Ca sa fiu sincera, nici n-am stiut cum sa-i zic. Am tot ezitat intre prajitura cu coacaze si tarta de coacaze, pana am mers pe un teren neutru: desert vegan cu coacaze rosii si iaurt de cocos. Pana la urma, oricum i-am zice, e un desert absolut delicios, fin cu un placut gust dulce-acrisor.
Si trebuie sa mai recunosc si ca mi-a dat ceva batai de cap pana am ajuns la varianta finala ๐ Dar a meritat si din punct de vedere al rezultatului, dar si pentru ca am mai capatat experienta in prepararea deserturilor cu agar agar. Pfff…nu ma asteptam sa fie asa complicata trecerea de la gelatina la agar agar! Gasiti informatii despre agar agar in reteta pentru tarta vegana cu capsuni.

Ingrediente necesare
In acest paragraf veti gasi informatii generale despre ingredientele folosite, rolul lor, eventuali inlocuitori si link-uri afiliate. Detalii despre cantitati si preparare pas cu pas veti gasi in tabelul de la finalul articolului.
Am ales sa prepar o baza foarte simpla pentru desertul acesta pentru ca lucrurile se vor complica putin mai tarziu ๐ Veti avea nevoie de biscuiti (digestivi) si unt vegan. Nu folosesc margarina si n-as putea sa va spun daca da acelasi rezultat sau daca aveti nevoie de aceeasi cantitate.
Cat despre cele 3 straturi, lista de ingrediente nu este una foarte lunga si majoritatea ingredientelor sunt chiar usor de gasit:
- coacaze rosii – merg si proaspete si congelate; le puteti inlocui cu alte fructe de padure preferate de voi; important este sa obtineti cantitatile necesare de suc si piure pentru prepararea celor doua straturi cu fructe
- agar agar – veti avea nevoie pentru fiecare dintre cele 3 straturi; am folosit doua feluri de agar agar pana acum si cel de la Lima mi se pare mai de calitate (intareste crema mai bine si textura pare mai fina); dati click pe imaginea de mai jos pentru a-l comanda online;
- iaurt de cocos – un produs din ce in ce mai accesibil in supermarket-uri;
- indulcitori – pentru stratul de jeleu am folosit zahar brut din trestie; pentru celelalte doua straturi am folosit lapte condensat de cocos – eram foarte curioasa despre cum e laptele asta; n-am fost dezamagita, dar nici nu m-a impresionat; la-m folosit pentru ca are aroma de cocos, insa puteti folosi orice alt indulcitor; mai ales ca nici nu se gaseste foarte usor (mai apare din cand in cand pe Vegis);
- lapte vegetal – puteti folosi lapte de cocos (din cutie de carton, nu crema din conserva) sau un alt lapte vegetal pe care il aveti la indemana.
Preparare desert vegan cu coacaze rosii
Eu am ales sa folosesc 4 inele de patiserie cu diametrul de 9 cm si inaltime de 5 cm. Le puteti inlocui cu un inel de tort de 20 de cm.
Daca folositi inele, puneti-le pe un tocator de lemn acoperit cu hartie de copt. Ar fi bine sa aveti si un pasatator corespunzator inelelor pentru a presa crusta de biscuiti, dar si pentru a putea scoate deserturile mai usor din inele.
Preparare baza
Puneti biscutii si untul vegan topit intr-un robot de bucatarie si procesati pana cand ontineti un aluat sfaramicios si usor lipicios. Impartiti apoi in mod egal in cele 4 inele de patiserie si presati cu un pasator sau cu fundul unui pahar. Presati bine ca sa obtineti o baza compacta.
Cum se prepara agar agar
Deoarece va trebui sa folositi agar agar pentru toate celelelate 3 straturi si metoda de preparare este aceeasi, va dau aici detaliile.
Puneti mai intai agar agar in lichidul rece (apa sau lapte vegetal) si amestecati bine. Incalziti apoi la foc mediu si amestecati continuu. Granulele de agar agar se vor dizolva treptat si lichidul va incepe sa se ingroase putin. Este important sa tineti pe foc agar agar pana cand se dizolva complet. Altfel riscati sa nu se intaresca jeleul / crema sau ca textura sa nu fie chiar fina.
Cand totate granulele sunt dizolvate, opriti focul si adaugati treptat sucul de cocaze sau amestecul de iaurt. Amestecati bine cu o lingura in timp ce combinati cele doua componente. NU puneti agar agar dizolvat peste celelalte ingrediente pentru ca se va intari inainte ca ingredientele sa se combine. De asemenea, recomad sa folositi iaurtul la temperatura camerei. Agar agar se intareste foarte repede cand se raceste. Daca ati folosit gelatina, ar trebui sa stiti ca nu se comporta la fel – timpul de intarire este mult mai scurt si la o temperatura mai ridicata.
De asemenea, am constatat ca e mai bine sa nu pun desertul in frigider dupa ce asamblez fiecare strat. Astfel straturile se lipesc putin si formeaza o masa compacta.
Preparare strat jeleu de coacaze
Puneti coacazele cu putina apa la fiert, la foc mediu. In timp ce bierb, zdrobiti usor boabele ca sa se sparga si sa elibereze sucul. Opriti focul dupa 10 minute si puneti coacazele cu tot cu zeama intr-o sita deasa sau un tifon, deasupra unui bol. Lasati sa se scurga timp de 2 ore sau peste noapte, fara sa presati coacazele. Veti obtine 250 ml de suc de coacaze.
Dupa ce boabele s-au scurs complet, puneti suscul deoparte si, deasupra altui bol, presati coacazele pentru a obtine pireul de fructe de care veti avea nevoie pentru stratul urmator. Ar trebui sa obtieti cantitatea necesara (50 g) pentru a da culoare iaurtului. Daca nu, puteti folosi 2 linguri de suc pentru stratul roz.

Puneti intr-o cratita mica 150 ml de apa si amestecati cu agar agar. Incalziti apoi la foc mediu pana cand agar agar se dizolva complet. Opriti focul si adaugati treptat sucul de coacaze. Amestecati cu viteza in timp ce adaugati sucul. Dupa ce obtineti o compozitie omogena, distribuiti in cantitati egale peste cele 4 cruste de biscuiti.
Preparare strat roz
Puneti intr-un bol iaurtul de cocos, laptele condensat de cocos si piureul de coacaze si amestecati bine. Dizolvati apoi agar agar in lapte vegetal si adaugati treptat amestecul de iaurt in timp ce amestecati repede. Dupa ce compozitia s-a omogenizat, distribuiti in cantitati egale peste straturile de jeleu si puneti doparte.
Preparare strat alb
Amestecati bine intr-un bol iaurtul de cocos si laptele condensat, apoi repetati aceiasi pasi ca si pentru stratul anterior.
Dupa ce ati asmablat deserturile, lasati la rece minim 2 ore sau chiar peste noapte.
Alte retete de prajituri vegane
- Tarta cu zmeura si mousse de ciocolata cu avocado
- Tarta raw vegana cu lime si avocado
- Tarta vegana cu capsuni
- Prajitura cu iaurt, lamaie si cocos
- Mini tarte cu zmeura si frangipane vegan
Daca v-a placut acestย desert vegan cu coacaze rosii si iaurt de cocos, puteti evalua reteta mai jos sau puteti lasa un comentariu. Mi-ar placea sa stiu parerea voastra. Si, daca si preparati desertul, puteti posta o poza si eticheta Choose Tasty fie peย Instagram, fie peย Facebook.

Desert vegan cu coacaze rosii si iaurt de cocos
Equipment
- 4 x inel patiserie 9×5 cm
Ingredients
Ingrediente baza
- 220 g biscuiti digestivi vegani
- 70 g unt vegan topit
Ingrediente jeleu coacaze
- 500 g coacaze
- 100+150 ml apa
- 50 g zahar brut din trestie
- 4 g agar agar
Ingrediente strat roz
- 50 g piure de coacaze rosii obtinut din cocazele fierte
- 230 g iaurt de cocos
- 50 g lapte condensat de cocos sau alt indulcitor
- 100 ml lapte vegetal
- 2 g agar agar
Ingrediente strat alb
- 280 g iaurt de cocos
- 50 g lapte condensat de cocos
- 100 ml lapte vegetal
- 2 g agar agar
Instructions
- Puneti cocazele cu 100 ml apa intr-o cratita si fierbeti la foc mic-mediu timp de 10 minute; presati usor cu o lingura boabele de cocaze in timp ce fierb, pana se sparg; puneti coacazele fierte cu tot cu zeama lasata intr-o sita foarte deasa (sau tifon) deasupra unui bol si lasati la strecurat timp de 2 ore sau peste noapte; veti obtine 250 ml suc de coacaze;
- Pentru a obtine piureul de coacaze, mutati sita (sau tifonul) deasupra unui alt bol si presati bine coacazele ramase; ar trebui sa obtineti 50 g piure de coacaze; daca nu, completati cu 1-2 linguri de suc pentru a da culoare celui de-al 2-lea strat;
- Puneti cele 4 inele pe un tocator de lemn acoperit cu hartie de copt;
- Procesati biscutii si untul vegan topit intr-un robot de bucatarie pana cand obtineti un aluat sfaramicios; impartiti aluatul in cantitati egale in cele 4 inele si presati bine cu un pasator (sau cu fundul unui pahar) ca sa obtineti straturi unifome si compacte; puneti deoparte;
- Pregatiti ingredientele pentru straturile roz si alb: puneti intr-un bol iaurtul, piureul de coacaze si laptele condensat pentru stratul roz si amestecati bine; intr-un alt bol, puneti iaurtul si laptele condensat pentru stratul alb si amestecati bine; puneti deoparte cele doua boluri;
- Pentru prepararea jeleului, amestecati sucul de coacaze cu zahar, pana se dizolva; puneti apoi intr-o cratita mica 150 ml apa si 4 g agar agar; amestecati bine, apoi incalziti la foc mic spre mediu; amestecati in continuu si lasati pe foc aproximativ 5 minute, pana cand agar agar se dizolva complet; opriti focul si adaugati treptat sucul de coacaze in timp ce amestecati repede; cand obtineti un amestec uniform, distribuiti in straturi egale peste cele 4 cruste de biscuiti;
- Pentru prepararea stratului roz, puneti laptele vegetal si agar agar intr-o cratita mica, amestecati bine apoi incalziti la foc mic; amestecati in continuu si opriti focul cand agar agar se dizolva complet (aproximativ 5 minute); adaugati treptat amestecul de iaurt si piure de coacaze in timp ce amestecati repede; imediat ce obtineti o compozitie omogena, distribuiti in straturi egale peste straturile de jeleu;
- Pentru prepararea stratului alb, urmati aceiasi pasi ca pentru stratul roz;
- Lasati desertul in frigider timp de 2 ore inainte de servire (sau peste noapte).