Mancarea de fasole verde si ciuperci poate fi o garnitura foarte gustoasa. Dar, daca pui niste mamaliga cremoasa langa, devine un fel principal super gustos si hranitor.

Fasolea verde poate fi gatita destul de usor, in mai multe feluri (pe aburi, calita, la cuptor). Insa, indiferent ce metoda alegeti, usturoiul nu trebuie sa lipseasca de pe lista cu ingrediente. Ciupercile se prepara si ele foarte usor si usturoiul le da si lor o aroma placuta (evident, depinde de cantitatea folosita ๐Ÿ˜‰). Pentru prepararea acestei retete, am ales sa marinez ciupercile in sos de soia. Puteti inlocui cu otet balsamic, daca nu va place sosul de soia.

Cat despre mamaliga….ce sa zic?! Chemarea strabunilor ๐Ÿ˜‰. Mi-am trait jumatate din viata in Moldova si mi-am petrecut vacantele la bunici, la sat. Mamaliga era servita in loc de paine. Pe vremea aceea nu exista brutarie in sat. Si, sa fim seriosi, e mult mai usor sa prepari o mamaliga, decat sa faci o paine! Cu atat mai mult cu cat doar cuptorul incalzit cu lemne era disponibil ….deci prea mare bataie de cap pentru niste pita ๐Ÿ˜‰. Bunicii mei faceau mamaliga din aceea tare, ce se taia cu ata. Dupa ce m-am mutat in celalalt capat de tara, am dat de „mamaliga sos” … mult mai aproape de polenta italienilor. Pana la urma m-am obisnuit cu ea si a inceput chiar sa imi placa mai mult mamaliga asta moale ๐Ÿ˜‰.

Fasole verde cu ciuperci sevita pe un pat de mamaliga cremoasa

Cum se face fasolea verde si ciupercile cu mamaliga cremoasa

In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingrediente si mod de preparare. Detalii despre cantitati si instructiuni pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.

Prepararea ciupercilor

Spalati ciupercile, feliati-le si apoi puneti-le intr-un bol cu cateva linguri de sos de soia (sau otet balsamic) si usturoi zdrobit. Lasati-le deoparte 10 minute ca sa absoarba aromele.

Ciuperci puse la marinat cu sos de soia si usturoi

Ungeti apoi o tigaie cu putin ulei si incalziti. Scoateti ciupercile din marinata si puneti-le in tigaie. Gatiti timp de 10 minute la foc mediu, apoi puneti-le deoparte.

Caliti fasolea verde

Puteti folosi fie pastai proaspete, fie congelate – depinde de sezon. Daca folositi pastai proaspete, va trebui sa taiati capetele si sa scoateti atele. Multe retete cer sa se blanseze pastaile inaite de a le cali, insa eu le-am pus direct in wok si a fost in regula. Daca totusi doriti sa le blansati, va trebui sa le caliti mai putin, altfel vor fi prea moi.

Curatati si tocati marunt o ceapa si cativa catei de usturoi.

Apoi incalziti uleiul intr-o tigaie mare sau intr-un wok, adaugati ceapa tocata si caliti la foc mediu timp de 2 minute. Adaugati fasolea verde, sosul de rosii si apa. Cand incep sa fiarba, adaugati sarea, piperul si cimbrul. Acoperiti cu un capac si lasati la foc mediu timp de 10 minute. Adaugati usturoiul cu 2-3 minute inainte ca fasolea sa fie gata. Astfel aroma de usturoi va fi mai fragranta.

Fasole verde gatita cu usturoi si sos de rosii

Preparati mamaliga cremoasa

Se pare ca mi-e greu sa fac chestii simple, asa ca am adaugat niste unt vegan si fulgi de drojdie inactiva ca sa fac mamaliga cremoasa ๐Ÿ˜Š.

Teoretic, mamaliga se prepara usor. Adica amestecam niste apa cu faina de porumb. Practic, se pare ca nu e chiar asa ๐Ÿ˜Š. Daca pana sa scriu reteta aceasta nu am masurat niciodata cantitatile de apa si faina si intotdeauna a iesit exact ce doream, ei bine, acum am avut doua esecuri inainte sa ajung la varianta corecta ๐Ÿ™„. Dap… mamaliga cere atentie permanenta si exista riscul sa iasa plina de cocoloase si cruda.

Incepeti prin a incalzi apa intr-o cratita (eu am folosit una cu fund triplu capsulat, dar, ideal e ceaunul din tuci). Si urmez doua trucuri invatate de la bunica ๐Ÿ˜Š. Presar o lingurita de faina de porumb peste apa, fara sa amestec. Faina se va intinde pe toata suprafata apei si, cand adaugati restul de faina, va forma o crusta pe fundul cratitei si pe margini si nu va lasa mamaliga sa se prinda sau sa se arda. Si bunica intotdeauna cernea faina inainte de a face mamaliga, ca sa nu se faca prea multe cocoloase.

Imediat ce apa incepe sa fiarba, puneti sare si dati focul la minim. Adaugati faina treptat in timp ce amestecati cu o lingura din lemn. Lasati focul la mic si amestecati in continuu, pana obtineti o pasta foarte consistenta. Chiar inainte ca mamaliga sa fie gata, adaugati untul vegan si fulgii de drojdie, amestecati bine cateva secunde apoi optiti focul.

Mamaliga preparata cu unt vegan si fulgi de drojdie nutritionala

Mamaliga ar trebui preparata ultima in aceasta reteta deoarece se intareste repede si, oricum, rece nu e tocmai gustoasa.

Cum se pastreaza aceasta mancare

Puteti pastra in frigider, intr-o caserola bine inchisa, fasolea si ciupercile timp de 3 zile. Cat despre mamaliga, recomandarea mea este sa o serviti imediat. Eu nu am reincalzit-o niciodata si nu stiu cum iese. Prefer sa prepar o cantitate mai mica ๐Ÿ˜Š.

Daca v-a placut aceasta reteta de fasole verde cu usturoi si ciuperci marinate cu mamaliga cremoasa, lasati va rog un comentariu mai jos si evaluati reteta. Si, daca o si preparati, faceti o poza si postati-o pe Instagram; nu uitati sa etichetatiย #choose_tasty.

Fasole verde si ciuperci marinate cu mamaliga

Fasole verde si ciuperci marinate cu mamaliga cremoasa

Mancarea de fasole verde cu usturoi si ciuperci marinate pe un pat de mamaliga cremoasa e foarte sanatoasa, hranitoare si gustoasa. Pe langa asta, e vegana / de post si fara gluten.
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins
Course Fel principal
Cuisine General
Servings 2 portii

Ingredients
  

Fasole verde

  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 ceapa mica tocata foarte marunt
  • 200 g fasole verde
  • 100 ml apa
  • 3 linguri sos de rosii
  • โ…” lingura sare sau dupa gust
  • ยฝ lingurita piper negru macinat
  • ยฝ lingurita cimbru uscat
  • 4-5 catei de usturoi zdrobiti

Ciuperci marinate

  • 400 g ciuperci Champignon brune feliate
  • 5-6 linguri sos de soia (all purpose sau light) sau otet balsamic
  • 2-3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 lingura ulei vegetal

Mamaliga

  • 500 ml apa
  • 120 g faina de porumb cernuta
  • 1 lingura sare sau dupa gust
  • 20 g unt vegan
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactiva

Instructions
 

Prepararea ciupercilor

  • Puneti intr-un bol mare ciupercile feliate impreuna cu usturoiul si sosul de soia; amestecati usor si puneti deoparte timp de 10 minute;
  • Incalziti uleiul intr-o tigaie si adaugati apoi ciupercile (fara marinata); caliti timp de 10-12 minute la foc mediu, apoi puneti deoparte;

Preparea fasolei verzi

  • Incalziti uleiul intr-o tigaie mare sau un wok; cand e fierbinte, adaugati ceapa tocata si caliti la foc mediu timp de 2 minute; amestecati din cand in cand;
  • Adaugati pastaile de pasole, apa si sosul de rosii; cand incep sa fiarba, adaugati sarea, piperul si cimbrul; gatiti la foc mediu timp de 8 minute; amestecati din cand in cand;
  • Adaugati usturoiul, amestecati bine, mai gatiti timp de 2-3 minute, apoi opriti focul;

Prepararea mamaligii

  • Puneti apa la fiert intr-o cratita mica si presarati 1 lingurita de faina de porumb deasupra (nu amestecati);
  • Cand apa incepe sa fiarba, adaugati sarea si dati focul la minim;
  • Adaugati treptat faina de porumb, in timp ce amestecati continuu cu o lingura din lemn;
  • Gatiti timp de 15 minute, pana obtineti o pasta groasa; amestecati in continuu;
  • Adaugati untul vegan si fulgii de drojdie si amestecati pana se integreaza complet;
  • Opriti focul si puneti mamaliga imediat pe farfurii; adaugati fasolea si ciupercile si savurati!
Keyword ciuperci marinate, fasole verde cu usturoi, mamaliga cremoasa, polenta

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Evaluare reteta