Gado gado – are un nume amuzant, dar este suuuper delicios ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹! Nu cred ca e cineva care a fost in Indonezia si sa nu fi manacat gado gado. De fiecare data cand vroiam sa comand mancare si spuneam ca sunt vegetariana, raspunsul era unul singur: gado gado! Intre timp, mi-am schimbat alimentatia, asa ca acum prepar gado gado vegan.

In indoneziana, gado inseamna mix (amestec). Deci gado gado insemna mix mix. Asadar, avem de-a face cu un amestec de legume, proteine (oua, tempeh si / sau tofu), sos de alune (care, de obicei este foarte foarte iute) si crackers din orez. Sosul de alune se face, de regula, cu pasta de creveti, insa localnicii intreaba intotdeauna strainii daca prefera cu sau fara pasta. Acum intelegeti de ce e asa usor de veganizat salata aceasta ๐Ÿ˜‰.

Gado gado vegan servit cu sos iute de alune si crackers

Vroiam sa postez aceasta reteta de mai demult, insa imi lipsea un ingredient principal: tempeh. Din fericire, am descoperit Happy Tempeh pe Facebook si repede am facut prima comanda. Si nu mica mi-a fost mirarea ca tempeh pe care l-am comandat era facut chiar de o indonezianca ce locuieste la vreo doua aruncaturi de bat de mine ๐Ÿ˜‰. Indah s-a casatorit cu un roman si s-au mutat in 2015 in Romania. Nu are sens sa va mai spun ca tempeh preparat de Indah este suuuper bun! Asa ca, daca sunteti din Timisoara, va recomand sa apelati cu incredere (nu este o postare sponsorizata).

Ce este tempeh?

Se spune ca tempeh a fost descoperit intamplator, intr-o fabrica de ulei de soia, undeva pe insula Java. Se pare ca okara, rezultata in urma presarii boabelor de soia, s-a „contaminat” cu niste ciuperci folosite pentru productia unui sos de soia. Cineva a avut curajul sa guste ce-a iesit acolo si bine a facut! Asa a aparut aceasta alternativa foarte sanatoasa pentru carne, careia astazi ii spunem tempeh.

Deoarece se face din boabe intregi de soia, tempeh este un produs mai putin procesat si, prin urmare, mai sanatos decat tofu. Cu toate acestea, nu se bucura de aceeasi popularitate ca si tofu.

Tempeh e practic un bloc din boabe de soia legate in timpul procesului de fermentatie cu un mugegai. Nu intrati in panica, e rhizopus oligosporus, un mucegai bun ๐Ÿ˜‰. Asa ca e ok daca vedeti cateva puncte negre pe tempeh, nu e stricat.

Tempeh proaspat feliat

Tempeh este foarte bogat in proteine, fibre, magneziu, vitamine B si fosfor. Are un usor iz de nuci si absoarbe aroma ingredientelor cu care este preparat.

Pentru cei alergici la soia, exista si alte versiuni de tempeh: din naut, mazare, fasole neagra sau linte. Si la Happy Tempeh gasiti variante din naut si mazare galbena ๐Ÿ˜Š.

Din ce se face gado gado vegan?

Acesta este unul dintre acele preparate cu o lista lunga de ingrediente si, unele dintre ele, mai putin cunoscute pe la noi. Asa ca aici o sa descriu ingredintele principale, iar detaliile despre cantitati le gasiti in tabelul de la finalul articolului.

Din punctul meu de vedere, sunt doua componente vedeta in reteta de gado gado vegan: tempeh si sosul de alune. Restul ingredientelor sunt legume, fie proaspete, fie fierte. Si, ca s-o zic pe aia dreapta, daca mi-ar da cineva o farfurie cu legume fierte si atat, m-as uita lung…. ca nu-s la dieta ๐Ÿ˜‰. Noroc cu indonezienii care au venit cu metoda asta desteapta de a ne face sa mancam mai usor legumele sanatoase. N-o fi super sanatos sosul asta de alune, dar e al naibii de bun! Si, daca vreti, poate fi si al naibii de iute ๐Ÿ˜‰.

Ingrediente pentru sos (iute) de alune

  • alune prajite /coapte – daca nu aveti alune la indemana, puteti folosi si unt de arahide;
  • ardei iuti rosii – uscati sau proaspeti; daca folositi uscati, lasati-i 10 minute la inmuiat in apa fierbinte; daca nu va place iute, folositi mai putini sau chiar deloc;
  • salota (ceapa frantuzeasca) – are o alta aroma, n-as inlocui-o nici cu ceapa rosie, nici cu ceapa galbena;
  • ghimbir, turmeric si usturoi proaspat – sosul acesta de face cu galangal, frate cu ghimbirul, dar un pic mai iute si mai aromat; din pacate, la noi se gaseste foarte rar, asa ca folosim ghimbir pana devine si galangal mai popular;
  • lapte de cocos – am folosit si crema si lichid (e suficienta o conserva mica);
  • zahar de cocos – puteti inlocui cu sirop de artar sau agave;
  • pasta din frunze de Kaffir lime – mai greu se gasesc proaspete in afara SE Asiei; kaffir lime este o specie de lime foarte mica si aromata; in bucataria asiatica, nu doar fructele se folosesc, ci si frunzele; in Romania o gasiti sub forma de pasta in supermarketuri la rafturile cu produse asiatice; am vazut mai nou si frunze congelate de Kaffir lime intr-un magazin cu produse asiatice;
  • lemongrass (sau citronella) – o alta planta foarte aromata, specifica zonelor tropicale; o gasiti la supermarket fie conservata, la borcan, fie proaspata sau congelata;
  • pasta de tamarind – tamarind (sau curmale indiene) este un fruct tropical folosit in bucataria asiatica pentru un plus de aroma; este bogat in acid tartaric si da mancarurilor un gust dulce acrisor; tot la supermarket gasiti si pasta de tamarind sau chiar fructe la magazinele cu specific asiatic; daca folositi fruct de tamarind, lasati-l 10 minute la inmuiat in apa fierbinte;
  • sos de soia – indonezienii au un sos specific, destul de consistent si dulceag (Kecap Manis) pentru care cred ca cel mai bun inlocitor este sosul de soia dark;
  • zeama de lime – se adauga la final, dar nu e obligatoriu sa folositi.
Ingrediente sos iute de alune

Ingrediente pentru salata

Salata este foarte versatila, puteti folosi orice legume aveti prin frigider. Ce am folosit eu:

  • tempeh & tofu – nu e obligatoriu sa le folositi pe amandoua;
  • fasole verde – asiaticii folosesc „snake beans”, tot un fel de faole verde cu pastaie mult mai lunga si flexibila (de aici si numele de „snake” = sarpe);
  • cartofi – eu am folosit niste cartofi rosii care nu sunt foarte sfaramiciosi; puteti folosi si cartofi dulci daca doriti;
  • spanac – proaspat sau congelat; daca folositi congelat, aveti grija sa fie frunze intregi, nu tocat;
  • varza – eu a folosit alba, dar merge foarte bine si varza rosie sau cea chinezeasca; sau puteti folosi salata verde;
  • muguri de soia – eu am folosit niste muguri conservati – a doua si ultima oara; am incercat doua feluri diferite si nu merita; sunt si foarte scumpi si nici nu sunt buni, asa ca de acum o sa pun eu boabe de soia la incoltit.

Si, pe langa toate aceste ingrediente (ca parca-s cam putine ๐Ÿ˜‰), indonezienii mai folosesc si niste crackers (chipsuri) din orez. Cei pe care i-am gasit eu in magazine contin creveti, prin urmare am folosit niste crackers din porumb.

Cum se face gado gado vegan

Indonezia este o tara foarte mare. Sunt 270 mil de oameni care locuiesc pe 6000 de insule!! Imaginati-va in cate feluri se prepara gado gado! Eu va prezint una dintre variante ๐Ÿ˜‰.

Prepararea sosului de alune

Asta e partea cea mai complicata a retetei, pentru care chiar trebuie sa munciti putin ๐Ÿ˜‰. Partea buna e ca puteti prepara o cantitate mai mare de sos pe care sa-l pastrati in frigider intr-un borcan bine inchis. Si nu e nevoie sa serviti sosul doar cand faceti gado gado, merge foarte bine si cu alte salate.

Prima data pregatiti alunele. Dati-le printr-un robot de bucatarie pana ajungeti la textura pe care o doriti. Retineti doar ca, cu cat mai marunte vor fi alunele, cu atat mai multa apa va trebui sa folositi ca sa diluati sosul.

Urmatorul pas este sa preparati pasta pe care o veti folosi ca baza pentru sos. Puneti in vasul robotului de bucatarie ardeii iuti, ghimbir (sau galangal daca sunteti norocosi ๐Ÿ˜‰), turmeric, salota, usturoi si lemongrass. Adaugati putina apa ca sa se macine mai usor ingredientele. Dupa ce ati obtinut o pasta (nu trebuie sa fie foarte fina), caliti-o in tigaie la foc mediu cateva minute, pana cand apa se evapora si pasta devine foarte groasa. In felul acesta, sosul capata o aroma mult mai placuta. Adaugati apa si, cand incepe sa fiarba puneti si laptele de cocos cu pasta de tamarind si frunzele de Kaffir lime.

Adaugati apoi alunele, zaharul de cocos, sosul de soia si lasati sa fiarba 5-7 minute la foc mic pana se „leaga” toate ingredientele. Mai adaugati apa daca este nevoie. La final stropiti sosul cu putina zeama de lime si ce-a fost mai greu a trecut ๐Ÿ˜‰.

Preparare sos de alune pentru gado gado vegan

Prepararea salatei

Eu am prajit tempeh si tofu. Recomand totusi sa coaceti tempeh cateva minute la cuptor deoarece mi se pare ca absoarbe mai mult ulei decat tofu.

Apoi, in functie de legumele alese, fie le folositi proaspete, fie la blansati /opariti, fie le gatiti pe aburi. Cel mai bine sa fie usor crocante, nu moi si flecite. Cartofii trebuie fierti, ca nu merg crocanti ๐Ÿ˜‰.

Puneti apoi legumele si tofu / tempeh pe un platou si savurati cu deliciosul sos indonezian de alune.

Gado gado vegan servit cu sos de alune si crackers

Alte retete asiatice care ar putea sa va placa

Daca va place aceasta reteta de  gado gado vegan cu sos de alune, va rog evaluati reteta si lasati un comentariu mai jos; mi-ar placea sa aflu parerea voastra ๐Ÿ˜Š. Si, daca il si preparati, postati o poza; nu uitati sa etichetati #choose_tasty pe Instagram si #choosetasty pe Facebook ๐Ÿ˜Š.

Salata gado gado servita cu sos de alune picant

Gado gado vegan | Salata indoneziana cu sos iute de alune

Salata gado gado este atat de gustoasa si hranitoare incat e suficienta pentru un pranz sau o cina copioasa. Ingredientele vedeta in aceasta reteta sunt tempeh si sosul delicios de alune.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Course Fel principal
Cuisine Indonezian
Servings 4 portii

Equipment

  • robot de bucatarie / blender

Ingredients
  

Peanut sauce

  • 120 g alune prajite
  • 6-7 ardei iuti rosii eu am folosit uscati
  • 1 salota medie taiata in 4
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 bucata ghimbir (3 cm) sau galangal
  • 1 bucata turmeric (1-2 cm)
  • 1 fir mare lemongrass (taiat bucati) folositi doar partea alba
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 5 g pasta de tamarind
  • 1 lingurita pasta Kaffir lime
  • 200 ml lapte de cocos crema + apa
  • 1 lingurita sare sau dupa gust
  • 1 lingurita zahar de cocos sau sirop de artar / agave
  • 1 lingura sos de soia dark
  • zeama de la 1 lime
  • 200 ml apa

Salata gado gado

  • 200 g tempeh taiat felii
  • 200 g tofu taiat felii
  • 300 g varza taiata cat de marunt doriti
  • 150 g spanac proaspat
  • 4 cartofi medii
  • 200 g castravete feliat
  • 150 g fasole verde
  • 100 g muguri de soia
  • sare dupa gust
  • crackers – optional

Instructions
 

Sos de alune

  • Daca folositi ardei iuti uscati, lasati-i la inmuiat cateva minute in apa fierbine;
  • Maruntiti alunele intr-un robot de bucatarie si puneti-le deoparte;
  • Punteti in vasul robotului de bucatarie usturoiul, salota, lemongrass, ghimbir, turmeric si ardeii iuti si procesati pana obtineti o pasta;
  • Incalziti uleiul intr-o tigaie non-aderenta sau wok si adaugati pasta cand s-a incins; caliti la foc mediu 5-6 minute, pana cand apa se evapora si pasta se ingroasa; amestecati in continuu sa nu se arda;
  • Adaugati apa si, cand incepe sa fiarba, adaugati laptele de cocos, sarea, pasta de tamarind si Kaffir lime; amestecati bine;
  • Cand incepe sa fiarba din nou si crema de cocos s-a dizolvat, adaugati restul ingredientelor pentru sos; lasati sa fiarba la foc mic 5-6 minute; mai adaugati apa (treptat) daca este nevoie;

Salata gado gado

  • Puneti cartofii la fiert in coaja; cand s-au inmuait, scoateti-i din apa, lasati-i sa se raceasca, apoi indepartati coaja si feliati-i;
  • Prajiti sau coaceti in cuptor feliile de tempeh si tofu pana devin usor crocante;
  • Opariti pe rand spanacul , varza si fasolea verde;
  • Lasati mugurii de soia sa se scurga, daca folositi conserva; puteti sa ii opariti daca folositi proaspeti, dar nu e obligatoriu;
  • Aranjati toate legumele pe un platou si serviti cu sos de alune si crackers.

Notes

  1. Daca sosul de alune este prea gros, mai adaugati apa. Daca este prea subtire, mai adaugati alune sau putin unt de arahide.
Keyword gado gado vegan, reteta gado gado, salata indoneziana, salata vegana, sos de alune

.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta