Grecia a fost prima tara pe care eu am vizitat-o si in care ma voi intoarce cu drag. Si nu doar pentru frumusetea locurilor, ci si pentru oamenii calzi si prietenosi care te intampina cu zambetul larg. Si, ca sa nu sufar prea tare ca deocamdata sunt „retinuta la sol”, am facut un gyros cu pleurotus si sos tzatziki vegan care macar cu gustul ma duce spre alte meleaguri 😊.

Ingrediente necesare

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor si eventuali inlocuitori. Detalii despre cantitati si mod de preparare gasiti in tabelul de la finalul articolului.

  • Pita greceasca – am facut pita din faina alba de grau, dar o puteti inlocui cu o alta faina potrivita nevoilor voastre; am folosit lapte din soia, dar se poate la fel de bine si cu apa;
  • Ciuperci pleurotus – le-am lasat ma marinat cu putin ulei de masline si condimente: oregano, cimbru, usturoi granulat, ceapa granulata, un amestec de boia dulce, afumata si iute, amestec de piperuri macinate (negru, verde si rosu), nucsoara, scortisoara;
  • Sos tzatziki vegan – preparat din iaurt din nuci caju, castravete dat prin razatoare, ulei de masline, usturoi, zeama de lamaie, marar si menta;
  • Legume proaspete – salata verde, rosii cherry, castraveti, ceapa rosie; puteti folosi si / sau alte legume pe care le aveti la indemana (varza, kale, ardei etc.).

Cum se face gyros cu pleurotus si sos tzatziki vegan

Preparare sos tzatziki vegan

Dat fiind faptul ca sosul tzatziki are nevoie sa stea la rece cel putin 2 ore pentru ca aromele sa imbine, recomand sa il preparati inainte de a face pitele si ciupercile.

Tot ce aveti de facut este sa dati castravetele pe razatoare (partea cu gauri mari) si usturoiul (partea cu gauri mici) si sa tocati mararul si menta. Stoarceti bine castravetele ras si puneti apoi toate ingredientele intr-un bol, amestecati si dati la frigider.

Ingrediente sos tzatziki vegan

Preparare pita greceasca

Puneti intr-un bol mare faina, sarea si uleiul de masline si amestecati bine. Apoi incalziti putin laptele din soia (sau apa) si puneti drojdia intr-un bol mic. Puneti peste drojdie putin lapte caldut si amestecati bine pana cand granulele de drojdie se dizolva complet; lasati 10 minute sa se activeze drojdia.

Puneti apoi drojdia in bolul cu faina si incepeti sa framantati. Adaugati treptat cantitatea ramasa de lapte in timp ce framantati. Dupa ce obtineti un aluat omogen, putin lipicios, formati o bila mare si puneti-o intr-un bol uns cu ulei pe fund si pe margini. Daca bolul este uns cu ulei, aluatul nu se va lipi si-l veti putea scoate mai usor dupa ce creste. Acoperiti cu un prosop curat si lasati la dospit timp de o ora, pana cand isi dubleaza volumul. Pentru ca aluatul sa creasca cat mai frumos, e bine sa stea la caldura, intr-un loc ferit de lumina.

Dupa ce aluatul a crescut, puneti-l pe o suprafata curata pe care ati presarat putina faina. Taiaiti aluatul in 4 bucati egale si modelati-le sub forma de bile. Intindeti-le apoi cu un sucitor si formati foi rotunde de 23-24 cm.

Modelare aluat pite grecesti

Incalziti o tigaie non-aderenta si coaceti pitele la foc mediu pe ambele parti. Eu ung tigaia cu putin ulei, chiar daca pitele nu se lipesc de ea. In timp ce se coc, pitele se vor umfla din loc in loc. Spargeti bulele cu o scobitoare ca sa se elibereze aburul. Daca nu le spargeti, cand veti intoarce pita pe partea cealata, se va arde in locurile unde s-au creat bulele.

Preparare ciuperci pleurotus

Spalati bine ciupercile, lasati-le sa se scurga putin, apoi separati-le / rupeti-le fasii si puneti-le intr-un bol. Adaugati uleiul de masline si condimentele si amestecati bine. Lasati-le apoi deoparte timp de 30 de minute pentru ca aromele sa patrunda bine ciupercile.

Puneti ciupercile intr-o tigaie mare cu putina apa. Gatiti-le la foc mediu timp de 30 de minute. Amestecati din cand in cand si mai adaugati apa daca este nevoie. Gustati si potriviti de sare si condimente, daca este cazul. La final mai adaugati 1-2 linguri de ulei, daca doriti, si caliti ciupercile la foc mare.

Am incercat sa prepar ciupercile si la cuptor, insa cele inabusite la tigaie au iesit mult mai suculente si gustoase.

Dupa ce ati terminat cu prepararea, puneti legumele proaspete si ciupercile pe pitele grecesti si puneti sos tzatziki deasupra.

Cel mai bine e ca pitele sa fie putin calde atunci cand incepeti sa le umpleti cu legume. Dupa ce se racesc, pitele se intaresc si nu se mai modeleaza prea usor.

Gyros cu pleurotus si sos tzatziki vegan

Daca va place reteta aceasta de gyros vegan cu ciuperci pleurotus si sos tzatziki cu iaurt din nuci caju , va rog evaluati-o si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra. Si, daca o si preparati, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook.

Gyros cu pleurotus, legume proaspete si sos tzatziki

Gyros cu pleurotus si sos tzatziki vegan

Un gyros delicios cu ciuperci pleurotus bine condimentate, sos tzatziki vegan si legume proaspete, toate invelite intr-o pita greceasca moale si pufoasa. Perfect pentru o cina cu prietenii.
5 from 2 votes
Prep Time 40 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Cina, Pranz
Cuisine Grecesc
Servings 4 portii

Ingredients
  

Ingrediente sos tzatziki vegan

  • 200 g iaurt din nuci caju
  • 100 g castravete dat pe razatoare (prin gaurile mari) si stors bine
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 catel usturoi dat pe razatoare (prin gaurile mici)
  • lingurita sare sau dupa gust
  • lingurita marar proaspat maruntit
  • lingurita frunze proaspete de menta maruntite

Ingrediente pita greceasca

  • 220 g faina alba tip 000
  • 5 g drojdie uscata sau proaspata
  • 130 ml lapte din soia sau apa
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • 1 lingura ulei de masline

Ingrediente preparare pleurotus

  • 4-500 g ciuperci pleurotus spalate si rupte in bucati
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • ½ lingurita oregano uscat
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • ½ lingurita piper macinat negru, verde si rosu
  • ½ lingurita boia afumata
  • ½ lingurita boia iute optional
  • lingurita usturoi granulat
  • lingurita ceapa granulata
  • lingurita scortisoara macinata
  • lingurita nucsoara macinata

Legume

  • 4 frunze salata verde taiate marunt
  • 100 g castraveti feliati
  • 2-3 ridichi feliate
  • 5-6 rosii (cherry) taiate jumatati
  • ½ ceapa rosie feliata

Instructions
 

  • Amestetcati toate ingredientele pentru sosul tzatziki intr-un bol si puneti la rece;
  • Pentru prepararea pitelor, puneti drojdia intr-un bol mic cu putin lapte caldut si amestecati bine; lasati drojdia 10 minute sa se activeze;
  • Intre timp, puneti intr-un bol mare faina, sarea si uleiul si amestecati bine; adaugati apoi drojdia amestecata cu lapte si incepeti sa framantati; adaugati treptat restul de lapte si continuati sa framantati pana obtineti un aluat omogen, consistent si elastic; mai framantati 3-4 minute, apoi puneti-l intr-un bol uns su ulei, acoperiti cu un prosop curat si lasati la dospit timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul;
  • Puneti ciupercile intr-un bol mare cu 1 lingura de ulei si toate condimentele; amestecati bine si lasati deoparte 30 de minute sa se elibereze aromele;
  • Incalziti o tigaie mare, puneti ciupercile cu 120 ml apa, acoperiti cu un capac si lasati-le la inabusit cam 30 de minute; mai amestecati din cand in cand; la final, mai puteti adauga 1-2 linguri de ulei si prajiti ciupercile la foc mare timp de 1-2 minute;
  • Dupa ce aluatul a crescut, scoateti-l din bol, formati o bila mare si puneti-o pe o suprafata presarata cu faina; taiati in 4 bucati egale, modelati-le sub forma de bile si lasati-le 10 minute pe suprafata de lucru;
  • Intindeti fiecare bila cu un sucitor si faceti foi rotunde de aluat de aproximativ 23-24 cm;
  • Incalziti o tigaie, ungeti-o cu ulei si coaceti pitele la foc mic-mediu cate 2-3 minute, pe ambele parti; spargeti cu o scobitoare aluatul atunci cand se umfla (ca sa se elimine aburul format in interior);
  • Dupa ce pitele sunt gata, distribuiti pe fiecare dintre ele legume, ciuperci si sos tzatziki si savurati!
Keyword gyros cu pleurotus, gyros vegan, reteta pita greceasca, tzatziki vegan

4 Comentarii

  1. 5 stars
    Woooow, cel mai bun inlocuitor de carne! Nu am facut gyros dar am folosit reteta pentru prepararea ciupercilor, au fost delicioase!!!!
    Super bun! Ma tot inspiri cu retete gustoase, chiar daca nu sunt pasionata de gatit.

    • Ma bucur ca retetele mele te inspira sa le prepari 🙂 Si da, ciupercile pleurotus sunt extraordinare, mai ales cand le condimentezi bine 🙂

Scrie un comentariu

Evaluare reteta