Daca pentru unii un hummus cremos facut in casa ramane doar o idee deoarece considera ca nu se poate, voi arata ca nu e chiar asa ๐Ÿ˜Š. Hummusul este una dintre mancarurile clasice specifice in Orientul Mijlociu, cat si in zona mediteraneana. Desi se face din ingrediente de baza, iar procesul de preparare este unul foarte simplu, nu exista varinata de hummus in supermarket care sa se apropie de gustul traditional, asa cum o se intampla atunci cand faci un hummus acasa.

Ingrediente pentru hummus cremos facut in casa

In paragraful acesta gasiti detalii despre ingrediente, rolul pe care il au si eventuali inlocuitori. Mai jos, veti gasi un tabel cu toate cantitatile si intructiunile de preparare.

Reteta de baza cuprinde doar cinci ingrediente (nu numar sarea ca ingredient): boabe de naut, tahini, zeama de lamaie, usturoi si ulei de masline. Evident ca se poate personaliza adaugand mai multe ingrediente (vedeti mai jos) sau se pot face variatii de hummus cu sfecla rosie, avocado etc., insa acestea cinci sunt ingredientele de baza ale retetei traditionale.

  • boabe de naut (se mai numesc si garbanzo) – am incercat si varianta din conserva si din boabe uscate. Si pot sa spun sigur ca in nici un caz nautul din conserva nu va da textura fina pe care o doriti. Lasati boabele uscade de naut la inmuiat peste noapte si veti obtine cel mai pufos hummus.
  • tahini – este pasta facuta din susan (se gaseste in supermarket la rafturile cu produse orientale sau bio / naturiste); are o contributie semnificativa la textura matasoasa si usoara a hummusului. Ba chiar ii da si o aroma placuta, mai ales daca e facut din seminte prajite de susan.
  • zeama de lamaie – stoarceti o lamaie proaspata pentru un gust usor de citrice.
  • usturoi – eu folosesc doar un catel de usturoi la cantitatea aceasta, dar voi puteti adauga mai mult daca va place mai „usturoios”.
  • ulei de masline – este foarte important sa folositi un ulei de calitate, consistent si o aroma puternica de masline. Mi s-a intamplat o data sa imi iasa hummusul amar si nu intelegeam de ce. Pana mi-am dat seama ca uleiul bio pe care il foloseam era de vina (se pare ca nu tot ce are eticheta „bio” e chiar bun).

Ponturi pentru a obtine un hummus cremos facut in casa

Adaugati 1 lingurita de bicarbonat cand lasi nautul la inmuiat. Si cel mai bine e sa il lasati sa se inmmoaie peste noapte. Cu cat sta mai mult in apa, cu atat mai usor va putea fi procesat.

Timpul lung de fierbere a boabelor de naut este esential. Cand il veti lasa la fiert aproape o ora la foc redus veti obtine niste boabe foarte moi, care se vor zdrobi usor sub lamele blender-ului.Boabele din conserva sunt destul de tari, fierte insuficient. Din acest motiv nautul din conserva nu da rezultatele dorite. Dar exista o solutie si pentru asta: fierbeti boabele din conserva cu putin bicarbonat timp de aproximativ 30 de minute.

Pasati nautul in blender cateva minute in plus si veti obtine minuni. Cu cat mai mult procesati nautul in blender, cu atat mai cremos se va face.

Unii mai spun ca decojirea boabelor de naut ajuta, dar eu nu am incercat niciodata. Am rabdare in bucatarie, dar nu chiar asa de multa ๐Ÿ˜‰.

De asemenea, se mai spune ca ajuta mult aquafaba (apa ramasa dupa fierberea nautului). Eu aveam nevoie sa adaug 2-3 linguri de aquafaba doar cand nu fierbeam suficient de bine nautul.

Hummus garnisit cu ulei de masline, boia afumata si legume

Cum sa personalizezi hummusul facut in casa

Desi imi place foarte mult hummusul simplu, uneori vreau sa ii mai schimb gustul. Iata cateva optiuni:

  • boia afumata – pentru o aroma usoara de fum (varianta mea preferata);
  • boia de ardei iute – putin iuteala nu strica; sau chiar mai multa ๐Ÿ˜‰;
  • usturoi copt – pentru un usor gust de caramel; de fapt nu e ceva ce adaug, doar inlocuiesc usturoiul crud;
  • chimion – pentru o aroma orientala autentica;
  • baharat – pentru o aroma orientala si mai puternica ๐Ÿ˜Š; baharat e un mix de condimente care, pe langa chimion, contine piper negru, cardamom, scortisoara, cuisoare, nucsoara (are o aroma asemanatoare cu garam masala, mixul indian de condimente).

Cum se serveste hummusul

Dupa ce ati preparat hummusul, puneti-l intr-un bol, adaugati 1-2 linguri de ulei de masline deasupra si presarati putina boia afumata (sau de ardei iute). Daca doriti, adaugati putin patrunjel tocat si gata!

Serviti cu paine naan, grisine, crackers sau legume. Sau il puteti intinde pe sandwich-uri, burgeri sau peste legumele invelite in lipii.

Daca v-a placut aceasta reteta si o incercati, lasati-mi un comentariu mai jos. Sau postati o poza pe Instagram; nu uitati sa etichetati #choose_tasty๐Ÿ˜Š .

Hummus servit pe un cracker

Hummus cremos facut in casa

Desi este facut din ingrediente foarte fimple, acest aperitiv este un deliciu pentru papilele gustative. Incercati reteta aceasta clasica si personalizati-o cum doriti adaugand cateva condimente.
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr
Course Aperitiv
Cuisine Mediteranean, Oriental

Equipment

  • Blender

Ingredients
  

  • โ…” cana boabe de naut uscat
  • 2 linguri tahini
  • 3 linguri ulei de masline adaugati si pentru garnisit
  • 1-2 catei usturoi
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri zeama de lamaie

Instructions
 

  • Lasati boabele de naut la inmuiat peste noapte intr-un bol cu apa; adaugati o lingurita de bicarbonat;
  • Scurgeti apa si clatiti nautul; puneti-l la fiert la foc mediu, timp de aproximatic 50 de minute;
  • Dupa ce nautul a fiert bine, lasati-l sa se raceasca putin; apoi pasati-l intr-un blender timp de 2-3 minute;
  • Adaugati restul ingredientelor si pasati 4-5 minute sau pana cand obtineti o pasta fina;
  • Puneti hummusul intr-un bol, ornati-l si savurati!

Notes

  1. Bicarbonatul ajuta la obtinerea unei texturi mai cremoase.
  2. Am folosit 2/3 cana boabe de naut uscat care reprezinta echivalentul unei conserve de naut.
  3. Cel mai indicat este sa folositi un blender pentru a obtine un hummus cat mai fin, dar daca nu aveti unul, puteti folosi un bobot de bucatarie. Va trebui probabil sa pasati mai mult ingredientele.
Keyword hummus cremos, hummus facut in casa

1 Comentariu

  1. 5 stars
    A fost bun , dar nu a iesit la gust si textura cum stiam eu ca e humusul. Recunosc ca mai uitam din ingrediente si le puneam ulterior. Dar cum mie imi place foarte mult nautul, o sa mai incerc. Familiei i-a placut.

Scrie un comentariu

Evaluare reteta