Cum e plina piata de ardei iuti in perioada asta si imi plac mult mancarurile iuti, nu putea sa lipseaca o pasta de ardei iute. Si o harissa facuta in casa bate orice pasta de ardei iute cumparata din magazin.
Se spune ca harissa a fost creata de tunisieni, dar, in timp, a devenit o pasta destul de comuna si in alte tari din nordul Africii, in special in Maroc si Algeria. Practic, harissa este un amestec de ardei iuti, usturoi, condimente si ulei de masline. Se gaseste atat sub forma de pasta sau sos, cat si ca amestec de condimente uscate.
Ingrediente pentru harissa facuta in casa
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor, posibili inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si metoda de preparare veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Pe langa faptul ca harissa se prepara foarte usor, si ingredientele sunt simple si usor de gasit:
- ardei iuti rosii – eu am folosit un amestec de ardei iuti proaspeti si uscati; daca vreti o pasta foarte fina, ar fi bine sa folositi doar ardei iuti proaspeti (mai tine si de robotul de bucatarie :)); depinde de voi daca vreti sa le scoateti semintele sau nu (eu nu le-am scos);
- ardei rosii copti – am adaugati 2 ardei capia mici copti pentru o aroma placuta de fum; ardeii copti dau si o textura mai fina; daca nu doriti sa folositi ardei copti, ii puteti inlocui cu putina boia afumata; condimentele pot fi comandate de pe Vegis;
- usturoi – aroma de usturoi ar trebui sa fie foarte subtila, insa depinde si de gustul fiecaruia;
- condimente – eu am folosit un amestec de chimion, chimen si coriandru; pentru o aroma mai placuta, am prajit semintele de chimen 4-5 minute intr-o tigaie la foc mic si apoi le-am macinat intr-o rasnita; puteti proceda la fel si cu semintele de chimion;
- zeama de lamaie – puteti inlocui cu otet de mere;
- sos de rosii
- ulei de masline
Eu am folosit niste ardei foarte, foarte iuti. Pe o scara de la 1 la 10, unde 10 inseamna super iute, harissa mea e de 13 ๐. Clar nu tine loc de sos pentru cartofi prajiti. Ajustati cantitatile sau folositi niste ardei mai putin iuti, daca este mai potrivit pentru voi.
Cum se foloseste harissa
In functie de cat de iute este, harissa poate fi servita ca atare ca sos / pasta de ardei iute cu:
- Chiftele din cartofi dulci si mazare verde
- Conopida coapta in crusta crocanta din fulgi de porumb
- Clatite din gris cu dovlecei si porumb
- Chiftele aromate din quinoa si naut
De asemenea, harissa poate fi adaugata in alte sosuri si marinate atat pentru aromele bogate, cat si pentru a da un gust picant.
Harissa poate avea rol de condiment intr-o reteta de hummus simplu sau in retete de supe, tocanite sau salate. A fost o alegere excelenta pentru reteta de supa marocana de rosii cu linte si naut (harira).

Daca v-a placut aceasta reteta de harissa facuta in casa , o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati o pasta de ardei iute dupa reteta mea, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Harissa facuta in casa | Pasta de ardei iute
Ingredients
- 6 ardei iuti rosii proaspeti
- 5 ardei iuti rosii uscati
- 2 ardei rosii (capia sau gras) copti curatati si bine scursi de zeama
- 2-3 catei de usturoi
- 2 linguri sos simplu de rosii
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zeama de lamaie
- ยฝ lingurita chimion pudra
- ยฝ lingurita coriandru pudra
- ยฝ lingurita chimen pudra
- โ lingurita sare
Instructions
- Lasati ardeii iuti uscati la hidratat in apa fierbinte timp de 20 de minute;
- (Optional) Curatati de seminte ardeii iuti;
- Puneti toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si procesati pana cand obtineti textura dorita;
- Puneti harissa intr-un borcan si adaugati deasupra 1 lingura de ulei de masline pentru a se pastra mai bine (2-3 saptamani in frigider).
Notes
- Nu este nevoie saย folositiย ardei iuti si uscati si proaspeti. Daca folositi doar ardei uscati, textura nu va fi foarte fina (depinde si de robotul de bucatarie pe care il folositi).
- Pentru o aroma mai placuta, eu am prajit semintele de chimen si apoi le-am macinat in rasnita. Puteti proceda la fel si cu semintele de chimion.
- Daca pasta este prea concentrata, mai adaugati ulei de masline si / sau sos de rosii.
4 Comentarii
Mi-a lasar gura apa doar citind ingredientele si stiind gustul fiecaruia. O sa fac cat de curand!
Super! Astept sa-mi spui cum iti iese ๐
Am facut si a iesit extraordinar…de bun dar si de iute!
Super! Ma bucur ca ti-a placut ๐ Si da, e foarte iute :))