Cu ceva timp in urma am fost provocata pe Facebook, intr-un grup de non-vegani, sa prepar o reteta cu „carne tocata”. Initial am crezut ca e o gluma, dar nu! Propunerea era pe bune. Dar m-am bucurat ca oamenii au fost deschisi si au acceptat sa vin cu o reteta in care sa contina un inlocuitor pentru carne.
Si, cum am tot avut tentative de a prepara lasagne, a iesit aceasta lasagne cu minced tofu si sos marinara. Nu stiu cum o fi pentru non-vegani, insa mie mi-a placut foarte mult. Cred ca m-ar fi pacalit in urma cu vreo cativa ani si n-as fi zis ca n-are carne :).
Si asta pentru ca am folosit minced tofu. Nu l-am facut in casa, ci l-am cumparat de la Kaufland (nu este o postare sponsorizata). N-am fost chiar incantata cand am deschis cutia si am vazut cum arata. Insa dupa ce la-m gustat si am simtit textura, mi-a fost clar ca aceasta nu va fi singura mea reteta cu minced tofu! Pentru cei care inca nu au vazut minced tofu in Kaufland, las o poza mai jos (luata de pe net, ca m-am grabit la curatenie si am aruncat ambalajul :)).

Si da, stiu ca toata lumea ii zice lasagna, dar corect este lasagne. Google it :).
Ingrediente lasagne vegana
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite. Detalii despre cantitatile necesare si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

In afara de minced (care inseamna tocat / macinat) tofu si care e chiar foarte la indemana, am mai folosit un ingredient mai putin obisnuit: miso. Miso este o pasta cu un continut proteic bogat pe baza de boabe de soia fermentate. Folosesc destul de des pasta miso alba pentru ca aduce un plus de savoare preparatelor vegane. Am testat mai multe brand-uri pana acum si mi-a placut foarte mult miso de la Lima; o puteti comanda de la Republica Bio.
Pentru prepararea umpluturii, mai aveti nevoie de ceapa, usutroi si niste morcov dat pe razatoare. Am mai pus putin sos simplu de rosii pentru ca minced tofu este destul de uscat. Si am condimentat cu ierburi aromate (busuioc, cimbru, oregano), piper negru si fulgi de ardei iute.
Cat despre sos, gasiti aici reteta mea de sos marinara. Cum am preparat o cantitate mare de lasagne si nici nu am fiert in prealabil foile de lasagne, am avut nevoie de o cantitate mare de sos. Daca faceti sosul dupa reteta mea, va trebui sa dublati cantitatile.
Pentru ca nu sunt fan cascaval / parmezan vegan cumparat (iar eu nu fac :)), am presarat fulgi de drojdie inactiva la final, dar si intre straturile de lasagne.
Cum se face lasagne cu minced tofu
Daca aveti sosul marinara gata facut, aceasta lasagne se prepara destul de simplu, in doua etape.
Prepararea umpluturii
Caliti mai intai ceapa cu usturoiul timp de 2 minute intr-o tigaie mare sau un wok. Puteti sa folositi fie ulei, fie apa. Adaugati apoi tofu cu sos simplu de rosii si amestecati bine
Adaugati pasta miso (diluata cu putina apa) si restul ingredientelor pentru umplutura (fara morcov) si lasati la foc mediu timp de 7-8 minute, pana cand aromele se elibereaza.
Adaugati morcovul ras si mai gatiti 1-2 minute. In cazul in care umplutura este prea uscata, mai adaugati putina apa sau sos simplu de rosii.
Asamblare lasagne cu minced tofu
Pentru asamblare, pregatiti toate ingredientele, sa le aveti la indemana langa vasul in care veti coace lasagne.
Pentru reteta aceasta nu am fiert foile de lasagne inainte de a le pune in vasul pentru copt. Am testat si varianta asta si foile s-au lipit unele de altele, ceea ce a ingreunat etapa de asamblare. Si prefer varianta fara fierbere pentru ca a iesit o lasagne cu straturi bine „legate” si usor de feliat.
Eu am folosit un vas de 25×30 cm si am avut nevoie de 15 foi de lasagne.
Puneti mai intai pe fundul vasului un strat de sos marinara, apoi un strat de foi de lasagne. Mai puneti un strat de sos peste foi ca sa fiti siguri ca pastele au suficient lichid sa se inmoaie.
Distribuiti apoi jumatate din cantitatea de umplutura si puneti sos peste. Daca doriti, puteti presara deasupra 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactiva pentru o aroma placuta de branza. Mai urmeaza un strat de paste, sos, umplutura, iar paste si sos. Si deasupra fulgi de drojdie.
Puneti lasagne in cuptor si coaceti la 180° C timp de 50-60 de minute.
Lasati sa se raceasca timp de cateva minute inainte de servire.

Alte retete de mancaruri vegane
- Paste scoici la cuptor umplute cu broccoli si leurda
- Fasole verde si ciuperci cu mamaliga cremoasa
- Clatite vegane umplute cu ciuperci si ardei
Daca v-a placut aceasta reteta de lasagne vegana cu minced tofu si sos marinara , o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati o lasagne de post dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Lasagne cu minced tofu si sos marinara | Reteta vegana
Equipment
- Vas / tava pentru copt de aproimativ 25×30 cm
Ingredients
- 15 foi lasagne
- 1,1-1,2 kg sos marinara
- 5-6 linguri fulgi de drojdie inactiva
Ingrediente umplutura lasagne
- 2 linguri ulei de masline sau 100 ml apa
- 1 ceapa medie tocata
- 4-5 catei de usturoi zdrobiti
- 400 g minced tofu
- 5-6 linguri sos simplu de rosii
- 1 lingurita pasta miso alba optional
- 1 lingurita fulgi de ardei iute
- 1 lingurita sare sau dupa gust
- ¾ lingurita piper negru macinat
- ½ lingurita cimbru uscat
- ½ lingurita busuioc uscat
- ½ lingurita oregano uscat
- 100 g morcov ras
Instructions
- Puneti ulei (sau apa) intr-un wok si incalziti la foc mediu; cand s-a incins uleiul, adaugati ceapa si usturoiul si caliti timp de 2 minute; amestecati in continuu ca sa nu se arda;
- Sfaramati blocurile de minced tofu, apoi adaugati impreuna cu sosul simplu de rosii in wok si amestecati bine;
- Diluati pasta miso in cateva linguri de apa, apoi adaugati impreuna cu restul ingredientelor (fara morcov) peste tofu; amestecati bine si lasati la foc mediu timp de 7-8 minute;
- Adaugati morcovul ras, amestecati si mai gatiti 1-2 minute, apoi opriti focul;
- Incalziti cuptorul la 180°C;
- Puneti pe fundul vasului pentru copt un strat de sos marinara, apoi un strat de foi de lasagne (5 foi); mai adaugati un strat de sos, apoi jumatate din cantitatea de umplutura;
- Puneti peste umplutura un strat subtire de sos, apoi presarati 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactiva;
- Mai puneti un strat de paste si repetati pasii cu ingredientele ramase;
- Puneti lasagne in cuptor si coaceti la 180°C timp de 50-60 de minute, pana cand pastele se inmoaie;
- Scoateti lasagne din cuptor si lasati cateva minute sa se raceasca inainte de a o taia pentru servire.