Cand murele sunt in plin sezon si vreti un desert care se prepara repede si fara prea multe complicatii, puteti incerca reteta aceasta de galette cu mure si lamaie. N-o sa va para rau!

Galette este un desert frantuzesc ce presupune coacerea unei umpluturi cu fructe proaspete intr-o crusta crocanta. I se mai spune si tarta rustica datorita aspectului. In comparatie cu o tarta obisnuita cu fructe, o tarta rustica nu este atat de pretentioasa in ceea ce priveste forma si modul de preparare. Puteti sa modelati tarta dupa cum doriti, rotunda, ovala sau patrata. Si nici n-are nevoie de vreo impletitura sau alte modele din aluat ca sa arate bine. Plus ca nu trebuie sa o coaceti in doua etape. Suna bine, nu?!

Eu am ales sa fac galette cu mure si lamaie, dar puteti alege orice combinatie de fructe doriti. Sau puteti prepara galette sarat, cu legume. Si fara complicatii si super versatil! Ce poti sa vrei mai mult de la o tarta?!

Tarta rustica vegana cu mure si lamaie

Cum se face galette cu mure si lamaie

Preparati crusta

Pentru a obtine o crusta frageda si crocanta, e foarte important ca ingredientele folosite sa fie reci. Fiind foarte cald in perioada aceasta, eu am pus inclusiv faina in frigider timp de 30 de minute. Si apa am lasat-o in congelator 15 minute. Si, dupa ce am taiat untul cuburi, l-am dat iar la rece. Mai greu a fost sa-mi racesc mainile inainte sa incep sa framant aluatul :).

Asadar, puneti intr-un bol ingredientele uscate si amestecati-le bine si apoi adaugati untul vegan taiat cubulete.

Framantati pana cand obtineti un aluat nisipos. Adaugati apoi treptat apa rece in timp ce framantati. Cand obtineti un aluat omogen, care nu se lipeste de mana, puteti sa va opriti din framantat. Daca aluatul se faramiteaza, inseamna ca mai are nevoie de apa. Daca este prea lipicios, mai adugati 1-2 linguri de faina. Cand obtineti consistenta potrivita, formati o bila din aluat si lasati-l in frigider minim 30 de minute.

Dupa ce aluatul s-a racit, scoateti-l din frigider si modelati crusta. Eu am pus bila de aluat direct pe hartia de copt, ca sa imi fie mai usor sa-l transfer in tava pentru copt. Puteti presara putina faina peste hartie inainte sa intindeti aluatul, ca sa nu se lipeasca. Mie mi-a iesit o foaie de aluat de vreo 33-34 cm. Nu e neaparat sa iasa rotunda, ba chiar arata mai bine imperfecta. Pe masura ce intindeti aluatul cu sucitorul, marginile se vor separa; eu le-am modelat cu degetele, ca sa arate bine.

E important ca foaia de aluat sa aiba grosimea potrivita. Daca e prea subtire, sunt sanse sa crape in cuptor si umplutura sa se scurga. Daca este prea groasa, va fi mai greu de impaturit si se va si coace mai greu.

Foaie aluat tarta rustica

Dupa ce ati intins aluatul, mutati-l in tava pentru copt. Il puteti pune chiar pe fundul tavii, ca sa nu riscati sa se rupa. Puneti tava in frigider pentru cel putin 30 de minute.

Preparati umplutura

Cat aluatul se raceste, preparati umplutura. Puneti intr-un bol toate ingredientele si amestecati usor cu o spatula, fara sa zdrobiti murele. Puneti umplutura in frigider.

Umplutura galette: mure, coaja rasa si zeama de lamaie, zahar, amidon

Asamblati galette cu mure si lamaie

Dupa ce aluatul s-a racit, scoateti-l din frigider si distribuiti umplutura deasupra, dinspre centru spre margini. Lasati neacoperit aproximativ 4-5 cm pana la margine. Nu distribuiti murele unele peste altele si nu adaugati zeama pe care au lasat-o in bol. O umplutura prea lichida poate face ca aluatul sa crape in timpul coacerii. Daca a ramas mai multa zeama in bol, o puteti fierbe cateva minute la foc mic, pana se ingroasa. Si o puteti pune la final peste tarta, dupa ce o scoateti din cuptor.

Impaturiti usor aluatul ramas neacoperit peste fructe. Asigurati-va ca nu este nici o crapatura in aluat inainte sa puneti tarta in cuptor. Daca doriti, puteti presara putin zahar peste aluat inainte de coacere.

Puneti tarta in cuptor si coaceti la 180°C timp de aproximativ 40-45 de minute, pana cand crusta se intareste.

Cand e gata, scoateti-o din cuptor si lasati-o 15-20 de minute sa se raceasca. Poate fi consumata atat calda, cat si rece. Puteti servi cu inghetata vegana sau un sos de smatana din caju cu vanilie si lamaie.

Alte retete de dulciuri vegane simple

Daca v-a placut aceasta reteta de galette vegan cu mure si lamaie (sau galette de post, daca vreti sa-i spuneti asa), o puteti evalua mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati reteta aceasta de tarta cu mure, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie pe Instagram, fie pe Facebook. Intotdeauna ma bucur sa vad creatiile voastre.

Galette cu mure si lamaie servt cu sos de caju si vanilie

Galette cu mure si lamaie | Reteta vegana

Preparati aceasta tarta de vara cu mure aromate, lamaie si vanilie, apoi coapte in crusta crocanta si n-o sa va para rau. Ingredientele sunt simple si la indemana, iar metoda de preparare este foarte simpla.
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Timp racire aluat 1 hr
Total Time 1 hr 55 mins
Course Desert
Cuisine Franceza
Servings 10 portii

Ingredients
  

Ingrediente aluat

  • 130 g faina alba de grau
  • 130 g faina spelta
  • 50 g zahar brut din trestie
  • ¼ lingurita sare
  • 120 g unt vegan rece, taiat cubulete
  • 45 ml apa rece

Ingrediente umplutura

  • 500 g mure
  • 80 g zahar brut din trestie
  • 15 g amidon din porumb
  • zeama cu coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie

Instructions
 

  • Puneti intr-un bol faina alba de grau, faina spelta, zaharul si sarea si amestecati bine; adaugati untul vegan taiat cubulete si framantati pana cand obtineti un aluat nisipos; adaugati treptat apa rece in timp ce framantati; continuati pana cand obtineti un aluat omogen, care nu se faramiteaza; formati o bila din aluat si lasati-l la rece minim 30 de minute;
  • Dupa ce aluatul s-a racit, scoateti-l din frigider si puneti-l peste o coala de hartie de copt presarata cu putina faina; intindeti aluatul cu un sucitor pana cand obtineti un disc de aproximativ 34-35 cm; transferati discul de aluat (cu tot cu foaia de copt) intr-o tava si puneti-o in frigider pentru minim 30 de minute;
  • Puneti intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura si amestecati usor cu o spatula, fara sa zdrobiti murele; dati la rece;
  • Incalziti cuptorul la 180°C;
  • Dupa ce aluatul s-a racit, scoateti tava din frigider; distribuiti umplutura peste aluat, dinspre centru spre margini; lasati 4-5 cm de aluat (dinspre margini) neacoperit cu fructe; impaturiti partea de aluat ramasa neacoperita peste umplutura; lipiti bine marginile, astfel incat sa nu se desfaca in timpul coacerii; puteti presara putin zahar pe margini, daca doriti;
  • Coaceti tarta la 180°C timp de 40 de minute, pana cand crusta se intareste;
  • Dupa ce s-a copt, scoateti galette din cuptor si lasati la racit timp de 15-20 de minute; savurati, rece sau cald, alaturi de o o inghetata vegana sau un sos de smatana din caju cu lamaie si vanilie.
Keyword galette cu mure, galette de post, galette vegan, tarta cu fructe, tarta cu mure, tarta rustica, tarta rustica de post

Scrie un comentariu

Evaluare reteta