult mancarea asiatica si prepar tot felul de chestii mai mult sau mai putin complicate. Si pot sa va spun sigur ca reteta aceasta de legume stir fry e cea mai simpla si mai rapida pe care o puteti prepara. E si foarte versatila deoarece nu exista reguli in ceea ce priveste legumele pe care le folositi.
Asadar, daca vreti sa faceti putina curatenie in frigider, faceti niste legume stir fry in 10 minute!
Ingrediente stir fry
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele necesare. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Eu as imparti un preparat stir fry simplu in 4 componente:
- baza – usturoi, ceapa si / sau ghimbir – nu este obligatoriu sa le folositi pe toate 3 in acelasi preparat, insa cu siguranta usturoiul va fi intotdeauna prezent; pentru reteta aceasta eu am folosit ceapa si usturoi, dar am cam simtit lipsa ghimbirului; pana la urma, depinde si de gusturile fiecaruia;
- sosul – puteti testa mai multe combinatii si, in functie de preferintele voastre, stabiliti ce ingrediente doriti sa folositi si in ce cantitati; important e ca amestecul sa cuprinda sos de soia light / all purpose, un indulcitor, otet din orez si putin amidon; pornind de la aceste 4 ingrediente de baza, puteti personaliza adaugand alte sosuri care va plac voua; de data asta, eu am folosit un amestec de sos hoisin, sos de soia light / all purpose, sos de soia dark, otet din orez, ulei din seminte de susan prajite; daca nu aveti sos hoisin, mariti cantitatea de sos de soia light si mai adaugati 1 lingurita de sirop de agave si 1 lingurita de amidon;
- legume – puteti folosi orice aveti la indemana, nu exista reguli; este bine sa tineti totusi cont de timpul de gatire a legumelor si sa le adaugati pe rand in wok / tigaie; eu am folosit ciuperci Champignon brune si ardei grasi rosii si galbeni (verzi n-am gasit :)); si am adaugat si niste ardei iute verde si pentru gust si pentru culoare :).
- garnitura – taietei sau orez.
Pe langa cele de mai sus, mai puteti adauga si niste tofu sau chiar tempeh prajit. Doar sa tineti cont de faptul ca trebuie prajit separat.
Cum preparam legume stir fry cu orez
Asa cum am mentionat si in alte articole, preparatele stir fry au nevoie de un timp destul de scurt de gatire. De aceea, este foarte important sa aveti toate ingredientele pregatite (spalate, taiate) si la indemana.
Eu incep cu prepararea garniturii – orez, in cazul de fata. Am folosit un orez cu bobul rotund pe care l-am clatit in mai multe ape, apoi l-am pus la fiert la foc mic. Raportul apa / orez depinde de tipul de orez pe care il folositi (eu am pus 1 masura de orez si 3 de apa). Puneti apa si orezul intr-o cratita si incalziti la foc mediu. Amestecati din cand in cand sa nu se prinda. Dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si nu mai amestecati (altfel boabele de orez se vor zdrobi). Cand apa este absorbita complet, opriti focul.
Preparati apoi sosul. Amestecati bine toate ingredientele intr-un bol si lasati deoparte.

Ocupati-va apoi de ingredientele pentu baza si de legume. Taiati ceapa in sferturi si zdrobiti usturoiul. Spalati, curatati, taiati / feliati legumele. Nu trebuie sa taiati legumele in bucati mici, ca pentru ciorba.
Puneti ulei intr-o tigaie incinsa (sau un wok) si adaugati ceapa. Prajiti maxim un minut la foc mare, apoi adaugati usturoiul si ardeiul iute si mai prajiti inca 1 minut.

Adaugati ciupercile feliate si caliti maxim 2 minute. Adaugati 2-3 linguri de apa doar daca este nevoie (ciupercile lasa zeama si nu ar trebui sa fie nevoie). Adaugati apoi ardeii si mai caliti 2 minute. Amestecati din cand in cand. Adaugati apoi sosul, amestecati bine si mai lasati 1 minut pe foc. Adaugati sare, daca este nevoie.
Puneti legumele in farfurii / boluri alaturi de orez si serviti-le cat sunt calde.
Alte retete de stir fry vegan
- Vinete chinezesti in sos iute cu usturoi si ghimbir
- Broccoli cu ciuperci si edamame in sos iute asiatic
- Taietei chinezesti cu tofu si ciuperci
- Taietei prajiti cu legume si tofu – chow mein
Daca v-a placut aceasta reteta de legume stir fry cu orez , o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati un stir fry dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Legume stir fry cu orez | Reteta simpla & rapida
Ingredients
- 180 g orez (cu bob rotund)
- 600 ml apa
Ingrediente sos stir fry
- 2 linguri sos hoisin
- 40 ml sos de soia light /all purpose
- 1 lingura sos de soia dark
- 1 lingurita otet din orez
- ½ lingurita ulei din seminte de susan prajite optional, pentru aroma
Ingrediente stir fry
- 4-5 catei de usturoi tocati marunt
- 2 linguri ulei de avocado sau alt ulei dezodorizat care rezista la temperatura ridicata
- 1 ardei iute optional
- 1 salota taiata bucati mari
- 150 g ciuperci Champignon brune taiate felii
- 3 ardei grasi taiati bucati de 1-2 cm
Instructions
- Clatiti bine orezul, apoi puneti-l la fiert intr-o cratita, la foc mediu; amestecati din cand in cand; dati focul la minim cand incepe sa fiarba, acoperiti cu un capac si nu mai amestecati; lasati la fiert 10-12 minute, pana cand orezul absoarbe toata apa; opriti focul si lasati deoparte;
- Puneti intr-un bol mic toate ingredientele pentru sos si amestecati bine;
- Puneti uleiul de avocado intr-un wok si incalziti la foc mare; adaugati bucatile de ceapa si prajiti timp de maxim 1 minut; adaugati usturoiul si ardeiul iute si mai lasati pe foc 1 minut; amestecati din cand in cand sa nu se arda;
- Adaugati ciupercile, amestecati bine si lasati pe foc 1 minut; puneti 1-2 linguri de apa daca este nevoie;
- Adaugati ardeii si prajiti 2 minute; amestecati din cand in cand;
- Adaugati sosul, amestecati bine si mai gatiti 1 minut;
- Verificati daca este nevoie sa adaugati sare, apoi opriti focul;
- Puneti in farfurii si serviti cu orez.
Notes
- Daca folositi orez basmati sau jasmine, verificati instructiunile de preparare de pe ambalaj.
- Asiaticii nu pun sare in orezul simplu pe care il servesc ca garnitura. Dar, daca voi doriti, puteti adauga putina sare atunci cand orezul incepe sa fiarba.
- In cazul in care nu aveti toate ingredientele pentru sos, cititi informatiile din articolul de mai sus despre sosurile pentru stir fry.
- Legumele stir fry se prepara la foc foarte mare, deci amestecati des ca sa nu se arda.
- Daca vreti ca legumele sa fie mai bine gatite, lasati-le pe foc inca 1 minut, maxim 2. Eu prefer legumele usor gatite, mai crocante.